Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9120694 www.bgdnes.bg

Българската Шехерезада Джейми Елиаз: За една нощ станах звезда

Конкурсите за красота не са критерий за качествата на една жена 

КОЯ Е ТЯ
Джейми Елиаз е на 21 г., а животът й е като от приказка за Шехерезада. Едва 16-годишна, тя попада под светлините на прожекторите в Ливан - мястото, откъдето е нейният баща. Красавицата, в чийто вени тече българска и ливанска кръв, успява да пребори над 2000 момичета и да бъде избрана за главна героиня в клипа на ливанската звезда Зиад Бурджу. Това се оказва повратна точка в живота на хубавицата, която след това става една от най-обожаваните жени в цял Ливан. Близо 6 години красавица е под светлините на прожекторите в Ливан, но от няколко години живее в България.

Виктория СТОЯНОВА

- Вие сте звезда в Ливан, наричат ви и българската Шехерезада. Как достигнахте до известността? В кои области са вашите интереси?
- Благодаря, но звездите са само на небето. За себе си мога да кажа, че съм момиче, родено с късмет, което е много известно в Ливан, а вече и в България. Станах популярна буквално за една нощ, след като ливанската звезда Зиад Буржу ме избра за партньорка в клипа му. Така преди няколко години започна кариерата ми на инфлуенсър там. В момента уча психология, но се интересувам много от изкуство - преди няколко дни се върнах от Париж, където сбъднах мечтата си да посетя Лувъра и да се докосна до всички тези уникални съкровища в музея. Обожавам да чета, особено книги, които са свързани с психологията на човека и себепознанието. Джон Кехоу и Лариса Ренар са част от любимите ми автори. В момента дочитам "Да прецакаш Дявола" на Наполеон Хил - вдъхновяваща книга, която може да ни помогне да намерим решение на трудностите във време на несигурност и тревожност.
- Как протича един ваш ден в Ливан?
- Когато нямам ангажименти, което рядко ми се случва, прекарвам времето със семейството на баща ми. Ходим на разходки, плаж и всякакви други развлечения.
- Защо решихте да се върнете в България - родното място на майка ви?
- Родителите ми решиха да се върнем в България. А и съм на мнение, че човек не трябва да се застоява прекалено дълго време на едно място.
- От колко време сте у нас?
- Аз пътувам доста заради работните си ангажименти. Но някъде от около 5 години живея основно в България. Преоткрих, че животът може да те отведе на хиляди непознати места, но единствената любов може да те намери вкъщи.
- Има ли разлика в живота там и тук?
- И в България, и в Ливан хората знаят как да се забавляват. Ливан е държава, в която има 18 официални религиозни общности, като 34 процента от ливанците са християни. Все още можете да срещнете жени с абая например, но ще видите и голям процент суперкрасиви жени, които са в крак със световните модни тенденции. Там жените държат на външния си вид много повече от българките. Всъщност така в Ливан може да познаете коя жена е от заможно семейство - ако е накипрена и гримирана. Интересна особеност там е, че в жилищна сграда, където живеят християнски семейства, е забранено на хора с мюсюлмански произход да живеят в същата сграда. Една също много любопитна тенденция е, че на всеки етаж в жилищната сграда има не повече от един апартамент за семейство, голям колкото три апартамента в България. Обичам да казвам, че Бейрут е град на контрастите. В модерните квартали до морето, по брега има палми и е пълно със заведения. Пред тях може да видите паркирани последен модел страшно скъпи коли. Междувременно до някой новопостроен блок можете да видите разрушена от войната сграда. Вместо патрулни коли по улиците обикалят войници с автомати.
- Каква е разликата между българите и ливанците?
- Ще кажа с какво сме еднакви - както у нас, така и там е пълно със заведения и хората знаят как да се забавляват. В Ливан въпреки проблемите в страната хората винаги намират време да седнат да изпият по едно кафе, но важно правило и традиция при тях са неделните сбирки със семействата и приготвената маса за хранене по обяд, на която цялото семейство сяда.
- Как тамошната звезда Зиад Буржу ви забеляза и попадна на вас?
- Срещата ни стана съвсем случайно. Общ познат, който е един от най-добрите фотографи в Ливан, ни запозна. С него бяхме седнали на кафе и обсъждахме работни неща, когато в този момент мина Зиад и фотографът ни запозна. Аз бях много притеснена, защото това не е кой да е, а една от най-големите звезди в Ливан, а и в Арабския свят. Зиад седна при нас, поговорихме си по общи теми, след което той ми предложи да се снимам в предстоящия му клип. От този ден нататък с него и с вече настоящата му жена, тогава годеница, сме суперблизки семейни приятели.
- Как са се запознали родителите ви?
- Историята е много забавна и съвсем случайна, както се случват всички хубави неща в живота ми. Родителите ми се запознават на опашка за визи пред холандското посолство. Майка ми, докато чакала дълго време, я заболяла главата и баща ми, който бил до нея, й предложил да й даде хапче за глава, за да я заговори. Майка ми отказала да приеме хапче от непознат, но толкова много я боляла главата, а и нямало никой друг, който да има лекарство, че накрая приела. И така малко по-късно се появих и аз.
- С какво се занимавате в България?
- Уча вече втора година психология. Голяма част от ежедневието ми минава в онлайн лекции и четене на такъв тип литература. Смятам, че човек се учи цял живот. Аз съм много любознателна, обичам да научавам постоянно нови неща. Спортувам усилено. Тренировките са част от моето ежедневие. Отделям време за приятели и разходки. Ходя на уроци по пеене. Обичам разнообразието, не харесвам рутината.
- Кое е любимото ви място у нас?
- Обожавам България. Природата тук наистина е уникална. Посетила съм доста места и всичките са ми любими. Обичам страната си много.
- Конкурсите за красота често за мерило за красивите българки. Вие участвали ли сте в конкурси?
- Предлагали са ми да участвам в конкурси както в България, така и в Ливан. Но не мисля, че това е критерият за красотата на една жена. Не може 10 човека да решават кой е красив и кой не е, не мислите ли?! Това е все едно вие и аз да оценим едно чихуахуа например. Ако вие харесвате големи кучета - можем ли да направим заключението, че малките са грозни, не можем. Така е и с конкурсите за красота.
- Преди месеци тежък взрив опустоши половин Бейрут. Вие бяхте ли там по това време, пострада ли семейството ви?
- Това е една ужасна трагедия, довела до над 200 жертви, 7000 ранени и над един милион пострадали. Аз не бях по това време в Ливан, но баща ми беше там. Това, което той ми разказа, е, че усетил нещо като силно земетресение. По това време по улиците не е имало много хора, затова и броят на жертвите не е толкова голям, за радост. Нямаме пострадали от фамилията, защото жилището ни е на 20 километра от Бейрут. За съжаление в центъра на столицата всички нови сгради, струващи милиони долари, са напълно разрушени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама