Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9133898 www.bgdnes.bg

Традиционна кухня в Благоевград advertorial icon

Зелник, трахана, чалбур, тъпкан свински бут, саралия, миш-маш, чомлек, туршии, капама, качамак с пръжки, пача, гювеч… Огладняхте ли? Това са само част от традиционните гозби, които до днес се приготвят в района на Благоевград. Ако сте почитатели на автентичната кухня, тази кулинарна разходка в Пиринския край е тъкмо за Вас.

Често Благоевград се свързва с прекрасния център и паркове, младите хора и чистия въздух. Градът обаче е много повече, а в кулинарно отношение е истинско великолепие от вкусове. И сега ще Ви разкажем именно за това – за ястията, които местните са запазили през вековете и приготвят до днес.

Ястия собствено производство – връщане към традициите

Във всекидневната си кухня в миналото хората използвали продукти предимно собствено производство. Днес все по-малко са тези, които сами отглеждат храната си, но фермерските пазари в Благоевград предлагат натурални продукти, произведени в региона.

Нараства и броят на заведенията, които предлагат чиста храна. Прекрасни примери в това отношение има тук – места, където храната може да се определи с две думи - здраве и удоволствие.

Директно от фермата

В част от заведенията и някои от хотелите в Благоевград можете да опитате натурални и чисти продукти, произведени в местни ферми. Вкусни сирена от краве, козе и овче мляко ще Ви накарат да си спомните с носталгия за времето, когато този вкус е бил традиционен, а не изключение.

Месо и месни продукти, мляко и млечни произведения, плодове, зеленчуци, мед, сладка и мармалади, лютеница, кьопоолу и всякакви разядки, приготвени от опитни готвачи правят ястията в Благоевград неповторими като усещане за истинска храна.

В допълнение към храната на много места предлагат занаятчийска непастьоризирана бира, произведена на място.

Традиционните ястия в Благоевград

Едва ли има българин, който да не е опитвал станалата вече световно известна капама. И въпреки това няма как да не отбележим, че тук - в Пиринския край, тя е автентична и до ден днешен се приготвя така, както преди векове.

В Благоевград обаче гърнето е съд, в който освен капама, се приготвят редица други традиционни ястия. Такива са чомлекът и гювечът с месо и зеленчуци. Традиционно, чомлекът се прави с телешки джолан и към него се добавят цели картофи, кромид, чесън, моркови, бяло вино и подправки. След около 4 часа във фурната резултатът е безумно вкусно ястие, което няма как да забравите.

А какво ще кажете за тиква, пълнена със свинско, пилешко и заешко месо? Това изключително вкусно ястие традиционно се приготвя в района на Благоевград за Коледа, Нова година и Трифон Зарезан.

Тук, освен традиционната шкембе чорба, много любима е и пачата. Дали топла под формата на супа, или желирана като мезе, можете да опитате от това ястие, приготвено от свински крачета и уши, овкусени с чесън и подправки.

Както сигурно се досещате, месото и месните деликатеси заемат основно място в менюто на хората от Пиринския край. До ден днешен по стара традиция около Коледа тук се правят така наречените свински сватби – колят се прасетата. От тях освен пържоли, пръжки и консервирани меса, се приготвят и неповторими деликатеси – различни видове колбаси, суджуци, осолени меса и сланина. От по-големите прасета пък се оставя цял бут, който 15 дни стои на входа на къщата и хората минават през него. Така наречения „тъпкан бут“ се измива добре и се закача да съхне на студено. Нали си представяте какво мезе става от това? От червата и дреболиите пък на места все още правят така наречената спържа – накълцани дреболии, приготвени с праз, домати и подправки с наистина запомнящ се аромат. А дроб сармата, увита в булото на агнето, е неповторима.

Благоевградската кухня е съхранила и някои традиционни ястия с яйца. Освен пърженицата и миш-машът, които са едни от любимите летни манджи, тук се приготвя и чалбур. В тенджера се загрява масло, добавя се сирене или извара, червен пипер и се налива вода. Когато бульонът заври в него се чукват яйца. Като уврят яйцата тази ароматна чорба е готова и уверяваме Ви, ухае божествено.

Както в цяла България, така и тук, хлябът и тестените изделия са на особена почит. Традиционни за този район са така наречените зелници, които от десетилетия се приготвят с различни видове плънка, често „зеленило“. Слагат се точени кори отдолу и отгоре на тавата, а между тях се посипва плънка от спанак, лапад, праз, сирене. Зелниците са подходящи както за закуска, така и за обяд и вечеря.

Траханата и юфката пък са традиционна закуска тук. До ден днешен много жени ги приготвят и сушат на слънце през лятото, за да може през студените зимни сутрини да имат вкусна и питателна храна за семейството си.

Саралията пък е вид сладка баница, която веднъж опитате ли, няма как да не ви стане любима. Домашно точени кори, навити на охлювчета, поръсени с орехи и захарен сироп. Десерт, който се топи в устата.

Благоевград е мястото, където можете да опитате всякакви видове туршии, домашни лютеници и пинджур, кьопоолу, сладка, конфитюри и различни компоти, приготвени по рецепти, традиционни за този край на България.

И да не забравим нещо много важно – всички ястия могат да се хапват в компанията на чаша вино. Какво точно да е виното? Решавате Вие. Районът е известен с лозарството и винопроизводството си от векове, така че напитката на Боговете тук е с гарантирано качество и вкус.

Реклама
Реклама
Реклама