Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9126417 www.bgdnes.bg

90-годишен дядо написа автобиография

Никога не е готвил през живота си 

Васил Божинов гони столетие, но издаде петата си книга 

90-годишен дядо от Лом издаде петата си книга. Въпреки напредналата си възраст Васил Божинов написа автобиография и я издаде в навечерието на рождения си ден.
През житейския си път пенсионерът е бил изключително уважаван човек в града, отличен с много награди, някои от които са грамота "Заслужил краевед", призвание за почетен гражданин и много други.
Освен учител по история Васил е и дългогодишен директор на училище "Константин Фотинов" в дунавския град, а след това и писател.
Последната му творба носи заглавието "Моят път през годините".
"Ако съм постигнал нещо през своя педагогически път, то е, защото обичах работата, която върша", пише Божинов в книгата си. Споделя, че му е било трудно да разказва за себе си, но благодарение на негови приятели, които го надъхват, се е решил да го направи.


Не по-малко впечатляващи са и останалите му книги - "Огнище на духовност", "150 години театър в Лом", "Поглед върху образователното дело в град Лом" и "Съкровени страници".
Извън писането пенсионерът има своите приятни чудатости. Въпреки че живее в голяма къща с двор и отглежда домати и краставици, той никога през живота не си е готвил домашна храна. Вместо това предпочита да се храни в градските столова. Вместо да стои в кухнята, той избира да се отдаде на разходки и почивка, които го ободряват.
"Никога не съм готвил и сега на стари години не мисля, че ще започна. Получавам пенсия от 400 лева и ми е достатъчна за всичко, от което имам нужда. А когато ми потрябва помощ, близките ми са до мен", заяви пред "България Днес" с усмивка Васил.
Дядо Васил се чувства добре здравословно и не се страхува от коронавируса. И споделя, че доколкото може, спазва противоепидемичните мерки. Карантината го заварва в София. По това време негов приятел се грижи за градината в Лом, в която сам засажда 7 лехи домати и една леха краставици. "Много съм благодарен, че имам такива приятели", казва старецът с радост.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама