Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9162151 www.bgdnes.bg

ДНК разкрива на Янек ли е трупът край Желява


Ловци се натъкнали на зловещата находка

Дрехите по тялото приличали на тези на изчезналия дупничанин

ДНК анализ ще установява на Янек Миланов ли е откритият полуразложен труп край софийското село Желява. По думите на запознати експертизата щяла да бъде направена максимално бързо, защото случаят с изчезването на 43-годишния дупничанин генерира голямо обществено напрежение и дори отекна в чужбина. За специалистите било абсолютно възможно да изготвят генетичния анализ в най-кратки срокове, така както се случи с изследването за установяване самоличността на разчленената и намерена в куфар Антония от радомирското с. Копаница. Докато не излезе резултатът от ДНК теста, никой със сигурност не може да каже дали откритите човешки останки са на издирвания от близо три месеца Янек. Той от 7 години живее във Франция, а през лятото си дошъл за отпуска в родната Дупница.
43-годишният Миланов потъна сякаш вдън земя след среща с гарда на мафиотите Братя Галеви - Васил Капланов-Каплата, на 31 юли. Двамата имали конфликт заради интимна връзка на Янек с жената на Каплата. По тази причина подозренията за изчезването на Миланов падат върху Каплата, който е арестуван, но по други обвинения.
Във връзка с авджийската страст на Капланов разследващи подозираха, че е възможно той да е ликвидирал Янек и да е заровил трупа му в недостъпна местност край Дупница. Въпросното с. Желява, край което са открити човешките останки, е на доста по-голямо разстояние от това, което било изминато с джипа на Каплата в нощта на фаталната им среща с Янек. Въпреки това противоречие във фактите разследващите щели да извършат всички следствени действия за идентифициране на трупа. В тази връзка часове след откриване на зловещата находка от ловци братът на търсения дупничанин – Марио, е ходил до Желява и Съдебна медицина.
На този етап ченгетата не отхвърляли нито една версия за самоличността на починалия, чийто останки са открити разнесени от кучата в околността. Край тях били намерени дрехи, които приличали на тези, с които е бил облечен Янек в нощта на изчезването си. Тези веществени доказателства също ще бъдат подложени на експертиза, за да се установи дали са на търсения мъж или не. Според първоначалния оглед на откритите човешки кости мнението на съдебния лекар било, че те са на човек, който най-вероятно е умрял преди времето, от което липсва Янек.
Жители на Желява свързват зловещата находка и с друг случай - на местен овчар, който бил в неизвестност от април. В тази връзка за ДНК анализ щял да бъде взет материал за сравнителен анализ от неговата сестра, която подала сигнал за изчезването му.
Селото с около 500 души население не за първи път влиза в криминалните хроники. През август в дома им бяха открити заклани брат и сестра. Никoлaй и Виoлeтa Тeнeви жвеели сами в къщата си. 54-годишната жена била тежко болна, а за нея се грижел брат й, който работел като охранител. Първоначалната версия била за двойно убийство и хората в селото били вцепенени от ужас. Впоследствие разследването установило, че Николай е убил сестра си, а след това й себе си, защото не бил в състояние повече да понася тежкия си живот.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама