Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/9125697 www.bgdnes.bg

Ски сезонът стартира без Алберт Попов

Топ алпиецът пропуска гигантския слалом в Зьолден

Сезонът в ските ще стартира без най-добрия български състезател Алберт Попов. Това потвърди специално за читателите на "България Днес" дългогодишният отговорник за алпийските ски във федерацията и топкоментатор на "Евроспорт" Иван Каневчев.
Първата спирка на кервана в кралския зимен спорт започва през уикенда в Зьолден (Ав). Жените ще стартират в събота, а мъжете в неделя с гигантски слалом.
"Алберт няма да участва в Зьолден, но продължава да тренира. Направи добра подготовка, макар и не изцяло желаната заради ситуацията с коронавируса - добави Иван Каневчев. - Има известни положителни промени в неговия екип. Ще разполага със сервиз от компанията "Хед" за ските. Двама треньори, които се грижат за него, за да бъде максимално изпълнена заложената програма. Все още не е на 100% като форма."
Преди два сезона българинът направи фурор. Той влезе два пъти в Топ 10 на стартове от Световната купа. През миналата състезателна година 23-годишният талант се класира четири пъти в Топ 20 на най-престижните състезания.
"Топ 30 е нещо извънземно в Световната купа - допълни Иван Каневчев. - Лесно започнахме да свикваме с мисълта, че трябва да намира място в първите 30 на всяко състезание. Алберт направи нещо голямо за българските ски. Резултатите в Кицбюел, Шладминг и Леви са невероятни на фона на другите състезатели, които имат доста по-различни условия. Не трябва да сме максималисти, а да се радваме на всяко влизане. Ще бъде трудно. Вероятно ще има изненади през сезона. Надявам се да се възползва максимално добре от ситуацията."
Организаторите на първия старт в Зьолден взеха много строги мерки, за да предпазят звездите от коронавирус. Състезанията ще се проведат без публика. Ледникът Ретенбах, където ще се проведат гигантските слаломи, е затворен за туристи по време на уикенда и в дните преди това за тренировки.
"Липсата на публика ще окаже влияние, защото атмосферата е решаваща в ските - смята Иван Каневчев. - Хубавото е, че поне ще има стартове предвид всичките неясноти и промени, които бяха направени. Ските са сред най-защитените спортове от Ковид-19 заради средата. Състезанията са високо в планината. Няма допир до много хора. Вероятно ще има заразени. Това е неизбежно. Ако първите стартове минат както трябва, ще имаме добър сезон."
Другият елитен състезател - Камен Златков, ще се фокусира през този сезон върху стартове от категория ФИС. Неговата цел е да възвърне позициите в ранглистата, за да има добри стартови номера за надпреварите за Европейската купа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама