Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9122605 www.bgdnes.bg

На 60 г. Али завърши средно

Празнува абитуриентски бал с дъщеря си


Със средно образование навръх 60-ия си юбилей се сдоби Алимехмед Ахмед.

Родопчанинът сбъдна дългогодишната си мечта да получи диплома и тя вече е факт. Свидетелството е издадено от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в Кърджали със специалност готвач - производство на кулинарни изделия и напитки.
"Плаках от щастие, когато взех дипломата си. Дълги години мечтаех да завърша, след като през далечната 1974 г. реших да отида в София с приятели и да работя на строежи, вместо да завърша 9-и клас и после и средно образование", разказва пред "България Днес" мъжът от ардинското село Ленище.
Именно в родното място Али завършва основно образование. Подтикнат от масовата вълна на родопчаните да работят в строителни бригади в столицата, Ахмед е повлечен от нея и се озовава на пъпа на София.
"Строихме подлезите на Орлов мост и на Софийския университет. Записвах на няколко пъти вечерно училище, с което да успея да завършва средно образование. Но не се получи. След това се ожених, родиха ми се три деца и времето за учене отмина. Сега вече пораснаха - малката дъщеря е на 19 години и жена ми се шегува, че двамата сме абитуриенти и трябват повече пари за балове. Голямата дъщеря е на 34 години и има детенце на три, а синът ми е на 29", разкрива още Алимехмед.
От над две десетилетия мъжът работи в община Ардино като охрана. Наред с това е и най-големият кръводарител в цялата община. Правил го е над 30 пъти, за което получава признание от БЧК.
Тапията за готвач може и да не влезе в употреба на родопчанина на професионално ниво, но вкъщи помага особено много в домакинството. Най-вече с миенето на чинии.
"Щастлив съм! Човек трябва цял живот да се учи. Пропуснах времето да завърша, но след като децата пораснаха, успях да сбъдна съкровената си мечта", казва още Алимехмед Ахмед.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама