Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9133859 www.bgdnes.bg

Следят Маринела с гривна на крака

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие.
Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради тежкото й здравословно състояние и депресията, в която изпадна покрай проблемите й с правосъдието. През лятото тя беше настанена в болница след опит за самоубийство и поглъщане на токсична доза хапчета. Оставянето на Маринела под домашен арест не я успокоява особено, тъй като с определението магистратите я разделят с любимия й Ветко, който е под стража. Хотелиерката страда от раздялата и ежедневно пуска в социалните мрежи философски размисли за хорските отношения. Тя се обяснява в любов на мъжа си и признава, че обича всичко в него. Под една от снимките с Ветко цитира Джон Стайнбек: "Истината, приятелю, е, че човек може да бъде нещастен в рая и щастлив в ада. Зависи кой го придружава".
Тъмни облаци се стоварват над главите на милионерите след окончателното решение да се гледа процесът срещу тях. Те отговарят като престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Препъникамък по делото се оказаха обвиненията за данъчни престъпления.
Арабаджиеви бяха подпукани от спецпрокуратурата през лятото на 2018 г., но тъй като не бяха открити, се издирваха месеци наред. През март м.г. съпрузите са открити в имението на бизнесмена Георги Семерджиев - Жоро Шопа край Барселона. За тях е издадена европейска заповед за арест и те са екстрадирани. Оказва се, че разследващите са пропуснали да запишат данъчните престъпления в искането за предаването им. За защитата това означава пречка да се гледа делото, понеже екстрадираният може да се съди само за престъпленията, за които е поискан. Наложи се спецобвинителите да напишат нова европейска заповед за арест, с която изрично да поискат Ветко Арабаджиев да отговаря и за данъчни шашми. Позволението на испанския съд е налице от май т.г.


С това съдебните неволи не се изчерпват. Въпреки решението делото цикли. То е връщано от съдия Христина Михайлова няколко пъти заради нарушения в процедурата и открити пропуски в обвинителния акт. На три пъти се провежда разпоредително заседание, но процесът така и не тръгва по същество. С определение от четвъртък по него в задочен спор влизат съдията-докладчик по делото и шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев, който се произнася по законността на акта й.
Съдийката от първата инстанция решава да спре делото по отношение на Ветко, а срещу останалите да го върне за пренаписване заради пропуски. Накрая на определението си тя пише: "Пазете правото! Включително и от закона!". С това си навлича гнева на апелативните си колеги. Те й отвръщат, че "правото наистина следва да бъде опазено, но не от закона, а от съдии, които не познават правото, а го упражняват като занаят". Определят решението й едновременно да спре и върне делото като нонсенс.
Освен това магистратите от горната инстанция отделят няколко абзаца, за да дръпнат лекция по право на съдийката. Те й тълкуват Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. "Регламентирана е процедура, при която, дори при влизане в сила на осъдителна присъда, без наличие на съгласие от изпълняващата държава за наказателно преследване, делото да бъде спряно до получаване на съгласие за изпълнение на наказанието", посочват съдиите. Те уточняват, че ако има съгласие от Испания дори при допуснато нарушение, то може да бъде поправено по време на процеса и няма нужда делото да се връща на прокуратурата, защото така ще се забави необосновано.
Освен испанския казус страните пред Темида се занимават и с това - допуснали ли са пропуски разследващите предвид оплаквания на защитата. Адвокатите се жалват, че по време на досъдебното производство не са им предявени всички събрани доказателства, а част от материалите са им предоставени като незаверени ксерокопия. Ветко Арабаджиев възроптава, че следователите не са му изслушали обясненията. Той само веднъж проговорил за обвиненията, а на два пъти му отказали. Според Ушев и колегите му това не е проблем, защото подсъдимият може да разкаже версията си пред съда, където е централната фаза на делото.
В ябълка на раздора се превръща и записаното в обвинителния акт, че престъпната група на Арабаджиеви и компания е действала в България и чужбина. При конкретните обвинения срещу член на бандата е написано, че тя е действала и в Испания. За апелативния спецсъд това не е съществено нарушение, заради което делото да трябва да се преправя. Така процесът ще трябва да тръгне по същество с първите разпити на свидетели.

390 тома, пълни с улики

В 390 тома са поместени събраните от криминалистите улики. Папките с доказателства тепърва ще набъбват с протоколи от разпити на свидетели и вещи лица. Част от материалите са разпечатки на комуникацията по телефона на Арабаджиеви, докато са издирвани от Интерпол. Прокуратурата оповести, че в апаратите им са намерени списъци със свидетели и други документи от разследването. Адвокат Ина Лулчева изтъква, че елемент от правото на защитата на всеки обвиняем е да се запознава и да притежава копие от доказателствата по делото, като упражняването на това право не следва да се тълкува като опасност от извършване на престъпление или опит за повлияване на свидетели.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама