Легендата Тома Спространов претърпя операция по спешност: Спасиха ми живота!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Легендата Тома Спространов претърпя операция по спешност: Спасиха ми живота!

С Гергана бяха голяма любов / Снимкa: България Днес

Имах усложнение от имплантиране на пейсмейкър, но всичко се размина, казва диджеят

"Вече съм добре, слава на Господа, прескочих трапа. Имах усложнение от процедура, която са ми правили преди няколко години - имплантиране на пейсмейкър. Беше се получила инфекция, която е довела до излизането на пейсмейкъра извън кожата. Това е много неприятно усложнение, защото инфекцията може да стигне до сърцето и да доведе до фатални последствия. Затова се наложи да ми извадят стария пейсмейкър заедно с електродите му и да ми сложат нов, от другата страна. Благодарен съм на д-р Джинсов и на всичките му колеги. Сега взимам антибиотици и се надявам да се възстановя."
Това сподели пред "България Днес" легендарният диджей и музикален продуцент Тома Спространов, който само преди дни едва преживял тежката операция по спешност. "По принцип изваждането на пейсмейкър е доста по-сложно от имплантирането му, особено ако е минало време, както е при мен. Могат да се получат сраствания и усложнения при отстраняването му. Това е причината на малко места да се извършват подобни операции", сподели ни музикалният журналист.
Въпреки тежката ситуация, в която се намира, той не спира да се шегува: "Обадиха ми се много приятели, а бившата ми жена вика: "Каквото и да става с теб, все оцеляваш!".


Преди точно една година Спространов се раздели с голямата си любов - редакторката му от "Пулсиращи ноти" Гергана Лазарова. Дълги години той бдеше до леглото й, тъй като бе парализирана, а Томата, както го наричат приятелите, се грижеше за нея като за малко дете. "Много се измъчи, горката. Най-тъжното е, че нямаше как да й помогна. Започнах да продавам плочите си, защото нямам нищо друго ценно, което да продам. Месечно за лекарства за паркинсона й ми бяха нужни повече от 200 лева. Но аз много я обичах. С нея живях близо 30 години", спомня си с тъга Спространов.
Първата му любов е англичанката Джудит. Минават през иглени уши, за да се оженят. Тя пристига в Пловдив като учителка в английската гимназия, а Тома е вече популярен музикален водещ. В общината три пъти отказват да ги оженят, защото момичето е от капиталистическа страна. Накрая Спространов праща молба до Президиума на Народното събрание и Кръстю Станишев дава благословията да се вземат. Джудит и Тома сключват брак и имат три деца - Георги, Филип и Мария, които са в Англия. Но всяко лято фамилията се изсипва с внуците при Спространов. "Сега като разбраха за положението ми, през час звънят. Искат да ходя там, да живея с тях, ама не става, аз тук си обичам, аз съм си пловдивчанин", гордо казва Спространов.
Легендарният журналист е контактувал и има автографи от стотици световноизвестни личности - Стинг, Пол Макартни, Ринго Стар, Прешъс Уилсън, "Пинк Флойд" и т.н.
"Толкова прекрасни спомени имам. Прешъс примерно, тази красива жена, понеже веднъж нямаше къде да се преоблече, та се наложи един приятел, който караше камион със зелки да продава, вътре да си свали дрехите, защото бе запотена след един концерт. Оттогава тя все ме бъзика как се кефила на зелките около нея", смее се Спространов. "Винаги ще обичам българските изпълнители. Ето Лили Иванова аз първи я пуснах в ефир. С Данчето Христова пък се сприятелихме още в началото на нейната кариера, някъде към 70-те на миналия век. Тя правеше репетиция с оркестъра в зала "България". Помня как пред служебния вход, откъдето излизаха музикантите, имаше желязно перило. На него веднъж бяхме седнали аз, Борето Годжунов, Данчето Христова и моят бъдещ зет Хъмфри, саксофонист - той по-късно се ожени за сестра ми. Данчето беше вързала косата си на конска опашка и седеше с кожена мини пола, с приятно оголено бедро. Тогава беше забранено да се ходи с мини поли и тесни каубойски панталони. Милиционерите цепеха тесните каубойски панталони - джинсите и дънките - и слагаха печат върху бедрата на момичетата с къси полички. Приближи се един милиционер с намерението да я дамгоса по бедрото, а тя му се закани: "Ей, ще ми слагаш печат ли? Аз съм от "Коньовица", като ти зашия един сега, ще видиш звезди посред бял ден." Милиционерът се уплаши и избяга. Такава си е Данчето Христова, куражлийка", смее се Томата.
Легендарният ни музикален корифей е куриозен случай в нашия музикален живот - в продължение на повече от 50 години е радиоводещ на популярното в страната предаване на Радио Пловдив "По крилете на песента", което от 1967 г. прерасна в "Любопитно петолиние". От 1979 г. по програма "Хоризонт" на БНР с водещия започва предаването "Пулсиращи ноти". Той популяризира всички днешни звезди на поп музиката от Лили Иванова и Емил Димитров насам. Печели славата на музикален дисидент в България, защото пуска считаната за упадъчна от властта тогава западна музика. В кариерата си се среща с много световни знаменитости - от Тина Търнър и Джеймс Браун до Стинг и Дъсти Спрингфийлд.
"Много се гордея с Петя Буюклиева. Това никому неизвестно момиченце от Асеновград направи първите си записи в Радио Пловдив. През студиото в Пловдив са минали всички, и то не по веднъж. Идваха Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, "Щурците", ФСБ, "Сигнал", Кристина Димитрова беше още ученичка... Лили Иванова при мен за първи път чу Рита Павоне и след два месеца вече я обявиха за българската Павоне с нейната песен "Сърце", която я направи много известна. Няма смисъл да изброявам. И сега младите идват при мен. Има много талантливи хора."
И до днес Спространов е горд, че навремето не е станал доносник на ДС. "По-възрастните помнят, че като пътуваш в чужбина, ти вземат в милицията българския паспорт и ти го връщат, като се прибереш. Ама преди това трябва да напишеш на един лист всичко, каквото ти се е случило. Но имаше и друго - ако англичаните бяха решили, че аз съм удобен за агент и нещо бяха направили, нашите се канеха да ме правят двоен агент. Става въпрос за шпионаж, едно към едно, и това ставаше в София. Искаха да ми дават и ордени, и пари, но аз им казах, че ако и англичаните ми дадат пари, те ще са повече. Казах, че аз съм българин и ако нещо се случи, ще им кажа. Ама никой не ми предложи... Така от моето шпионство не излезе нищо. Не съм докладвал кой комшия има злато, кой брилянти", шегува се с днешна дата Тома Спространов.
Желаем му да е жив и здрав!

Тома с трите си деца

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Уан-Бисака с бебе от любовница

Уан-Бисака с бебе от любовница

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

Цар Киро с промоция за палата си

Цар Киро с промоция за палата си

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена

Другари пребиват варненски шеф на БСП

Другари пребиват варненски шеф на БСП

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Съдебни заседатели провалят дела

Съдебни заседатели провалят дела

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

Актуално

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен от COVID-19 ще се наложи да бъде променена. Това се разбра от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Свободна Европа

Халфът на легендарните "армейци" Георги Илиев-Майкъла: Стойчо или Любо да поемат ЦСКА

Халфът на легендарните "армейци" Георги Илиев-Майкъла: Стойчо или Любо да поемат ЦСКА

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Човешки останки намерени до софийско село, тръгна слух, че са на Янек

Човешки останки намерени до софийско село, тръгна слух, че са на Янек

Останки от човешки труп са намерени в землището на софийското село Желява. Информацията е потвърдена от МВР. Трупът е неустановен. Костите са изпратени са анализ в лаборатория.  Още вчера в Дупница се понесе слух, че това е изчезналият безследно на 31 юли Янек Миланов. Разследващите обаче нямат такава информация

Взривиха класна стая в Пакистан по време на час, 7 са убити (Видео)

Взривиха класна стая в Пакистан по време на час, 7 са убити (Видео)

Взрив в религиозна семинария в северния град Пешавар в Пакистан уби най-малко седем души, включително няколко деца и рани 83 други, съобщиха служители, цитирани от "Гардиън".  Смъртоносната експлозия е станала около 8:30 сутринта, докато 500 ученици са посещавали клас по Коран. Повечето от учениците са на възраст между 20 и 30 години

Сноубордистът Радо Янков: Искам да бъда още по-уверен

Сноубордистът Радо Янков: Искам да бъда още по-уверен

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Не пропускай

Гала обяви, че е с COVID-19

Гала обяви, че е с COVID-19

Водещата Гала обяви в ефира на NOVA, че е с положителна проба за COVID-19 и е под карантина. Днес предаването "На Кафе" ще е архивно. Тя разказа, че има главоболие и температура.   Очаквайте

Три пъти по-ниска заплата за Славиша

Три пъти по-ниска заплата за Славиша

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата

2243 са новозаразените - 29.3% от тестваните, 42-ма са починали

2243 са новозаразените - 29.3% от тестваните, 42-ма са починали

2243, с 1916 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 7659 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 40 132, от които 20 346 активни

Генчев: Запознати сме с ЛАСК

Генчев: Запознати сме с ЛАСК

"Лудогорец" вече е разузнал отлично състава на ЛАСК (Линц). За това намекна временният треньор на шампионите Станислав Генчев. Разградчани гостуват на австрийския тим този четвъртък в двубой от груповата фаза на Лига Европа и ще търсят първи точки. "Гледали сме отбора на ЛАСК. Програмата е доста тежка, на всеки три дни имаме мачове

Марин аут до март

Марин аут до март

Новата звезда на "Лудогорец" Ихиньо Марин ще бъде аут от терените поне до март следващата година. Испанецът е със счупен глезен. Той се контузи при победата над "Монтана" с 3:1, като преди това отбеляза първото попадение в срещата. Марин бе спешно откаран в болница, където му е поставена диагнозата. Според лекарите той ще се нуждае от 4 месеца за