Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9137976 www.bgdnes.bg

Имотна измама проваля делото срещу Очите

Имотна измама минира процеса срещу несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите и групата му и той трябва да започне отначало в спецсъда в София. Причината за това е обвинение на заседателка, която участва в съдебния състав по делото.
45-годишната Полина Петрова е разследвана от Районната прокуратура в Берковица за имотна измама в условията на продължавано престъпление, научи "Бълагрия Днес". Според запознати става дума за извършено закононарушение при сделка с апартамент. Обвинението на Полина е повдигнато преди няколко месеца. Разследването е в напреднал стадий и се очаква скоро прокуратурата да внесе срещу Петрова обвинителен акт в съда в Берковица, обясняват запознати с казуса.
Колизията с делото на Митьо Очите идва от факта, че заседателката наела за свой адвокат Ивайло Найденов, който е защитник и на двама от подсъдимите по делото срещу бандата на Очите. Така в случая се получава конфликт на интереси, поясняват юристи. По думите им е много странно обстоятелството, че е премълчана обвързаността на Петрова с адвокат по делото на несебърския наркобос, в който тя самата е ангажирана. Според българските закони всеки е невинен до доказване на противното, но участник във всеки процес е длъжен да съобщи пред съда има ли връзки и какви със страните по което и да е дело.
До разкритието за обвързаността на Петрова с адвокат Найденов се стигнало по време на последното заседание на спецсъда срещу бандата за рекет и дрога на Очите. Въпросът за обвързаността на заседателката с адвоката бил повдигнат от наблюдаващия прокурор. За нея по-рано в държавното обвинение била получена информация. От спецпрокуратурата направили запитване до колегите си в Берковица. С него били изискани данни по случая и подробности за обвинението на съдебната заседателка Петрова. Исканата информация своевременно била предоставена на спецпрокуратурата, научи "България Днес". Въз основа на нея наблюдаващият прокурор поискал отвод на Полина Петрова от съдебния състав, който гледа делото срещу Очите и бандата му.
Магистратите приели аргумента на спецобвинителя и заседателката била отстранена от състава. Това налага рестарт на процеса, което го връща в изходна точка. Така всички проведени до момента разпити ще бъдат анулирани, а съдебното производство ще започне отначало. До дни се очаква на случаен принцип да бъде определен нов съдебен заседател, съобщава сайтът "Флагман".
Процесът срещу Димитър Желязков започна по същество преди по-малко от година. Рестартът означава, че ще се загуби още толкова процесуално време за повторени разпити. Възможният по-лош сценарий щеше да се случи, ако отводът на заседателката се бе случил в края на делото и се бе наложило да се повторят абсолютно всички процесуални действия.
Според обвинението организираната престъпна група на Димитър Желязков е извършвала рекет над бизнеси, гарниран с побои и палежи, основно на територията на курорта Слънчев бряг, както и в Бургас.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама