Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9120719 www.bgdnes.bg

Медузи и мечки нападат маратонци

Жестоко изхвърляне е българската следа

Най-много жертви на Лондонското бягане, април и юни са фаталните месеци

Мечка изяжда маратонец в Аляска. Медузи парят жестоко плувци в океана край Сао Пауло. 10 бегачи загиват на Лондонския маратон.
Това са само част от множеството инциденти по време на маратонски състезания в три континента по света.
Българската следа е с избутването на сръбската фаворитка на бягането на 10 км на Софийския маратон Оливера Йевтич. Подобно агресивно избутване малко след старта на бягането от мъж, обявил себе си за аматьор в надпреварата, изглежда изключително подозрително.
Полицията призова и разпита Боян Вачев. Преди това виновникът за падането на сръбската състезателка обяви в отворено писмо до медиите, че стореното не е било умишлено, съжалява за случилото се и отрича да му е било платено за това. Той твърди, че се чувства "накърнен" и не заслужава "цялата виртуална инквизиция" срещу него в социалните мрежи.


След инцидента Оливера Йевтич, която е 5-кратна участничка на олимпийските игри, обясни, че не смята постъпката да е породена от конкуренцията и по-скоро вярва във феърплея. В същото време пред сръбското издание бегачката обвини организаторите на Софийския маратон, че не са си свършили работата.
Ако все пак по български продължим прословутата фраза "по-добре, отколкото...", то на мястото на многоточието можем да сложим "да те изяде мечка".
Съдбата на 16-годишен участник в маратона "Мемориал Робър Спър" в Аляска се оказва много жестока. Трасето на бегачите минава отчасти през гора. Когато младежът тича покрай нея, изненадващо от храстите изскача мечка. Стръвницата напада Патрик Купър, завлича го на километър навътре в гората и го убива. Трагичният случай се разиграва през юни 2017-а.

Реклама


Два месеца по-рано фатален завършек сполетява и 36-годишна американка. Тя почива в болница след края на полумаратон в Скрантън, Пенсилвания (САЩ). Линдзи Дохърти колабира на финала на надпреварата и веднага медицински лица й оказват първа медицинска помощ. След като не успяват да помогнат, жената е откарана в болница, където по-късно почива от кръвоизлив. Дохърти оставя три деца сираци.
В средата на ноември 2016 г. повече от 60 бразилски и чуждестранни плувци са евакуирани по спешност от крайбрежните водите до Сао Пауло, след като са ужилени от медузи. Инцидентът става по време на плувен маратон. Според въздушната база в Сантош, която организира евакуацията, дъждовното време е предизвикало струпването на голям брой медузи в канала Бертиога, където е стартът на маратона. Пострадалите плувци получават изгаряния по кожата, треска и повръщане. Трийсет други маратонци се отказват да продължат състезанието, след като виждат състоянието на пострадалите. Орисията на плувците все пак е щастлива и те се възстановяват.
10 дни по-късно неочаквана трагедия се стоварва върху полуфиналист от британското тв състезание за готвачи "Мастършеф". 29-годишният Мат Кембъл колабира по време на Лондонския маратон и е закаран в болница, където почива. Мат е сред най-изявените готвачи в "Мастършеф" през 2017 г. Той се включва в маратона, за да почете паметта на баща си, който починал преди 18 месеца. В социалните мрежи Мат пише, че това е второто му бягане в рамките на 2 седмици. С участието си в маратона той събира пари за благотворителна организация. Очакванията му били за 2500 долара, а по-късно сумата набъбва до 53 000.
Черен маратон бележи края на живота на украинката Екатерина Катюшчева. Месецът отново е юни, този път 2020-а. Участничката в ултрамаратона Куялник в Одеска област умира по време на състезанието. 33-годишната лекоатлетка остава в безпомощно състояние в продължение на осем часа, преди да бъде открита от спасителна група с кучета. Тя получава инсулт вследствие на топлинен удар, дехидратация и последвала хипотермия. Катюшчева колабира край река Куялник заради 40-градусовата жега в деня на състезанието, а след залез тялото й рязко се охлажда заради започналия валеж, което води и до фаталния изход.
Млада жена почива по време на Лондонския маратон. 30-годишната Клер Скуайърс колабира на миля от финала. Жената получава медицинска помощ на място, но издъхнала малко по-късно. Нещастният случай е десети от 1981 година насам, когато започва провеждането на Лондонския маратон. Друга жертва на дългото 26,2 мили трасе става 22-годишен фитнес инструктор, който по същия начин приключва живота си през 2007 година.

Кървавият атентат в Бостън

В началото на август т.г. Американски апелативен съд отмени смъртната присъда на Джохар Царнаев - атентатора от маратона в Бостън. През 2013 г. той и брат му Тамерлан Царнаев поставят няколко самоделни бомби на финала на маратона. При атентата загинаха трима души, а 264 бяха ранени. През 2015-а Джохар Царнаев получи смъртна присъда, но адвокатите му настояваха делото да се гледа извън Бостън, където според тях съдът няма как да бъде обективен. Пет години по-късно Апелативният съд потвърди вината му и постанови той да остане в затвора до края на живота си.


По-малкият брат Тамерлан беше убит няколко дни след атентата при престрелка с полицията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама