Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Мислех, че вирусът е създаден в лаборатория

Приятел
Автор: България Днес

Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Мислех, че вирусът е създаден в лаборатория

д-р Александър Симидчиев

Отварянето на стадиони и дискотеки е като пир по време на чума

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Александър Симидчиев е роден на 23 април 1962 г. Кариерата му започва от Специализираната болница за лечение на белодробни болести "Св. Пантелеймон" в Перник. Впоследствие е назначен като асистент в Университетска болница по белодробни болести "Св. София" в столицата. До 1996 г. работи в голяма компания за медицинска техника, от 2001 г. е продуктов мениджър в световноизвестна фармацевтична компания.
Пулмолог е, началник на отделение в МВР болница в София. Преподава в Пловдивския медицински университет. Председател е на сдружение "Въздух и здраве".

Виктория СТОЯНОВА

- Д-р Симидчиев, споделяте, че ви е минавала мисълта как вирусът е създаден в лабораторни условия.
- Мина ми такава мисъл още в началото на пандемията, но съм я отхвърлил, и то научно. Дори казвам, че не е създаден в лаборатория.
- Защо смятате, че не е създаден в лаборатория?
- Има нещо, което се нарича филогенетично дърво - то е като родословното дърво на вирусите, където се вижда кои вируси къде и как са се развивали. Сред от най-близкородствените вируси на сегашния е един, който е циркулирал в Странджа Сакар през 2008 г. Нали разбирате, че няма как вирус, който е почти идентичен, с много малко разлики от вируса, който сега ни мъчи, да е бил създаден в лаборатория, да е излязъл от нея и да е бил пуснат в прилепите в Странджа Сакар. Такава конспиративна теория не служи за нищо освен за разсейване и объркване на хората. Не води до нищо полезно и няма смисъл да я обсъждаме, защото не помагаме на никого.
Имаме работещи мерки, които трябва да спазваме, за да ограничим вируса. И те са ясни - носене на маски и физическо дистанциране.
- Възможно ли е у нас да има по-малко заразени, поне досега, именно защото през 2008 г. сме срещнали сходен вирус на коронавируса?
- Не, не може. Защото това, което е открито през 2008 г., е при прилепи в пещери. Не е открито сред хората. Просто той е изключително близкородствен.
Сега вирусът се изменя в лека степен и може да се проследи кой вирус през кои популации е минавал. Логично и нормално е вирусът да се изменя и адаптира към гостоприемници, за да стане по-заразен. Тъй като той се дели в милиони копия при всяко едно заразяване на отделен индивид, такива възможни промени лесно се установяват в еволюционен план.
Ако е изкуствено създаден, трябва да си зададем въпроса "защо". Дали е за да умъртви големи количества хора, като биологичното оръжие. Категорично този вирус не изпълнява този критерий. Ако пък беше икономическо оръжие, има далеч по-елементарни операции, за да се срине една икономика. Тоест не виждам основателна причина или мотив този вирус да е създаден лабораторно. Дискусията как е създаден вирусът е безсмислена.
- Подкрепяте ли идеята за носене на маски и на открито?
- Честно да ви кажа, бих подкрепил тази част, в която се казва, че трябва да се носят маски на открито само при невъзможност да спазваме дистанция. Тогава има смисъл да се сложат маски дори и на открито. По принцип маските на открито нямат голям смисъл, тъй като въздухът се движи и отвява възможността да се заразяваме един друг. На практика маските на открито имат далеч по-ниска ефикасност. Смислени мерки биха били да се затворят някои места, където в момента се пирува. Имам предвид стадиони, дискотеки и подобни заведения, където има възможността да се получи епидемично разпространение и които не са свързани с икономическите благополучия на нацията. В конкретния случай този бизнес е свързан с много висок риск. Отварянето на стадиони и дискотеки е малко като пир по време на чума.
Повече обръщаме внимание на това да се веселим, отколкото да предотвратим инфекцията. А пък инфекцията е това, което ни скапва икономиката. Ако имаше по-малко инфекция, нямаше да има такъв риск за икономиката.
- Виждаме сериозно повишение на случаите в училищата, има и починал преподавател. Някои от тях затварят, други са дистанционно, трети са и присъствено, и дистанционно. Трябва ли да се затворят отново училищата и ще намали ли това пренасяването на заразата?
- Разпространението на заразата мина на нов етап след 15 септември. Не съм сигурен дали ако сега се затворят училищата, ще има ефект. Решението за присъствено образование взима предвид не само медицинските аспекти, а и социалните и психологически аспекти на детското здраве. Самите деца не боледуват сериозно, така че рискът за здравето им е много малък. Проблем представлява разпространението на вирусната инфекция чрез училищата и обратно в домовете, където има по-възрастни хора и хронично болни. Това е истинският проблем, а не самото боледуване в училищата. Рисковете са разпространението чрез учениците и предаването на заразата и на преподаватели, някои от тях хронично болни. Те трябва да са особено защитени, като тези с висок риск да могат да провеждат занятията си дистанционно.
- Едно повторно мащабно затваряне, каквото имаше през март и април, би ли могло да понижи заболелите?
- Със сигурност, но въпросът е на каква цена. Цената би била неоправдано висока, защото ако се предприемат такива повторни мерки, икономическите последици върху и без това крехката ни икономика биха били много драматични. За момента мисля, че имаме много добри мерки, които просто трябва да се спазват. Ако над 80% от българите ги спазват, няма да сме свидетели на такива цифри, каквито в момента наблюдаваме. Моето усещане е, че първо тези, които спазват мерките, не ги спазват както трябва - маската се носи под носа и още по-зле, под брадата. Физически присъства маска някъде на лицето, но е неправилно поставена. Освен това има и доста хора, които не носят маски. Има още много неща, които могат да се направят, включително физическо дистанциране и допълнителна дезинфекция на ръце.


Проф. Балтов, директор на "Пирогов":

Не е важно откъде идва ковид, а как ще се справим 

- Проф. Балтов, преди дни споменахте, че според вас вирусът е лабораторно създаден. Какво ви накара да мислите така?
- Наистина го мислех, но към днешна дата не това е важното, а как ще се справим със заразата.
- Д-р Симидчиев също сподели, че се е замислял над тази теза.
- Няма как да разберем това, каквото е станало, е станало. Няма как да кажем вярно ли е или не. Важното е да не губим пациенти.
- "Пирогов" е със запълнен капацитет, заговори се и за поставяне на втори фургон за тестване на потенциално заразени.
- Да, факт е, че имаме два фургона, те са поставени и работят. Единият е на централен вход, вторият - отзад.
- Има ли достатъчно лекари, които могат да се грижат за заболелите?
- Да.
- Има ли медици под карантина?
- Имаме лекари, които са на лечение и се надяваме да се оправят. За съжаление имаме и двама-трима колеги в по-тежко състояние, които лекуваме в болницата.

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

Многофункционална е Мария Цънцарова. Журналистката от Би Ти Ви сама си кара колата, която е комби и побира повече багаж. Почти не спира да говори по телефона, организирайки по конец както работните, така и домашните ангажименти. Пазарува, носи багаж, изглежда прекрасно с актуалния оранжев нюанс в косите и е верен приятел за най-близките си

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов:
Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов: Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия плъзна за съдбата на безследно изчезналия дупничанин Янек Миланов, след като бе проведена поредната безрезултатна акция за издирването му в края на миналата седмица. Смразяващата кръвта градска мълва носи, че е много възможно 41-годишният мъж да е убит, а след това тялото му да е изгорено с киселина

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Не бях гледал "Фермата" преди участието ми в шоуто Кой е той Шеф Илиан Кустев напусна "Фермата" няколко седмици преди финала. Кулинарят замени тигана и черпака с брадвата и триона, за да спечели голямата награда от 100 хиляди лева. Парите са жизненоважни за Кустев, който иска да спаси ресторанта си. Пред "България Днес" Кустев разкри за живота във

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Вън от съдебната система окончателно е скандалната съдийка от Раднево Люба Петрова. Повод за отстраняването й става измислено от нея заседание по дело. След като безобразието лъсна Петрова е дисциплинарно уволнена от Висшия съдебен съвет, а решението потвърдено преди дни от Върховния административен съд

Актуално

3475 са новозаразени с COVID-19 у нас - 38,4% от тестваните, 2435 излекувани

3475 са новозаразени с COVID-19 у нас - 38,4% от тестваните, 2435 излекувани

3475 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 9056 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 148 775, от които 91 587 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Шампионът във Ф1 Луис Хамилтън с коронавирус

Шампионът във Ф1 Луис Хамилтън с коронавирус

7-кратният световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън пропусна втория старт в Бахрейн тази седмица, след като е дал положителен тест за коронавирус. Не е ясно къде и как се е заразил, след като всички пилоти са в балон край пистата "Сахир". Хамилтън вече си осигури титлата през този сезон. Двамата резервни пилоти на "Мерцедес" са Щофел Вандорн

Светът страда за Марадона

Светът страда за Марадона

Аматьори играят на футболно игрище, което е известно като първото игрище, на което е играл футболната легенда Диего Армандо Марадона, когато живееше в квартала по време на детството си във Вила Фиорито, в покрайнините на Буенос Айрес, Аржентина. Снимка: REUTERS/Ricardo

2814 са новозаразените с коронавирус в страната, 1971 излекувани

2814 са новозаразените с коронавирус в страната, 1971 излекувани

2814, с 2075 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6825 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 145 300, от които 90 700 активни

Ангелкова грейна на рождения си ден във Фейсбук с червена рокля

Ангелкова грейна на рождения си ден във Фейсбук с червена рокля

"Благодаря на всички за прекрасните пожелания за рождения ми ден! Приятели, направихте празника ми незабравим. Желая Ви от сърце здраве, любов и щастие!" Това написа депутатът от ГЕРБ и бивш министър на туризма Николина Ангелкова. И публикува своя снимка с ярко червена рокля, а зад нея също толкова ален фон

Не пропускай

Григор се показа с Лолита! Обяви връзката им пред света!

Григор се показа с Лолита! Обяви връзката им пред света!

Голямата звезда на българския тенис Григор Димитров официализира връзката си с Лолита Османова. Димитров показа официално новата си любов пред света с първата им публична обща снимка! Досега двамата споделяха в социалните мрежи снимки с еднакви гледки и красиви пейзажи. Докато са в прочутия алпийски курорт Анси

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Вън от съдебната система окончателно е скандалната съдийка от Раднево Люба Петрова. Повод за отстраняването й става измислено от нея заседание по дело. След като безобразието лъсна Петрова е дисциплинарно уволнена от Висшия съдебен съвет, а решението потвърдено преди дни от Върховния административен съд

Първи сняг в София (Фоторепортаж)

Първи сняг в София (Фоторепортаж)

Тази нощ падна първия сняг за този сезон в София. Както винаги най-щастливи от този факт бяха децата, докато за възрасните той предизвика традиционно натоварен трафик и проблеми с придвижването по тротоарите. Снимки: Пламен

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов:
Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов: Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия плъзна за съдбата на безследно изчезналия дупничанин Янек Миланов, след като бе проведена поредната безрезултатна акция за издирването му в края на миналата седмица. Смразяващата кръвта градска мълва носи, че е много възможно 41-годишният мъж да е убит, а след това тялото му да е изгорено с киселина

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Не бях гледал "Фермата" преди участието ми в шоуто Кой е той Шеф Илиан Кустев напусна "Фермата" няколко седмици преди финала. Кулинарят замени тигана и черпака с брадвата и триона, за да спечели голямата награда от 100 хиляди лева. Парите са жизненоважни за Кустев, който иска да спаси ресторанта си. Пред "България Днес" Кустев разкри за живота във