Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9126452 www.bgdnes.bg

Циганското лято идва на Димитровден

23 градуса до средата на ноември, обещава метеоролог 

Циганското лято тази година започва на Димитровден (26 октомври) и ще продължи до средата на ноември. Това прогнозира пред "България Днес" метеорологът Петър Янков.
"От 21 до 23 октомври ще има слани в западните полета, тъй като в сутрешните часове температурите ще бъдат около 3-4 градуса. В следващите два дни ще има валежи, но след това започва циганското лято. Времето ще е сухо и с високи есенни температури - от 15 до 23 градуса", обясни Янков. Единствените два по-студени дни по време на този период ще бъдат 3 и 4 ноември, когато се очакват превалявания и по-ниски стойности на термометъра.
Метеорологът е категоричен, че тази година ни чакат още много слънчеви дни и да не избързаме да се приготвяме за зимата. В момента настъпва стабилизиране на въздушните маси над страната ни, което е предпоставка за спиране на валежите и повече слънчеви часове.
Циганското (наричано още "сиромашко") лято е период на топло и сухо време в края на октомври и ноември. От гледна точка на метеорологията това е време на устойчиви антициклони. Според народната метеорология сиромашкото лято може да започне от Димитровден и да продължи до около 40 дни след това. При по-продължително затопляне през този период може да се наблюдава аномален повторен цъфтеж на някои растения, които по принцип цъфтят само по веднъж в годината.
През последните години във връзка с климатичните промени циганското лято не е изключение, а по-скоро правило.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама