Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9054322 www.bgdnes.bg

Внуци под наем за родопски баби

От почистване на двора до вечеринки 

Младежи от Турция идват у нас да забавляват пенсионерите ни 

Внуци под наем ще забавляват възрастни и самотни хора в Родопите.

12 младежи ще се включат като доброволци в проекта, който е съвместно организиран от община Мадан и сдружение "Деца със специални потребности". Интересното е, че част от младите хора ще дойдат от Турция, за да забавляват пенсионерите ни.
Младежите ще бъдат разпределени на групи и ще посещават различни села в Родопите. Те ще бъдат основно ангажирани с изпълнение на задачи, свързани с грижа за възрастни хора, съобразени с техните нужди и желания.
Внуците под наем ще помагат в домакинството през деня, а вечер ще се грижат за организирането на партита за бабите и дядовците.
Битовите дейности са почистване на дома и двора, готвене или доставяне на готова храна, помощ в градината, ако имат такава - като ще се засажда и окопава на дворното място, както и ще се събира продукцията. Младежите също така ще бъдат на линия при нужда от медицински услуги - повикване на лекар или медицинска сестра, обслужване от санитар, закупуване и доставяне на лекарства и хигиенни консумативи.


"Момчетата и момичетата трябва да насърчават възрастните хора да се включват в различни инициативи - създаване на клуб за виртуално общуване - "На мегдана", където с помощта на социалните мрежи младите ще помагат на възрастните да комуникират с техни близки и приятели, организиране на онлайн вечеринки, с които да им бъде повдигнат духът и подкрепата за себеизява. Или просто събеседване, както биха направили едни истински внуци със своите баба и дядо", разясниха от община Мадан.
Както всяка трудова дейност, на младежите ще им бъдат подсигурени необходими материали и инструменти за извършване на дейността, уточниха от местната власт.
Идеята на внуците под наем е и двете страни да имат ползи - младежите да се научат на труд и състрадателност към по-слабите, а бабите и дядовците да се почувстват обгрижени и все още полезни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама