Педофили и търговци на органи отвличат деца

Приятел
Автор: България Днес

Педофили и търговци на органи отвличат деца

Стотици полицаи и доброволци се включиха в издирването на Мехмед Юркин

Похищават се от бебета до тийнейджъри

Над 1000 хлапета са изчезнали безследно за последните 20 години

Действия на педофили или търговци на органи стоят зад огромна част от случаите с безследно изчезнали деца, обясниха пред "България Днес" криминалисти. Според разследващите става дума за организирани групи, които действат изключително професионално, което прави разкриването им много трудно. По думите им всеки от участниците в бандите има конкретна роля. Едни обикалят из малки населени места и ромски махали, дебнейки да засекат малки деца, чиито родители ги зарязват сами по цял ден. Следва щателно проучване на случая, като се следи самото дете и поведението на родителите му. По възможност се подбира жертва, чието изчезване ще остане незабелязано поне няколко часа, за да могат престъпниците да изчезнат.
Макар и изключително гнусни, тези два бизнеса носят огромни приходи на извършителите, обясняват криминалисти. При педофилските банди става дума за заснемане на порнофилми или предоставяне за сексуални удоволствия на богати чичковци в усамотени вили далече от големи градове. Тук търсенето е разнообразно. Както наскоро родени бебета или деца на 2-3 години, така и момченца и момиченца до 12-14 години. Оперативна информация сочи, че сред клиентите на гнусните удоволствия са и известни с богатството или високото си обществено положение мъже.
При търговията с органи възрастта на похитените деца е минимум 14 години, обясняват експерти.
През последните години случаите на безследно изчезнали деца зачестяват. Според статистиката всяка година се губят следите на между 500 и 600 хлапета. Голяма част от казусите се оказват тривиални и разкриването им е бързо. При тях се оказва, че децата сами бягат от вкъщи заради проблеми с родителите или несподелена любов.
След като новината, че се издирват от МВР, стане публично известна, те набързо сами се прибират или след сигнали от граждани ченгетата ги откриват.
Далеч невинаги обаче всичко се развива щастливо, обясняват спецовете. Статистика на МВР отпреди няколко месеца сочи, че за последните 20 години полицията работи по над 24 хиляди случая на изчезвания. За щастие, повечето от тях са разкрити.
Други около 1000 остават неразгадани и до ден днешен.
В коя статистика ще влезе невръстният Мехмед Юркин от Якоруда, тепърва ще става ясно. Невръстното хлапе изчезна в сряда след обяд от дома на баба си, в чийто двор е оставен да си играе сам. За последно възрастната жена го вижда около 16 часа. Залисана в домакинските си задължения, тя около час не обръща внимание на детето. Час по-късно възрастната жена установява, че Мехмед липсва.
На място моментално е повикана полиция. Ченгета и съседи започват да издирват Мехмед из улиците на градчето. След като не е открита и следа, търсенето се разширява. На помощ са призовани и планински спасители. Те заедно с ченгета и следови кучета започват да претърсват околностите на града. В четвъртък в издирването се включиха и подкрепления от жандармерията. Полицаи от цялата област Благоевград зарязаха подготвените акции срещу престъпността и спешно се втурнаха до претърсват околностите на Якоруда.
"Убеден съм, че е отвлечен", обяви през сълзи дядото на момченцето. Той допълни, че няма представа от кого, защото семейството няма конфликти с никого.
....
Близо година вече следа няма и от малкия Мариян от стражишкото село Николаево. Детето на година и половина буквално се изпари на 21 октомври 2019 г. от двора на семейната къща. Мариян си играе до камара тухли под надзора на баща си Стоян. В един момент телефонът на мъжа звъни и той се отдалечава малко, за да проведе разговор. Щом се връща след минути, установява, че от момчето, което едва е проходило, няма и следа.

Уплашеният баща вика на помощ роднини, в издирването моментално се включват и полицаи. Няколко денонощия униформените със следови кучета и термокамери претърсваха горите край селото, но без резултат. Пет месеца по-късно издирването на Мариян бе прекратено заради липса на следи към извършителя.
В дълбоките архиви потъна и случаят на 2-годишния Юлиян от бургаското село Равнец. Невръстното хлапе е в неизвестност от 17 март миналата година. Тогава към 18 часа семейството на детето, което има още 13 деца, било в лозов масив край селото. Когато се прибрали, Юлиян се заиграл до каруцата, а майка му влязла в къщата да нахрани друго бебе. Когато излязла, момченцето го нямало.

МВР стартира мащабна операция по издирването на хлапето. В нея се включват стотици ченгета и доброволци, които основно претърсиха околността на селото. В помощ на издирвачите бяха използвани дрон и хеликоптер, но следа така и не бе намерена. След няколкомесечни безплодни усилия случаят мина в архив, а Юлиян стана част от черната статистика на безследно изчезналите деца.

Бягства заради любов или тормоз

Някои от случаите на изчезнали деца се оказват далеч по-тривиални, което води и до бързото им разкриване. Общото между тях е, че става дума за умишлени бягства, а не за отвличане. Мотивите от своя страна са несподелена любов или семейни проблеми.


Последният такъв казус бе разплетен преди три дни от полицаи в Крумовград. Те откриват обявеното за издирване на 21 септември 16-годишно момиче в харманлийско село. При разпита се оказва, че девойката е избягала при своя приятел заради семейни проблеми.
С щастлив край преди месец приключи и издирването на 17-годишната Нанси Весиева от София. Тийнейджърката бе открита три дни след като бяга от дома си заради поредния скандал със своята майка. Уплашена, че Нанси не се прибира цял ден, а телефонът й е останал в жилището, майката подава сигнал в МВР в края на август тази година. Снимката на момичето моментално е разпространена, а криминалисти започват разпити на нейни приятели. Една от девойките ги насочва към изоставена къща, където Нанси се е подслонила, и три дни след изчезването си момичето е върнато у дома.


Успешно бяха издирени от МВР и изчезналите в края на миналата година две тийнейджърки от град Камено. Само два дни след като 17-годишната Михаела Иванова е обявена за издирване, ченгета я откриват в Бургас. Михаела е открита в апартамента на познати в кв. "Меден рудник". Пред криминалисти тя признава, че е избягала заради скандал с баща си, който не одобрявал новия й приятел.

Ден след изчезването си Мехмед бе открит в гората до отдалеченото на около 15 км. от Якоруда село Бунцево. Криминалисти не могат да си обяснят как невръстното босо дете е изминало подобно разстояние и е оцеляло през нощта само. За това и подозренията, че става дума за отвличане, не са отпаднали. Криминалисти проверяват версията, че похитителите са се уплашили след започналото мащабно издирване и са зарязали детето. Самият Мехмед за момента не е разказал нищо за случилото се пред полиция и социални работници.

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Уан-Бисака с бебе от любовница

Уан-Бисака с бебе от любовница

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

Цар Киро с промоция за палата си

Цар Киро с промоция за палата си

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена

Другари пребиват варненски шеф на БСП

Другари пребиват варненски шеф на БСП

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Съдебни заседатели провалят дела

Съдебни заседатели провалят дела

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

Актуално

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен от COVID-19 ще се наложи да бъде променена. Това се разбра от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Свободна Европа

Халфът на легендарните "армейци" Георги Илиев-Майкъла: Стойчо или Любо да поемат ЦСКА

Халфът на легендарните "армейци" Георги Илиев-Майкъла: Стойчо или Любо да поемат ЦСКА

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Човешки останки намерени до софийско село, тръгна слух, че са на Янек

Човешки останки намерени до софийско село, тръгна слух, че са на Янек

Останки от човешки труп са намерени в землището на софийското село Желява. Информацията е потвърдена от МВР. Трупът е неустановен. Костите са изпратени са анализ в лаборатория.  Още вчера в Дупница се понесе слух, че това е изчезналият безследно на 31 юли Янек Миланов. Разследващите обаче нямат такава информация

Взривиха класна стая в Пакистан по време на час, 7 са убити (Видео)

Взривиха класна стая в Пакистан по време на час, 7 са убити (Видео)

Взрив в религиозна семинария в северния град Пешавар в Пакистан уби най-малко седем души, включително няколко деца и рани 83 други, съобщиха служители, цитирани от "Гардиън".  Смъртоносната експлозия е станала около 8:30 сутринта, докато 500 ученици са посещавали клас по Коран. Повечето от учениците са на възраст между 20 и 30 години

Сноубордистът Радо Янков: Искам да бъда още по-уверен

Сноубордистът Радо Янков: Искам да бъда още по-уверен

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Не пропускай

Гала обяви, че е с COVID-19

Гала обяви, че е с COVID-19

Водещата Гала обяви в ефира на NOVA, че е с положителна проба за COVID-19 и е под карантина. Днес предаването "На Кафе" ще е архивно. Тя разказа, че има главоболие и температура.   Очаквайте

Три пъти по-ниска заплата за Славиша

Три пъти по-ниска заплата за Славиша

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата

2243 са новозаразените - 29.3% от тестваните, 42-ма са починали

2243 са новозаразените - 29.3% от тестваните, 42-ма са починали

2243, с 1916 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 7659 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 40 132, от които 20 346 активни

Генчев: Запознати сме с ЛАСК

Генчев: Запознати сме с ЛАСК

"Лудогорец" вече е разузнал отлично състава на ЛАСК (Линц). За това намекна временният треньор на шампионите Станислав Генчев. Разградчани гостуват на австрийския тим този четвъртък в двубой от груповата фаза на Лига Европа и ще търсят първи точки. "Гледали сме отбора на ЛАСК. Програмата е доста тежка, на всеки три дни имаме мачове

Марин аут до март

Марин аут до март

Новата звезда на "Лудогорец" Ихиньо Марин ще бъде аут от терените поне до март следващата година. Испанецът е със счупен глезен. Той се контузи при победата над "Монтана" с 3:1, като преди това отбеляза първото попадение в срещата. Марин бе спешно откаран в болница, където му е поставена диагнозата. Според лекарите той ще се нуждае от 4 месеца за