Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9134710 www.bgdnes.bg

БГ дизайнери се грижат за Мадона и Лейди Гага

Нашенците рамо до рамо с "Диор", "Шанел" и "Армани"

Ливия и Ясен шият дрехи и правят бижута за Кайли Миноуг, Глен Клоуз, Бриджит Макрон и още много други световноизвестни имена

Помните ли как преди около седмица се оказа, че Никол Шерцингер носи бижу, изработено от българи? Е, оказва се, че тя далеч не е най-известната им клиентка. Нашенците Ливия Стоянова и Ясен Самуилов обзавеждат с бижута и дрехи такива звезди като Мадона, Лейди Гага, Кайли Миноуг и Глен Клоуз.

Реклама


Дори жената до президента на Франция Еманюел Макрон – Бриджит, носи специален пръстен с бръмбар, направен от българските дизайнери. За това тя признава в едно от интервютата си пред пред в. "Льо паризиен".
На 67-годишната преподавателка по френски подарили бижуто на рожден ден, но тя била толкова впечатлена от него, че го слагала само за специални случаи, когато иска да направи впечатление. Пръстенът има цвят на бляскаво зелени черупки на истински египетски скарабей и променя цвета си в зависимост от светлината. Той е част от колекция кутюр (изработване на висша мода по поръчка - б.а.), която нашенци представиха в Седмицата на висшата мода в Париж. Ливия и Ясен са единствените досега участници от България през годините в нея.
"Мислите, че всичко сте видели? Не сте!"


Така обикновено представят БГ дизайнери на ревюта в чужбина и точно така се нарича марката им - On aura tout vu. От години Ливия и Ясен са любимци на модистите във френската столица и техните прояви са събития, съпроводени от възхита, анализи и интервюта. Да си част от висшата мода съвсем не е лесно постижимо. Кой ще участва на дефилетата решава специалната френска модна камара и едва петнайсетина са избраниците - "Диор", "Шанел", "Армани", сред специално поканените са Донатела Версаче, Джулиен Фурние и... нашите двама висшисти.


Всеки от дизайнерите от космическата сфера трябва да е покрил няколко задължителни условия. Разбира се, първото е да прави суперлуксозна официална мода, близка до изкуството, с откривателство в кройка и детайл и с обещание да се превърне в класика. Другите условия са да има своя собствена модна къща с поне "35 чифта малки ръчички", тоест да има поне 35 работници шивачи, ателието да шие по поръчка и да прави няколко проби на клиента. Моделите в една колекция висша мода трябва да са най-малко 35.


Ливия и Ясен вече няколко пъти се пускат на най-изтънчения парижки моден подиум. Те са майстори бижутери и първите им покани за дефилетата на висша мода са именно като дизайнери на луксозни аксесоари. И новите им рокли са полубижута, цели части от тоалетите са с вид на огромен модернистичен пластмасов аксесоар.
"Модерният лукс е в новите материали, необичайните изпълнения, в оригиналността и откритието. Той ще сложи край на масовия продукт, на стоката без душа. Всеки лукс е лимитиран, той е уникален и индивидуализиран. Така се превръща в творба със стойност и свое собствено лице. Движещата идея на нашата модна къща е в смесването на свръхестественост с реалност, на логично с нелогично, на възможно с невъзможно и в сюрреализма на формата и цветовете. Това изразява духа на On Aura Tout Vu" - казва Ливия.


Буйната фантазия на двамата българи винаги е като контраст сред морето от строго официалната и даже прекалено сериозна мода, която предлагат световните дизайнери в Париж. Но именно това ги прави любимци на не една и две световни звезди - Лейди Гага, Мадона, Наоми Кембъл, а само преди дни Никол Шерцингер се показа в американския тв формат "Маскираният певец" с пръстен на двамата българи и дори се похвали в интернет с него.


Ливия и Ясен създават бранда преди повече от 20 години заедно с португалския бижутер Андре де са Песоа, който вече не е между живите. Днес марката им е символ на авангардна мода. Името On aura tout vu е френски идиом, който означава "Въобразявате си, че сте видели всичко". И наистина лансира неща, които дори не сме си въобразявали. Двамата миксират абсолютно противоречиви стилове. Обличат манекенки ту в ексцентрични рокли, направени от колоди карти за игра, ту в туники от писма...
"Ние сме изобретателни, защото сме духовно свободни", казва Ливия Стоянова. Дъщерята на графика Стоян Стоянов-Течи и колегата й Ясен, син на писателя Виктор Самуилов, са убедени: "Ако си оригинален и честен в изкуството, няма начин да не успееш!" Добавят също, че "висшата мода е лаборатория за тенденции, миг от вечността, в който творецът може да се изрази свободни без икономическа принуда". Тайната на успеха си отдават на големия си инат, както и на своето трудолюбие. Парадоксален е фактът, че и двамата не са учили дизайн.
Ливия е завършила графика в Художествената академия, а Ясен - текстил и дизайн на детски играчки в софийското Средно художествено училище за приложни изкуства. Бъдещият творчески тандем се запознава в Париж през 1994 г. Кристиян Лакроа е първият, който забелязва заложбите им в областта на облеклата уникати. Благодарение на него двамата стъпват на Седмицата на модата и показват кутюр за първи път през 2003 г. След това синдикалната камара за висша мода сама кани българите за следващата им изява. Първата им прочута клиентка е холивудската актриса Глен Клоуз. Скоро към нея се присъединяват Изабел Аджани, Патрисия Каас, Джейн Сиймор и Барбара Хендрикс. Сред почитателките на българите има арабски принцеси, а американската модна журналистка Кристин Съп от всекидневника "Сан Франциско кроникъл" е запалена колекционерка на техни тоалети.
Творческата философия на Ливия и Ясен е близка до тази на авторите на многобройни варианти на приказката за Пепеляшка.
"Всяка жена заслужава поне веднъж в живота си да се преоткрие като принцеса. Щастливи сме, когато можем да я насочим към нейния звезден миг", казва двойката. И всяка своя колекция, съсредоточена около определена тема, талантливите дизайнери съсредоточават върху определена тема - блясъкът на скъпоценните камъни, играта с обемите, средствата за комуникация, околната среда и автомобилите, преплитането на източната и западноевропейската култура, изразено чрез крилати сентенции на Балзак, Анна Ахматова, Пол Елюар и Виктор Самуилов, написани на кирилица върху листчета, залепени върху тоалетите.
Тази година Ливия и Ясен работят тайно върху колекция, свързана с Ковид-19. Смятат, че ако всичко е "наред" със света до година, ще покажат как може "да заобичаме вируса, като го направим на пола, която да обгръща и защитава тялото ни, не да го напада".

Реклама
Реклама
Реклама