Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9162063 www.bgdnes.bg

Чалгата на бунт

Естрадата подкрепя мерките, но да не са за дълго 

Ние сме изкупителна жертва, заразата не тръгва от дискотеките, бесен е фолкпевецът Галин

Чалгата на бунт срещу затварянето на дискотеките!
Артистите от най-слушания музикален бранш масово недоволстват срещу крутите мерки. И не вярват, че нощните заведения ще бъдат затворени само за две седмици, както обещават общините. В същото време естрадните изпълнители одобряват мерките, за да бъде преборена най-зловещата болест на XXI век. Традиционно двата жанра имат противоречия от години, но и по време на пандемия различията се виждат. Затова и "България Днес" ви представя позициите на някои от най-популярните изпълнители в страната ни.

Реклама


"Ние сме изкупителната жертва! Не съм чул зараза да тръгне от дискотека", възнегодува най-актуалното мъжко има в чалгата - Галин. Преди месеци той поведе колегите си на протест на жълтите павета, когато дискотеките бяха затворени за първи път. Сега признава, че няма да се превърне в лидер на ново недоволство. Галин призовава да се дават финансови помощи на развлекателния бизнес - не на певците, а на барманите, сервитьорите и другите длъжности.


"Аз самият изкарах коронавирус. Сега съм жив и здрав, но 14 дни бях си вкъщи и мина и замина. Последното нещо, което си мислех тогава, беше да отида на дискотека. Така че който е болен, няма да отиде в заведение. Предполагам, че има хора, които са доволни, че нещо подобно ни се случва и страдаме", каза още Галин.


Още по-гневен е Стамен Стаменов - диджей Стамен, който прави едни от най-големите хитове на колегите си в еволюцията на попфолка. Той е бесен от скорошните препоръки на Българския лекарски съюз, че заведенията не трябва да работят. "Разбрах, че медиците протестират срещу нощни клубове. Питам ви, госпожи и господа, кога вие не сте взимали нито стотинка за 100 дни? Защото ние в нощните клубове живяхме така от 13 март до 15 юли. Ние също имаме деца", заявява емоционално диджеят.


Мерките имат подкрепата на естрадната любимка Тони Димитрова, но само ако бъдат за 2 седмици и с тях се редуцират заболелите.
"Ако затварянето на заведение - барове и дискотеки, ще спре заразата, нека да затворят за 2 седмици, то е ясно, че няма как да се говори с маска в дискотеките. Мислите ми наистина са объркани, бях оптимист, сега не знам какво да мисля. Ситуацията е по-объркваща от пролетта", коментира пред "България Днес" Димитрова.


Тя разкри, че близки около нея са с грип, засега нямат симптоми на коронавируса, но и така е притеснително. "Нашият бранш от март е спрял с изявите, трудно е", констатира изпълнителката на "Ах, морето", която дори не може да се събере със съучениците си, защото заведенията в Бургаско са затворени.


На противоположното мнение е нейната съименничка Тони Дачева, която освен затруднения в работата се грижи и за дъщеря си Виктория, която е първокласничка. "Класът й беше за кратко под карантина, сега си ходи на училище, но силно се надявам да не преминат към онлайн обучение. Не съм съгласна с мерките за дискотеки и барове, защото има и други институции, където заразата може да се пренася, но нашият бранш го отнася. Факт е, че ресторантите работят с намален капацитет на клиенти и им е невъзможно да плащат пълния хонорар на един изпълнител", сподели пред вестника фолкпевицата, която е категорична, че спазва всички наложени мерки. "Аз съм и с диабет, така че нося маска задължително, вече е насаден един страх у всички нас", добави Дачева.
Напълно "за" всички мерки е и естрадната легенда Ваня Костова, която вярва че вирусът съществува, и не е скептична спрямо все по-високите бройки заболели.

Реклама


"Темата е сложна, напълно подкрепям всички мерки, които ще ни предпазят от този бич и съвременна чума. Вярвам, че този вирус съществува, всички, които са скептични, трябва да четат повече и да се ограмотят. Трябва да се вземат всички възможни мерки, защото става все по-страшно - заболели, починали. Мисля, че тази втора вълна е много по-сериозна от първата. Хората трябва да са по-предпазливи и по-спокойни, трябва да запазим децата си", сподели пред вестника Костова.
Както "България Днес" писа, фолкпевицата Емануела е бясна на мерките и призова да се затвори и парламентът, защото и там има струпване на хора.

Диджеи и танцьори: Дискриминират ни!

"Отношението към нас считаме за дискриминация, противоконституционни действия и неглижиране на нашите професии и бизнес, което изчерпа търпението ни".
Това обявиха стотици артисти, които се включиха в петиция срещу затварянето на дискотеките, която смятат да изпратят до премиера Бойко Борисов.
"Един артист е търсен заради самия него и неговата личност, талант и т.н., личността на диджея, танцьора, певеца/изпълнителя не може да бъде заместена с друг. Разграничаваме се от всякакви партийни пристрастия, просто искаме адекватна помощ и мерки. Апелираме да бъдем компенсирани - всички артисти, жертви на коронавирусните мерки и затваряне на клубове, дискотеки, пиано-барове и т.н., като в противен случай сме готови да предприемем незабавно стачни действия", се казва още в петицията.
Според недоволните твърденията, че голям процент от заразените с COVID-19 са именно хора, посетили нощни заведения и клубове, са неубедителни и неподкрепени с доказателства. Сред подписалите се личат имената на диджеите Маскота и Диан Соло от "Дийп зоун проджект". Подкрепата си даде и фолкпевицата Емануела.

Реклама
Реклама
Реклама