Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9130692 www.bgdnes.bg

Експедиция в балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро


Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани.

Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро. Новината съобщи пред "България Днес" шефът на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ) Кирил Стаменов.


"Направихме експедиция в Сърнена Средна гора. Имах информация, че наоколо са съществували стари рударски селища. Проучването ме насочваше към тезата, че преди много години траките са издълбавали дупки в скалите с улеи между тях. Те са използвани от древните жреци за гадаене по пламъка и излизащия дим както за това какво ще бъде времето, така и за изхода от предстоящата битка, лов или риболов. Но наред с това тези отвори в скалите са служели за промиване на злато и сребро - като по-тежки метали те остават на дъното, а водата се стича по улеите", разказа пред вестника Стаменов.
Проучванията отвели златотърсача и група изследователи в района на хижа "Каваклийка" преди броени дни. Неслучайно търсачите на благородния метал наричат местността "златния триъгълник" или "златната нива", защото от всички страни на района има данни за наличие на самородно злато.
"Взех проби от тези шарапани и ги изследвах. Те доказаха наличие на злато, но и на сребро, което много ме учуди и бе неочаквано за мен, но е факт", разказа още председателят на асоциацията.
След разкритията за златоносните находища в Сърнена Средна гора областта си спечели прозвището Българския Клондайк, конкурирайки Източните Родопи по този показател. Досега именно Глухите камъни и районът на река Арда около Маджарово се счита за един от най-златоносните райони у нас заедно с района на Чипровци и чашката на язовир Огоста край Монтана.
"Средна гора е била най-високата планина в много дълбока древност. След това при разместване на пластовете се издигат Стара планина, Рила и Пирин. Средна гора е обсипана със злато. От Ихтиман до Стара Загора се установи при теренни проучвания, на които присъствах и аз, че навсякъде има остатъци от древни рударски мини. А сега и с изследванията на място на древните тракийски шарапани се доказа, че и в тях се крият злато и сребро", сподели пред вестника шефът на родните златотърсачи.
Оказва се, че никой от търсачите на самородно злато от асоциацията, която наброява близо 6000 души, не продава благородния метал.
"Това е така, защото цената на златото още расте и хората, които промиват, изчакват тя да се покачи. Според анализите на експерти тя скоро може да достигне 200 лв. за грам. Даже членовете на асоциацията купуват злато от колеги като инвестиция. Много правят така", категоричен бе пред "България Днес" Кирил Стаменов.
Някои предпочитат да си направят бижутерски изделия с колекционерска стойност. "Особено когато е кварц със злато. Става и за подарък, и за себе си. Колиета, гривни, пръстени, обеци - всички те стават много красиви", добави шефът на БАТСЗМ.
И добавя: "Бижутерите слагат примеси - мед или сребро, за да паднат каратите на златото до 14 или 18 - така да стане по-твърдо и да могат да направят отливката. По този начин им се изплаща двойно и тройно цената".
Наред с експедицията из тракийските шарапани в Сърнена Средна гора Стаменов проведе и поредното обучение и прием на нови членове в организацията. Днес той е на експедиция в района на Ивайловградско и река Арда в златоносните Източни Родопи, където отново ще се промива злато от водата.
"А в понеделник съм в района на Хасково, където асоциацията помага на археолозите при разкопките на римска надгробна могила. В района има рударско селище и шарапани, които също ще ги изследваме за злато и сребро", обясни Стаменов и добави, че нищо чудно и тези скални изкопи да бъдат осеяни с жълтия метал.
Кирил Стаменов отправи апел както към всички златотърсачи от асоциацията, така и към иманярите да не правят разкопки в археологическите райони.

Реклама

Панагюрското съкровище също оттук

Панагюрското златно съкровище е създадено със самородно злато, промито от древните траки също в централна Сърнена Средна гора гора, а не е докарано от Гърция, Румъния или Египет например.

То е българско, а не чуждо, обясни пред "България Днес" Кирил Стаменов.
Данните са на базата на рентгеноспектрален анализ, правен преди около 3 години и в проучването на което участвал председателят на асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити у нас.
"На базата на този анализ се установи също, че повечето златни съкровища у нас са направени с промито злато на територията на България, а не е чуждо. Наши си си", казва още Стаменов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама