Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9050139 www.bgdnes.bg

Ванга предрекла успеха на Минчо Минчев

Ти ще си най-големият музикант в света, казала му пророчицата

Ванга е предсказала бляскава кариера на виртуозният ни цигулар проф. Минчо Минчев. Пророчицата "виждала" забележителните постижения на маестрото, защото му ги предсказва на среща, на която той е бил с Нешка Робева.

Ти си най-големият цигулар на света", казва Ванга. А Минчев отговаря с чувство за хумор: "А светът защо не знае за това?". Пророчицата не се засмива, а повтаря: "На мене това ми се казва", и продължава: "Знаеш ли Орфей откъде е черпил сила? - "От земята", отговаря Минчев. - "Слагал е ухо към земята и чувал музика".
"Така е!" - съгласява се Ванга. - А ти, моето момче, за разлика от Орфей, получаваш музиката си не само от земята, но и от небето."
Така и става. Минчев се превръща в световно признат цигулар.
Тези дени маестрото посрещна своя 70-и рожден ден във Варна, където завърши майсторския си клас в Международната лятна академия, чийто артистичен директор е от години.
"Много хубави концерти бяха въпреки пандемията. Разбира се, че всички сме притеснени от тази ковид инфекция, но пък сме длъжни да продължим заради публиката да свирим и да ги радваме", сподели професорът. За своята 70-ата годишнина той раздаде 25 цигулки на талантливи деца, които избра с конкурс.
Преди това големият музикант бе удостоен с огърлие "Златен век" - почетно отличие от Министерството на културата. "Наградите никога не са били водещи в това, което правя. Ето, вече имам 60 години концертна дейност, но за мен е по-важно какво ще оставя след себе си, в това е смисълът", сподели музикантът.
Роденият в Габрово виртуоз е само на 2 години, когато дядо му измайсторява първия инструмент. На 9 г. дебютира пред публика на сцената на габровския театър. Бъдещият цигулар завършва Музикалното училище в София като ученик на проф. Емил Камиларов, при когото следва и в Консерваторията. За блестящи постижения Минчев е първият българин, изпратен от България на специализация при световноизвестния педагог Ифра Нийман в Лондон. Следват големи победи в редица конкурси по света и у нас. Минчев е сред българите, които навремето получават изключителен жест от държавата. Това е цигулката "Страдивариус", връчена му от Людмила Живкова. "В този живот на мен повече са ми помагали, отколкото са ми пречили. Но ако става дума за големите неща, които са най-важните в живота на човек, ще кажа едно име - Людмила Живкова. Тя успя да освободи мен и Емил Чакъров, Бог да го прости, от военна служба. Това щеше да е пагубно и за двама ни, защото щеше да бъде прекъснато началото и на неговата, и на моята кариера. А да ти бъде предоставен един "Страдивариус", това е нещо приказно. Тази цигулка не е моя, тя е на държавата, искам да подчертая. Но и никога не си позволих дори да благодаря за цигулката лично, това стана доста по-късно, след един концерт. А имаше хора, които влизаха с повод и без повод в кабинета на Живкова", обяснява цигуларят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама