Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9138450 www.bgdnes.bg

Възкресиха Аспарух с пясък

Догодина монументът става на четири десетилетия

Паметникът в Исперих вече има щит срещу влагата 

Почистване с пясък и построяването на милиметров щит срещу влагата са модерните техники, с които беше спасен паметникът на хан Аспарух.
Догодина монументът в Исперих става на четири десетилетия и беше не само потъмнял с времето (направен е от бял врачански камък), но и имаше опасност да бъде разрушен отвътре от натрупаната влага. Затова и беше необходима спешна реставрация, за да бъде запазена светинята, чието официално наименование е "Хан Аспарух и неговата конница".


Първият етап е почистване чрез пясъкоструене. То се извършва със специализирана техника, използваща струя абразиви с високо налягане, смесени с вода за намаляване на запрашаването или за предотвратяване на образуването на искри. След като Аспарух и воините му грейват, започна нов процес от консервацията. Специалисти от Исторически музей – Исперих, правят хидрофобизация, т.е. изграждат невидим за окото няколкомилиметров щит, който не позволява на влагата да проникне в композицията. Хидрофобното покритие е сложно органосиликоново полимерно съединение, което по никакъв начин не променя структурата на паметника, обясняват експерти. Резултатът е впечатляващ - паметникът не само светва, но и изглежда стабилен и в отличен вид ще посрещне годишнината си.

Реклама


Монументалната композиция е открита тържествено на 16 октомври 1981 г. по повод 1300-годишнината от създаването на България. Тя е дело на авторски колектив със скулптор Владимир Цветков и архитект Стойко Дончев. Скулпторът е пресъздал основателя на българската държава като прозорлив владетел, постигнал съюз между прабългари и славяни. Пешеходните алеи, чиито седем лъча водят до паметника на хана, символизират седемте славянски племена, влели се в българската държава. Владетелят е представен като ездач, който е вперил поглед в бъдещето.


Пространството беше допълнително облагородено, след като бяха подменени счупените и повредени блокове около паметника. На това място през 2010 г. се чества официално 50-годишнината от обявяването на Исперих за град.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама