Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9050093 www.bgdnes.bg

Шаран гигант изскочи от сух язовир

Снимка за спомен и хоп на свобода 

18-килограмовата риба е рекорд за "Копринка" 

Шаран гигант изскочи от почти пресъхналия язовир "Копринка" край Казанлък.
През последните седмици нивото на водоема драстично намаля и огромни площи от дъното му се оголиха. И докато за мнозина това е много сериозен проблем, то рибари изживяват едни от най-хубавите си моменти, тъй като ловенето на риба става лесно като детска игра.
По-рано тази седмица Иван Дрянков и адашът му Иван Костадинов още в ранни зори застъпват на брега на язовира. Като опитни въдичари те избират специално място - местността Миризливия трап, и започват да дебнат за голям улов. Сполуката не се бави и ги спохожда още преди слънцето да е изгряло на хоризонта.
18-килограмов шаран се закача на кукичката им, но нивото на язовира е толкова ниско, че те реално изваждат рекордьора с голи ръце. Когато го поставят на кантара, за да регистрират теглото им, осъзнават, че е поставен рекорд на "Копринка". Въпреки че трофейният екземпляр може да нахрани голяма компания, двамата Ивановци вземат благородно решение - пускат рибата на свобода, за да продължи да живее, а и някой техен колега също да успее да я хване и един ден да се похвали.
Преди това въдичарите си правят задължителните снимки, за да се похвалят с успеха си пред приятели.


"Пожелаваме на всички колеги такава слука! И нека не забравяме да мислим и за рибата", казват в един глас Дрянков и Костадинов.
Плашещи кадри показват, че нивото на язовир "Копринка" е критично ниско.

Реклама

Площ, която преди няколко месеца беше дъно, сега се е превърнала в пасище, където могат да бъдат забелязани стада с крави.
В началото на месеца Върховната административна прокуратура възложи проверка за управлението и контрола на язовирите "Жребчево" и "Копринка" на министъра на околната среда и водите.


Според последната официална справка за водите в "Копринка" в него има - 17,269 млн. куб. м вода, което е 12,14% от общия му обем. Язовирът се източва с 0,388 куб. м в секунда, а в него влизат 0,000 куб. м. Водоемът е изключително важен за няколко области. Водата, която се източва от него към река Тунджа, е важна за питейната вода за Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама