Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9160214 www.bgdnes.bg

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен от COVID-19 ще се наложи да бъде променена. Това се разбра от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Свободна Европа. Той също е под карантина заради контактите си с премиера, който е болен от коронавирус.

В неделя стана известно, че Борисов е развил симптоми на болестта. Два дни по-рано - в петък, той беше поставен под карантина заради контакт с болен, зам.-регионалния министър Николай Нанков. В събота Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) свали ограниченията му заради отрицателен PCR тест, въпреки че в заповедта за карантиране няма подобна хипотеза. В понеделник директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев подаде оставка.

Реклама

Седмица по-рано подобен беше случаят и с президента Румен Радев, на когото се наложи да се върне извънредно от посещение в Естония заради контакт в България с болния от коронавирус ръководител на военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Димитър Петров. Президентът замина на международна визита, въпреки че е знаел, че е контактно лице. При връщането си Радев беше поставен под карантина, но след отрицателни тестове директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев обяви пред медиите, че лично я е свалил.

Така и президентът, и премиерът не бяха изолирани за 10 дни, както предвижда заповедта на здравния министър.

Според Заповед № РД-01-610/22.10.2020 на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обаче всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице. Документът не предвижда изключения или сваляне на карантината при отрицателен PCR тест.

“Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна”, каза Кунчев.

Той аргументира идеята си така: “Сега аз съм в карантина, представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?”.

По думите на д-р Кунчев подобен подход е логичен, но тъй като заповедта е написана без изключения, тя на практика в момента се нарушава и така “хората се дразнят”.

“За да няма такова дразнение, трябва да бъде описано много ясно при какви длъжности, в какви ситуации тази заповед може да бъде отменяна”.

Реклама
Реклама
Реклама