Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9123493 www.bgdnes.bg

Българин хвана огледален шаран гигант

Постижението му е номер 1 за 2020 г.

25-килограмовият звяр е уловен в Австрия 

Най-големият огледален шаран за 2020 година улови в Австрия български рибар. Опитният Красимир Тодорин заковава звяра в зрелищна битка преди няколко дни във водоем на 33 километра от големия град Линц. Рибата тежи невероятните за шаран над 25 кила.


Нашенецът живее в Германия, но редовно пътува до язовира, за да си опита късмета. И почти винаги си тръгва с рекордни трофеи. Преди няколко месеца Красимир хваща шаран с тегло от 16 килограма, но наскоро успява да подобри сериозно постижението си - над 25 кила.
"Шаранът е уловен с дънна въдица на див водоем. Рибата няма видими следи от предишни срещи с риболовци, най-вероятно за първи път попада на рибарска кука.

Реклама

Това прави постижението на нашенеца още по-стойностно. В облагородени частни водоеми с по-малка водна площ такива шарани се хващат често и стават медийни звезди, а някои даже са се сдобили и със собствени имена", разказаха от Съюза на ловците и риболовците в България.
"Мога да си честитя моя нов личен рекорд за тази година - шаран с тежина 25,370 кг", заявява Красимир, който признава, че му отнело доста време, докато извади рибата на брега. В края на битката той едва диша от умора, но е доволен от улова си. След няколко снимки за спомен и поставянето на електронния кантар шаранът е пуснат обратно във водата. Логиката на въдичаря е и някой друг да се опита да го хване, защото такова величествено животно не бива да бъде погубвано.
За разлика от обикновените, огледалният шаран има люспи, които не покриват цялото му тяло. Биологично двата вида са еднакви, но генетично имат някои леки разлики. Погрешно е схващането, че огледалният шаран е обикновен, но без люспи. Поглед назад в историята сочи, че огледалните шарани са развъждани от монаси, тъй като те намирали по-малкото люспи по-лесни за чистене, преди рибата да бъде сготвена.
Въпреки че са различни, тези шарани са уникално красиви и по-лесно се разпознават. В някои региони в България ги наричат благородни шарани - отново заради по-лесното им приготвяне за хапване.

Сгответе го с ябълки

Предлагаме ви лесна рецепта за приготвяне на огледален шаран с ябълки.

Необходими съставки:

1 голям шаран (2 кг)
3 големи кисели ябълки
50 г заквасена сметана
50 г сирене
смес от подправки за риба
сол

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват и се нарязват на четвъртинки. Рибата се почиства и се изваждат вътрешностите. С остър нож направете разрези на части парчета. Загрейте фурната до 180 градуса. Посолете рибата, намажете със заквасена сметана, поръсете с подправки да кисне в продължение на около час, след това да се натъпчат ябълки, поставете върху хартия за печене и сложете във фурната. Пече се 30 минути и се поръсва със сирене.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама