Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9162014 www.bgdnes.bg

За 40 бона съдят Калин Терзийски

Делото за обида на Николай Хайтов стигна до Върховния съд

Колосалната сума от 40 хил. лв. ще трябва да плати писателят Калин Терзийски, ако Върховният касационен съд го признае за виновен по делото, заведено срещу него от наследниците на Николай Хайтов, споделя самият той.
Срещу Калин децата на известния писател и драматург заведоха дело заради думите, които в нетрезво състояние Кайо изрече в телевизионен ефир. Преди четири години Терзисйки заявява, че Хайтов и Радичков са били слуги на тогавашната власт. С това изречение той си навлича дългогодишни неприятности.


Сумата прогресивно нарасна през четирите години съдебна битка, като в нея са включени и финансовите обезщетения за обида, и съдебните разноски. Тази седмица делото стигна до ВКС, след като Хайтови обжалваха решението на второинстанционния съд, който оправда Терзийски. След месец се очаква Върховният съд да произнесе решението си.
"Всичко това дълбоко ме натъжава. Това е един абсурден свят, който дори Кафка не може да измисли. Тези четири години атаки срещу мен са доказателство колко човешка злоба и наглост може да съществуват" - споделя огорченият писател пред "България Днес".
Както многократно е твърдял, и сега Кайо е категоричен, че никога не е искал да засегне личността на Хайтов, още повече да обиди децата му. Терзийски не крие, че думите му са изречени под въздействието на алкохола. След този случай той забравя пагубния навик и решава вече да не посяга към чашката.

Реклама


"Думите ми не са насочени срещу самия Хайтов или който и да е друг писател от онова време. Говорех за феномена, който бе факт през комунизма, да се обслужва диктатурата. Аз самият също, по един или друг начин, макар и неволно, съм бил част от този феномен, бидейки на военна служба в Гранични войски. Дадох само пример, че писателите са най-важните остриета на една власт и не мисля, че това може да се оспори. В миналото те бяха по грозен начин превърнати в съмишленици на един смешен режим, който им осигури угодно съществуване. Сега ние, писатели, художници, живеем чудовищно труден живот. Ако съм имал по-остър език - това е мое право" - смята Калин.
През февруари един от синовете на Николай Хайтов – Здравец, сподели пред медиите, че е готов да оттегли обжалването на делото във ВКС, ако Терзийски се извини публично. Тогава Калин използва социалните мрежи, за да поднесе извинението си на семейството.
"Поисках прошка. Никога не съм искал да обидя някого, но мнението си за режима няма как да променя" - отсича Терзийски.
Не това извинение са очаквали наследниците на Николай Хайтов. Пред "България Днес" дъщерята на Хайтов – Елена, изрази отново възмущението си от думите на Калин, които и до днес не може да забрави или да прости.


"Ние искахме неговото извинение да бъде публично и пред аудиторията, пред която той по този грозен начин хвърли обвиненията, тоест - в телевизионен ефир. Социалните мрежи не са мястото той да иска прошка. Терзийски казва, че не е искал да обиди никого, но той го направи и отношението му бе възмутително - да кажеш толкова грозни думи пред толкова голяма аудитория. Още повече че хем се отрича от думите си, хем в същото време казва, че не съвсем".
Елена Хайтова е категорична, че парите са най-маловажният фактор в случая. В иска сумата, която тя и братята й заявяват, са по 7 хил. лв. на човек, всичко друго е разноски по делото.
"За нас парите не са важни. За нас са от значение моралните резултати. Ние държим само и единствено на тях" - категорична е писателката и журналистка, допълвайки, че Хайтов винаги е бил опозиция на властта, а не "слугинаж".
"Последното нещо, което може да се каже за Николай Хайтов, е, че е бил слуга" - убедена е Елена.
След месец се очаква решението по делото на ВКС. И двете страни очакват то да е безпристрастно. Как ще се развие дългогодишната съдебна сага, предстои да разберем.

Готви изложба, посветена на изолацията

Втора изложба с картини, посветени на изолирания свят, подготвя Калин Терзийски. Тя е запланувана за месец декември. Кайо се надява да успее да я осъществи. Юни месец писателят показа картини, рисувани през карантината, събрани в изложбата "На първо място свободата".
"Всичко ще мине и всичко ще е наред. Най-важното е да не се плашим" - с положителна нагласа за бъдещето е Калин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама