Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9055693 www.bgdnes.bg

Ръководителят на "101 каба гайди" Костадин Илчев: И 7-те ни деца свирят на гайда, пеят и танцуват

Златна сватба се стига с много компромиси и любов

КОИ СА ТЕ

Ръководителят на най-многобройния гайдарски състав у нас "101 каба гайди" Костадин Илчев и съпругата му Кина отбелязаха 50 години съвместен живот преди броени дни заедно със 7-те си деца - две дъщери, 4-има внуци и правнук. Златната сватба родопчаните отпразнуваха с пищно тържество в заведение в Смолян. Кина Илчева също е закърмена с фолклора и е народна певица, а двамата заедно често имат изяви на големи сцени, сватби и събори. Как едно музикално семейство от сърцето на Родопите съхранява любовта и традициите повече от половин век и как обичта към род и родина се предава на поколенията - четете в следващите редове.

- Семейство Илчеви, честита златна сватба! Как се пазят любов и уважение повече от 50 години?
- Костадин: Благодаря ви! С много любов, търпение, музика и добро настроение. Ние сме музикално семейство, много сме пътували, пели и свирили през годините.
- Кина: Гайдата и песента ни събраха през 1970 г. и така продължи нашият житейски път с музика и веселие. Имаме две дъщери Величка Тодорова и Златка Маргаритова, трима внуци, една внучка Живка и правнук Димитър на 2 годинки. Възпитахме и предадохме традициите на нашите талантливи деца. За наша радост всичките свирят на гайда, пеят и танцуват.

Реклама


- Как отпразнувахте събитието?
- Кина: На 12 септември събрахме голямата си рода и отпразнувахме подобаващо в заведение в Смолян. Имахме много изненади от близките, много музика и песни, игри и закачки, та нали всички са музикални. Подариха ни почивка в Хисаря и Велинград на спа процедури. След толкова години в разбирателство, сплотени, задружни и весели, преживяхме отново невероятно златната ни сватба. Чувстваме се щастливи и уважавани родители от цялото ни поколение.


- Компромиси необходими ли са през дългия път дотук?
- Костадин: Абсолютно. И от едната, и от другата страна трябва да има добро отношение, да се прощават грешките, да се разговаря и да се намират пътят и хармонията.


- Щастливи ли сте, поглеждайки назад в годините?
- Кина: Мисля, че извървяхме достойно житейския си път, правим концерти по големите сцени, сватби, събори и др. и се радваме на голяма аудитория от приятели, почитатели и страхотната ни публика любителка на нашата музика, която ни става на крака с бурни аплодисменти. Това ни зарежда още повече за бъдещи изяви.


- Господин Илчев, и до днес продължавате да обучавате гайдари и да майсторите гайди. Какви са тънкостите?
- Костадин: За всяко нещо си трябват време, отдаденост, любов и търпение. Както и в семейството. Над 110 деца обучаваме да свирят на родопска каба гайда в Смолян. Отделно още над 40 големи гайдари. А за хубава гайда трябват качествено дърво и мех, които са по-проблемни за откриване през последните години в района. Но се справяме.
- Колко гайдари сте обучили през цялата си преподавателска дейност?
- Костадин: Много са наистина. Не съм ги броил, но са хиляди.
- Опровергавате ли сентенцията, че музикант къща не храни?
- Костадин: Може да се каже. Ситуацията с епидемичната обстановка сякаш се поуспокои, много от нас имат изяви в цялата страна. По трима, четирима или петима гайдари най-често. Не можем да се оплачем. Хората са жадни за нашия богат фолклор и родопската песен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама