Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9127903 www.bgdnes.bg

Пускат доживотник, изнасилил, запалил и убил жена

Скоро ще бъде на свобода след 21 г. в килията

Маргарит Иванов няма да лежи до края на дните си, защото се поправил, трудил се като хлебар в пандиза

Брутален убиец, затрил жестоко жена в парка на столичния жк "Младост", скоро ще се озове на свобода! Въпреки че е осъден на доживотен затвор за ужасяващото престъпление през 1999 г., 45-годишният Маргарит Иванов успява да умилостиви Темида. Преди дни Софийският градски съд заменя наказанието му от каторга до гроб в затвор за срок от 30 години, научи "България Днес".
Килърът вече е прекарал 21 години в килията и може да кандидатства за предсрочно освобождаване. Помилването му е в кърпа вързано, тъй като за замяна на присъдата той показва съществен катарзис. За него се застъпват прокуратурата и затворническата администрация, което не се наблюдава никак често, камо ли при подобни престъпления, коментират запознати.
Маргарит извършва най-страшното, докато е едва 24-годишен. Той е родом от Шумен, но през лятото на 1999 г. пристига в София да живее при майка си. Настанява се в апартамента й в "Младост 3" и започва работа в автосервиз при братовчед си. Вечер обича да отскача до кварталната кръчма "Папагала". Един ден там се запознава с Анита (името й е променено по разпореждане на съда, за да не се изнасят интимни факти от личния живот на жертвата - б. а.). По това време Ани е на 49 години. Тя е има 25-годишен брак зад гърба си и син, но се разделя със съпруга си. В зората на демокрацията опитва да захване собствен бизнес, но плановете й не потръгват и се пропива.

Реклама


В кварталното заведение тя среща Маргарит. Предлага му да си купи от нея маратонки, както в последно време офертира и други хора по кръчмите в "Младост". Той си поръчва спортни обувки, но тъй като не уцелва номера, се разбират на следващия ден да се видят пак. Тогава Ани носи правилния чифт. Понеже Маргарит не е там, търговката оставя поръчката на сервитьорката и отива на зъболекар. По-късно се връща в заведението и се запива с новия клиент. Двамата обръщат по няколко джина, след което поемат към парка срещу общината, където се намира известно детско увеселително заведение, а в близост са две училища.
Първоначално сядат на пейка и започват да си разменят ласки. След това се насочват в храсталака зад пейката с намерение да правят секс. Поради късния час наоколо няма никого, но мъжът не успява да свърши работата. Това го ядосва и той започва да бие партньорката си. Налага я по главата и тялото, рита я, стъпва с обувка върху шията й. След това чупи два клона и с тях я изнасилва брутално. Накрая взима паспорта и личните й вещи от чантата на Анита, хвърля ги върху нея и драсва клечката. Жената, която е цялата в кръв, започва да гори жива.
Маргарит тръгва да си допие, но в този момент през парка минават трима мъже, единият от които разхожда кучето си. Те виждат пламъците и отиват да видят какво става. Тогава килърът се връща на местопрестъплението и се представя за полицай пред любопитните минувачи. Той дори провежда измислен разговор по телефона, като отпраща неканените гости под предлог, че пречат. Те се усъмняват и проследяват Маргарит до кръчмата. След това подават сигнал на дежурния в близката 25-а поликлиника. Така минути по-късно убиецът е задържан.
Патоанатоми установяват, че Анита е починала от остра кръвозагуба и наранявания в коремната и гръдната кухина, както и от механична асфикция, която е станала при натискането на врата й. Смъртта й е настъпила бавно, като тя е осъзнавала мъчителния си край. Заради поетия алкохол болката е била леко притъпена, посочват експертите по делото.
Душманинът й е обвинен в най-тежкото престъпление - убийство по особено мъчителен начин. Пред криминалистите той признава потресаващи подробности и разказва, че като се напие, не знае какво върши. Процесът срещу него започва през 2000 г. Още на първа инстанция Маргарит получава доживотен затвор, а две инстанции я потвърждават. Наказанието влиза в сила през 2003 г.
"Осъзнал съм грешката, която съм допуснал, и искрено съжалявам за нея. Понесъл съм си наказанието", казва Маргарит пред съдийките Даниела Талева и Роси Михайлова. Заради положителното отношение на затора и прокуратурата към осъдения на тях не им остава друго, освен да удовлетворят молбата му и да заменят доживотната му присъда.
В подкрепа на искането му за замяна се изтъква, че рискът от рецидив е спаднал от 64 на 34 точки. От 2013 г. убиецът е пуснат да контактува с други пандизчии в общите помещения. Той станал отговорник по промишлеността в Съвета на общността на лишените от свобода, поверена му е и една от групите, в която бди като посредник за разрешаване на конфликти.
От 2005 г. му е дадена възможност да се труди, а от пролетта на т.г. е назначен за хлебар в затворническата кухня. Към трудовите си задължения Маргарит се отнася добросъвестно и отговорно, отчитат от управата на пандиза. Осъденият е преосмислил поведението си и отношението му към извършеното престъпление. Той избягва конфликтни ситуации в общуването си и притежава добър самоконтрол, убедени са от администрацията на софийския затвор. Затова призовават да му се даде възможност да се включи в нормалния живот.


Увисва на въжето

Маргарит Иванов е осиновен, когато е на 7 дни. Майка му не събира сили да му каже, а когато става на 14 г. познати започват да му натякват, че не е дете на родителите си. Тогава го блъска кола. От инцидента се измъква със счупен таз и черепно-мозъчна травма. След инцидента става нервен, започва да се интересува защо е бил оставен и се кара с осиновителите си. Малко преди да извърши убийството, Маргарит опитва да сложи край на живота си. Той увисва на въже в стаята си, но е спасен от приятел.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама