Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9112761 www.bgdnes.bg

Д-р Атанас Мангъров след контакта си със заразения с ковид-19 Георги Любенов: Няма да си правя никакъв тест, лапам маркуча всеки ден, не ме е страх!

"Няма да си правя никакъв тест! Вие добре ли сте? Както казах - всеки ден ние лекарите, аз също лапаме маркуча, не ме е страх. Знам, че бяхме много гости в телевизията, но това се случва всеки ден - около нас има над 200 вируса, мислите ли, че всичките ги разпознаваме ние докторите? Не, разбира се".
Това сподели доц. д-р Атанас Мангъров, който бе на телевизионно участие в "Денят започва с Герги Любенов" през уикенда. Днес сутринта журналистът пусна в профила си, че е готов тестът, който си прави през няколко дни за ковид-19 и той е положителен. "Нямам симптоми и се чувствам добре. Незабавно се самоизолирах и оставам вкъщи за най-малко 14 дни, както изискват противоепидемичните мерки. Горещо се обръщам към хората, с които съм бил в контакт в изминалите 5-7 дни, да си направят тест, за да бъдат спокойни. Извинявам се на тези, на които причинявам неудобства. Това е положението - дай Боже да ми се размине по този лесен начин", обясни Георги Любенов и пред "България Днес".


"Не бива да живеем в страх постоянно. Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ. Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно", каза още Мангъров. По думите му правилният начин е да се каже колко от тестовете са направени на хора за първи път, на хора под карантина, за 2-ри, 3-ти път. Също така колко от тестваните за първи път са приети за болнично лечение. И още - колко от лекуващите се в реанимация са само с ковид-19, а не заради друго заболяване. Ние сме на първо място по смъртност в Европейския съюз. Като цяло обаче смъртността през тази година е с няколко процента по-ниска, отколкото през миналите години. Нямаме извънреден брой хора, които са починали от коронавирус допълнително", посочи още Мангъров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама