Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9070480 www.bgdnes.bg

Нежни обвиняеми треперят до гаранцията

Съдебни обрати притесняват обитателките на женските килии

Наследници и заболявания вадят дами от ареста

Жената до Васил Божков не може да се зарадва. Преди ден Специализираният съд пусна Елена Динева под тлъста гаранция от 750 000 лв. Магистратите прецениха, че арестът й, който продължава 7 месеца, е прекомерен. Те смятат, че има обосновано предположение, че Динева е извършила престъпленията, в които е обвинена, но и че ако оставането й зад решетките бъде удължено, то това би представлявало "необоснована репресия". Прокуратурата обаче веднага съобщи, че ще протестира пускането на Динева на горната инстанция. Адвокатът й Людмил Рангелов пък коментира пред медиите, че клиентката му може и да не успее да внесе исканата сума.


Но как се стигна до тези седем месеца арест. Динева беше задържана в края на февруари и обвинена за участие в организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков. После съдът реши да я пусне срещу рекордната за България гаранция от 1,5 млн. лева. Магистратите и тогава счетоха, че доказателствата срещу нея са достатъчни за нейното участие в групата, но че тя няма да се укрие или да извърши престъпление. Самата Динева обжалва сумата като прекомерна. И се стигна до обрат. Вместо да потвърди или намали гаранцията, Апелативният състав остави в ареста Динева, защото може да извърши друго престъпление.
Някъде по това време Районният съд в София отмени и паричната гаранция на Симона Цанкова, приятелката и бъдеща годеница на Кристиан Николов, който прегази с джип журналиста Милен Цветков. Тя обаче остана доволна от решението, защото в противен случай трябваше да плаща 10 бона след обвинение за затаяване на истината. Съдията обаче се мотивира, че отказ да свидетелства не представлява престъпление и такъв свидетел може само да бъде глобен до 1000 лева.
След като преди 2 години от Франция бяха екстрадирани задържаните в Ница Николай и Евгения Банева, малко преди Коледа милионерската съпруга поиска да излезе на свобода, за да се грижи за трите си непълнолетни деца. Магистратите обаче останаха непреклонни и още 8 месеца на Банева й се наложи да остане в компанията на дървеници и хлебарки, за които разказа, когато все пак напусна килията.

Реклама

Престоя си там тя уплътни и с кандидатура за евродепутат. В крайна сметка на нея дори не й се наложи да плаща гаранция, защото Специализираната прокуратура я освободи срещу подписка. Причината беше здравословното й състояние - беше й открит голям възел на щитовидната жлеза, който спешно трябваше да се оперира. Малко по-късно бе забелязана лежерно да се изтяга на плажа.
В началото на 2019-а Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела пък бяха задържани малко по на югозапад от Ница - в Барселона. Бяха обвинени за пране на пари и данъчни престъпления. Семейството бе разделено за известно време, тъй като първо бизнесменът бе екстрадиран у нас, а половинката му по-късно.

Маринела и защитата й не искаха налагане на парична гаранция, а настояваха за домашен арест. Чу от съда такава мярка едва през септември миналата година. И тя установи, че не трябва да се радва до окончателното решение, тъй като на втора инстанция магистратите постановиха да остане в килията. Още повече че тази процедура се повтаряше до пролетта на тази година, когато най-после Маринела Арабаджиева се прибра вкъщи. За известно време, защото после пак бе пратена в ареста. Преди това на Маринела и съпруга й обаче също се наложи да помагат за гаранцията на член на семейството. Синът Вълчо бе пуснат срещу половин милион лева.
Гаранция щеше да плаща през миналата година и дознателката Розалина Кьосева, която беше задържана на работното си място в РУ - Благоевград.

Тя попадна в полезрението на прокуратурата по обвинение, че протакала досъдебно производство срещу гаджето си Владо Бойчев-Боклука. Трябваше да бъде пусната срещу 10 000 лв, но на втора инстанция съдът попари надеждите й да види Бойчев, който бе в затвора, и я постави под домашен арест.


Деца спасяват майки

Когато двамата съпрузи са задържани, често детето става мотив магистратите да пуснат поне нежната половинка от семейството. Преди три години бе ударена група от 8 човека по обвинения за отвличания и изнудвания в Русе. Цветелина, съпругата на сочения за лидер, бе освободена срещу 2000 лв. именно за да се грижи за детето. След втората инстанция обаче й се наложи да събере 5 бона, защото сумата бе вдигната.
Името на Марио Николов години наред се въртеше в публичното пространство покрай делата за източване на милиони по програма САПАРД. Сагата започна през 2007 година и докато той чу оправдателни присъди, имаше много обрати. В самото начало обаче на жената на Николов, Мариана, се наложи да плати 5000 лева гаранция. Съдът се съгласи, че няма кой да гледа детето й.


Долари вместо левове

Дамите с нежни имена понякога трябва да събират валута вместо левове, когато се озоват в ареста с любимите. През 2014-а в САЩ бе разбита организирана група от наши сънародници, която според разследващите точила кредитни карти. За тартор бе посочен Георги Мартов-Мицубишито, а жената до него - Теменужка Колева-Нужка, плати 100 000 долара, които съдът в Чикаго постанови за гаранция.



Реклама
Реклама
Реклама