Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9138406 www.bgdnes.bg

Спасиха отвлечен толстолоб

50-килограмовият гигант е пуснат на свобода 

Отвлечен от бракониери толстолоб беше спасен.
50-килограмовият звяр е оплетен в незаконни мрежи, но историята, която се разиграва по-рано този месец, завършва с щастлив край.
В продължение на 3 дни доброволци от Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО) наблюдават язовир "Жребчево". Прави им впечатление, че около водоема се мотаят четирима души, които се държат като бракониери - пърпорят с моторна лодка и залагат мрежи, и подават сигнал до Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и полицията. Проведена е спецакция за залавяне на съмнителните типове, но те не се дават лесно. При вида на униформените бракониерите зарязват мрежите си и част от рибата и с мръсна газ потеглят с колата си. Преследването е много кратко, защото рибарите нарушители зрелищно се забиват в голям камък. Проснати са на земята, а автомобилът и гумената им лодка са конфискувани. Съставени са им 4 акта за нерегламентиран стопански риболов.


От водоема са извадени 150 метра мрежи, в една от които спасители се натъкват на гигантския толстолоб.
"Риби като тази са изключителна рядкост, дори и на големи язовири като "Жребчево", коментират от ЦРОО. Звярът е освободен от мрежите и след снимка за спомен е пуснат обратно на свобода във водата.
При друга нощна проверка в местността Мантинелата край "Жребчево" са извадени още 150 метра мрежи. Една от освободените и върнати във водата риби е есетра, която е защитена от закона и все по-рядко се среща по нашите географски ширини. Наблизо до мястото са открити още 450 метра мрежи, като уловената риба е върната обратно във водата.
Активността на доброволците на ЦРОО в цяла България е наистина впечатляваща. Има заловен бракониер на "Пчелина", токаджии с огромно количество риба на "Ястребино", унищожени кошове за раци и още много мрежи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама