Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9070220 www.bgdnes.bg

Еленът Рудолф е с най-дългите рога

Метър и половина величие 

Говоря му на български, но най-много разбира от храна, казва стопанинът Драгни Георгиев 

Еленът Рудолф от Родопите има най-дългите рога у нас! Животното, което преди 4 години пристига в България от Лапландия, притежава величествени израстъци с дължина от около метър и половина.
Това разказа пред "България Днес" неговият стопанин Драгни Георгиев, който е изключително горд с величественото си животно.

Реклама


"При северните елени рогата се сменят всяка година и израстват с различна дължина. В момента Рудолф има най-големите рога, които стигат до средата на тялото му", каза още пред вестника Георгиев, който има ферма за северни елени край астрономическата обсерватория в Рожен.


Обикновено с наближаването на коледните и новогодишните празници програмата на Рудолф става изключително натоварена, тъй като получава покани от цялата страна да гостува на тържества.
"Тази година е различно и още никой не се е обадил. Предполагам, че общините не бързат да организират нищо, тъй като не знаят как ще се развие пандемията и дали няма да има затягане на мерките. Но Рудолф е в готовност да си покаже големите рога и благия характер", категоричен е стопанинът на красивото животно.
Рудолф е изключително комуникативен - нещо, на което стопанинът учи елена си с години. Цяло лято животното прекарва в компания на деца, които си играят с него и го милват. По този начин животното вече не се бои от хора и се чувства чудесно сред тях. Също така Рудолф знае как да позира за снимки и да излиза добре на тях.


"Говоря му на български език, въпреки че когато го взех, Рудолф беше свикнал на команди от Финландия. Не знам дали ме разбира, но съм сигурен, че най-добре ме слуша, когато му давам храна. Най-много обича да похапва лишеи и когато ги получи, е много изпълнителен", добави с усмивка мъжът, който заживява в планината, след като в продължение на 15 години работи като татуист.


"В началото си взех 8 елена за фермата. Докарах ги с микробуса си. Струваха над 20 хил. лв. Срещнах сериозни проблеми при транспортирането им заради многото лицензи и дългото разстояние - 5000 км - от Лапландия до Родопите, но успях да се справя", разказва Георгиев. За нещастие, останалите седем елена са отровени и на стопанина му остава само Рудолф. Но бившият татуист се надява някой ден да увеличи бройката на животните във фермата си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама