Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9046477 www.bgdnes.bg

Водата в сиренето е опасна

Трябва да е до 60%, гласи бъдеща наредба 

Помага за развитието на бактерии, които са канцерогенни 

Високото съдържание на вода в сиренето е опасно за здравето, алармират експерти.
Изследвания показват, че масово на родния пазар се предлагат млечни продукти със значително съдържание на H2O. Тази хитрина не само разваля вкуса, но е и нездравословна. Това е и причината земеделското министерство да подготви нова наредба, която да ограничи до 60% съдържанието на вода в сиренето. Ако то е повече, продуктът няма да има право да се нарича "сирене".


Към момента изискване има само за бялото саламурено сирене, произведено по Българския държавен стандарт - в него водата не трябва да е повече от 54%. За всички останали видове сирене доза няма.
Бъдещата наредба предвижда сухото вещество, както и маслеността в сиренето да не са под 40%, а водата най-много 60%. И ако в храната има имитиращи продукти, това трябва да е написано на етикета.
Изследване на асоциация "Активни потребители" върху 30 марки сирена на родния пазар показват тревожни резултати. Шестнадесет от тях са с над 70% съдържание на вода, което е далеч от държавния стандарт. В 10 от марките процентът е между 62 и 70, а в едва четири водата е под 56 на сто. Само една марка е с до 54%, какъвто е стандартът.
"Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите. В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се потискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите", коментират от "Активни потребители".
Експерти отчитат, че нараства броят на продуктите, при които не се използва даже палмово масло, а се заменя с вода, тъй като по този начин производството става още по-евтино.

Прави се от древността

Сиренето е храна с древен произход. Липсват сигурни сведения за това къде е произлязло, но се предполага, че това е станало едновременно в района на Европа, Централна Азия и Близкия изток. Според римския учен Плиний Стари сирене се е произвеждало в земите на Римската империя още преди възникването й, а римляните само усъвършенстват технологията на производство. Смята се, че сиренето се произвежда от около 8000 г. пр.н.е. Това е периодът на одомашняване на първите тревопасни животни. Вероятно първото сирене е създадено случайно от номадски племена в Централна Азия. Традиционно млякото в тези области се е съхранявало в напълнени кожи от одрани животни. В резултат на пресичането му се е образувал коагулум (съсирек).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама