Проф. Димитър Димитров от Университета в Питсбърг, САЩ: Правим лекарство срещу Ковид-19

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Проф. Димитър Димитров от Университета в Питсбърг, САЩ: Правим лекарство срещу Ковид-19

Проф. Димитров от години живее и работи в САЩ

Открихме молекула, която неутрализира коронавируса

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Димитър Димитров работи като старши изследовател в Националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година. През 2017 г. създава Център по терапевтични антитела в Университета в Питсбърг, където работи и в момента като негов директор и професор по медицина. Екип учени в университета, ръководени от проф. Димитров, успяват да изолират силно и ефективно антитяло, специфично срещу Ковид-19.
Резултатите от всички изпитания бяха оповестени от Cell (от англ. "клетка") - едно от най-реномираните научни списания, което публикува само обективни и значими за науката данни.
Пред "България Днес" проф. Димитров разказва за откритията си.

- Професор Димитров, как се стигна до откриването на най-малката молекула, която напълно неутрализира коронавируса?
- През януари беше публикувана последователността на вирусния геном. Въз основа на предишния си опит реших да направим така наречения рецепторен свързващ домен (RBD), който е отговорен за свързването с рецептора ACE2, водещ до навлизане на вируса в клетките. Използвахме този RBD, за да обхванем нашите много големи библиотеки от антитела и малки части от антителата, наречени домен. По този начин през февруари идентифицирахме тази малка молекула ab8 и друга - ab1, която е по-голяма - като традиционно антитяло. Ние първи идентифицирахме такива домени и антитела към вируса. Обаче отне много повече време - няколко месеца, за да охарактеризираме най-добрите. Най-важното е да намерим дали най-добрият домен неутрализира вируса в животински модели на sars-cov-2. Това беше направено от нашите сътрудници в няколко университета.


- Колко малка е най-малката молекула? Може ли да обясните на достъпен език на хората, които не са експерти във вашата област?
- Тя е около 10 пъти по-малка от стандартното антитяло в пълен размер. Размерът на ab8 е около 4 нанометъра. Един нанометър е милиардна част от метъра.
- От колко време работите по постигането на тази цел?
- Започнахме да работим върху този вирус през януари т.г. Но иначе изследваме антитела срещу вируси повече от 30 години, включително ХИВ-1, SARS-CoV, Близкоизточен респираторен синдром, Хендра, Нипа вируси, Денга и други
- Можем ли да обявим, че с вашето откритие ще бъде създадено ефективно лекарство за лечение и профилактика срещу Ковид-19?
- Да, но трябва да кажа, че има и други групи и компании, които също имат антитела, които са много мощни. Нашето е много малко и изключително мощно. Може да се накара да бъде ефективно и чрез вдишване, но това е възможност за бъдещето.


- Появи се информация, че откритието ви минимализира негативните странични ефекти. Може ли да разясните?
- Установихме, че това антитяло не се свързва с нито един от около 6000 човешки протеина, с които беше пробвано. В допълнение, това е човешка молекула, получена от човешки гени. По този начин очакваме да бъде много безопасна. Човешките антитела обикновено са много по-безопасни от малки молекули като лекарства.
- По какъв начин може да се приема бъдещото лекарство - инжекция, чрез поглъщане или вдишване?
- Най-често срещаният метод е чрез интравенозна инжекция. Въпреки това поради малкия размер на молекулата тя може да се вдишва и ние се опитваме да разберем как най-ефективно може да се направи това.
- Русия обяви, че първа е открила ваксина срещу Ковид-19, но съмненията около нея остават. Други държави също се опитват да създадат ефективни лекарства. Какво мислите за опитите, които се правят по света?


- Наистина е безпрецедентно в човешката история колко усилия се полагат за създаване на ваксини и терапевтични средства срещу този вирус, каквито са нашите антитела. Както ваксините, така и терапевтичните средства се надявам да бъдат успешни и да могат да се допълват. Най-важното е да се уверим, че ваксините са безопасни.
- Вие сте сред първите, открили неутрализиращи антитела за коронавируса на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. Разкажете повече за това ваше постижение.
- По онова време нашата основна цел беше да открием как вирусният протеин (наречен шип протеин), който се свързва с клетките чрез рецептор - АСЕ2, посредничи навлизането, водещо до инфекция. Ние бяхме първите, които характеризирахме този протеин и открихме малка част от него, неговото RBD. Установихме, че само антителата срещу RBD са най-мощните. По този начин използвахме RBD като антиген, за да пресеем нашите много големи библиотеки от антитела. Това доведе до нашето антитяло m396, което беше тествано на животински модели и беше установено, че е много мощно. Понастоящем това антитяло се използва като модел за други антитела срещу коронавирусите.


- Откривали ли сте антитела и срещу други зарази?
- Да, за много вируси. Най-известното антитяло е това срещу вирусите на Хендра (остро респираторно заболяване по конете и човека - б.а.) и Нипа (остро респираторно заболяване по свинете и човека - б.а.), което е одобрено за клинична употреба. Установено е, че е безопасно при хора - тествано е на 40 доброволци. Прилагано е на хора в Австралия, които са били изложени на вируса на Хендра, като са били в контакт със заразени животни. Откакто нашето антитяло беше одобрено в Австралия, вече няма човек, който да е починал от това заболяване.
- Каква е най-голямата цел, която си поставяте в професионалния път?
- Да спася колкото се може повече животи на хора.
- С колко голям екип работите и какви са хората, които са близо до вас?
- Аз съм директор на центъра за терапия с антитела, в който има 12 учени, включително един българин. Това е професор Дончо Желев, който е мой заместник-директор. Освен това съм изпълнителен вицепрезидент и главен научен директор на малка компания, наречена Abound bio, която стартира миналата година и има 6-има учени, плюс административни служители. Екипът ни е международен, включва учени от Китай, Корея, Полша и САЩ.
- През последните дни името ви стана често споменавано в България. Разкажете за научната си кариера у нас и как се стигна до заминаването ви в САЩ?
- Завърших докторска степен в Химическия факултет, Катедрата по физикохимия на Софийския университет, когато бях на 22 години. Това ми позволи много рано да стартирам своята кариера в Българската академия на науките. Работих в Институт по биофизика, където бях старши научен сътрудник първа степен, еквивалент на редовен професор. Бях поканен да работя в Националните здравни институти (НЗИ) в САЩ през 1990 г. за разработване на терапии срещу ХИВ. Там също разработих антитела срещу рак, някои от които са в хората, спасявайки живота на деца с рак.
- Какви важни моменти можете да очертаете от професионалния си път?
- Може би най-важният ранен момент беше, когато в 10-и клас в гимназията спечелих националната олимпиада по химия и бях приет директно като студент без изпит. Това се случи, преди да отида в армията, защото бях само на 16 години. Това ми спести три години. След това защитата на докторската степен, докато бях студент в университета, също ми спести няколко години. И накрая, присъединяването към БАН и по-късно към НЗИ в САЩ - и двата момента бяха много важни. Преместването ми в Университета в Питсбърг също беше много важно, за да направим настоящото откритие, а също и други да го последват.
- Как прекарахте най-тежките месеци на пандемията? Бяхте ли изолиран и какво правихте, когато светът беше буквално спрял?
- Най-често си стоях вкъщи. Всъщност работех по-ефективно, защото не губех време да шофирам до лабораторията. Трябваше да мисля много и да ръководя групата си, която смело продължи да прави експерименти, което не беше лесно. За щастие, никой не се зарази.
- Следите ли развитието на пандемията в България? Каква оценка можете да дадете за справянето със ситуацията и отношението на хората към Ковид-19?
- Да, и имам впечатлението, че България се справя сравнително добре.
- Мнозина се съмняват в съществуването на вируса и неговата опасност. Като експерт ще обясните ли сериозността на Ковид-19 и защо е толкова опасен за хората?
- Без съмнение съществува и е много опасен. Най-вече защото се разпространява от човек на човек толкова ефективно и може да причини тежко заболяване, водещо до смърт, особено за възрастните хора.
- Може ли и други зарази като Ковид-19 един ден да атакуват човечеството и има ли начин да се предпазим?
- Да, и ние работим върху антитела, които биха могли да ни предпазят от такива вируси в бъдеще.

"Предателят на Миню Стайков" трупа пачки от имоти

"Предателят на Миню Стайков" трупа пачки от имоти

Солидни приходи от имоти си докарва скандалният контрабандист Антон Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". Напук на обвиненията му за шеф на престъпна група, създала свръхмодерната фабрика за нелегални цигари в пловдивското село Труд, бизнесът на Арабаджиев и до момента не е запориран. В същото време спецченгета подозират

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела Медарова, която пияна и надрусана помля 10 коли с джип в Пловдив през лятото на 2018 г. 21-годишната по това време мадама се натресе в автомобилите с джипа на тогавашното си гадже Пачо, с когото се разделили след ареста й. Сблъсъкът с правосъдието държал далеч от мъжете Габриела

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

Отявлен спортист и почитател на тениса е Николай Маринов, по-известен като Малкия Маргин. Малкият брат на Красимир Маринов-Големия Маргин бе забелязан в спортна екипировка на игрищата на столичния комплекс "Раковски". С розова тениска и по къси гащи, бизнесменът бе заел място на една от масите в близкото заведение

Книгата "В като вагина" уплаши родителите (СНИМКИ)

Книгата "В като вагина" уплаши родителите (СНИМКИ)

"В като Вагина” е името на първата българска илюстрирана книга за сексуално образование за момичета. Творбата се превърна в една от най-обсъжданите теми тази седмица, като мненията за нея са разнопосочни. Докато някои я защитават, то родители съзират заплаха в нея. Според създателите на книгата тя обхваща всичко – от менструация, вагинално здраве

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Ужасна двойна трагедия разтърси Враца! Тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в комплексния онкологичен център във областния град. Лекарката беше покосена от Ковид-19 и заради влошеното й състояние, бе на лечение в столична клиника, съобщиха от здравното заведение

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Последните слънчеви лъчи за почивка опита да открадне телевизионерката Гена Трайкова, видя "България Днес". Макар и да изглеждаше уморена и постоянно вглъбена в работата си, Трайкова успя за малко да разпусне с приятелки на по кафе. Бягството от работата така и не развесели журналистката и тя бързо се върна към задачите си

Актуално

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Пената гостува в Плевен

Пената гостува в Плевен

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Световни знаменитости с български кучета

Световни знаменитости с български кучета

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бенчо порти Очите за бягството в Турция

Бившият зам.-шеф на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев опровергава версията на Димитър Желязков - Митьо Очите за пътуването му през Гърция за Турция, докато ченгетата го издирват през август 2018 г. Тогава несебърският наркобос Желязков успя да духне от България и така се измъкна от полицейска акция

395 новозаразени с COVID-19 у нас, 25 % от тестваните; 18 са починали

395 новозаразени с COVID-19 у нас, 25 % от тестваните; 18 са починали

395 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 208 случая по-малко от вчера. За последното денонощие са направени общо 1 581 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 29 503, от които 11 574 активни

Не пропускай

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела Медарова, която пияна и надрусана помля 10 коли с джип в Пловдив през лятото на 2018 г. 21-годишната по това време мадама се натресе в автомобилите с джипа на тогавашното си гадже Пачо, с когото се разделили след ареста й. Сблъсъкът с правосъдието държал далеч от мъжете Габриела

Илон Мъск избра мястото на първата обитаема станция на Марс

Илон Мъск избра мястото на първата обитаема станция на Марс

Американският собственик на частната космическа компания "Спейс екс" Илон Мъск посочи северните райони на Марс като най-подходящо място за изграждане на първата обитаема станция на Червената планета, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията цитира изказването на бизнесмена по време на видеоконференция на Марсианското общество

603 новозаразени с коронавирус - 13,1% от тестваните, 10 са починали

603 новозаразени с коронавирус - 13,1% от тестваните, 10 са починали

603 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 4602 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 29 108, от които 11 228 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Ненчо Илчев не се плаши от дъжд

Ненчо Илчев не се плаши от дъжд

С къси гащи, но с чадър подръка Ненчо Илчев не се плаши от дъжда. Илюзионистът вероятно може с трик да скрие облаците, но все пак се е подготвил за сценарий, при който небето се отваря и излива потоп. И сигурно затова Ненчо изглежда толкова умислен, докато крачи по тротоарите. Снимки: България

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Последните слънчеви лъчи за почивка опита да открадне телевизионерката Гена Трайкова, видя "България Днес". Макар и да изглеждаше уморена и постоянно вглъбена в работата си, Трайкова успя за малко да разпусне с приятелки на по кафе. Бягството от работата така и не развесели журналистката и тя бързо се върна към задачите си