Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9166162 www.bgdnes.bg

Анастасия Чокоева, специалист по дерматология: Корекцията на носа е опасна за здравето

Може да се запуши кръвоносен съд и да настъпи некроза 

- Кожата ни страда през зимата

- Уголемяването на устните е най-търсената процедура

- Мъже си правят липосукция на двойна брадичка

КОЯ Е ТЯ

Д-р Анастасия Чокоева е специалист дерматолог. Завършва медицинското си образование през 2011 г. в Медицинския университет - Пловдив. Интересите й са насочени в областта на педиатричната дерматология, дерматоонкологията и естетичната хирургия и дерматология.
През януари 2018 г. защитава дисертацията си, с което придобива и образователна степен PhD (докторска степен). Член е на Българското дерматологично дружество, Българския лекарски съюз и International Dermoscopy Society (Международното дружество по дерматоскопия).

- Д-р Чокоева, напоследък станаха много популярни процедурите с корекции на дължината и формата на носа. Какви рискове крият тези интервенции?
- Това са така наречените неоперативни ринопластики - корекция на носа с филър с хиалуронова киселина. По принцип процедурата е лесна за извършване и почти безболезнена. Но крие много рискове, които пациентите трябва да знаят, за да преценят дали си заслужава да ги поемат. Тоест съотношението "полза - риск" е доста неблагоприятно.
- Какви усложнения могат да настъпят?
- Зоната на носа е тази, която най-често дава усложнения след приложение на дермални филъри. Анатомичната особеност на зоната благоприятства развитието на усложнения, защото съдовете на носа са разположени доста повърхностно. Почти всички завършват сляпо, нямат колатерали (естествени байпаси) и са доста фини. Усложнение може да настъпи, ако инжектираме филър директно в съд и го запушим. Както и ако филърът е с висока плътност и притисне кръвоносния съд отвън. По този начин спира кръвоподаването към съответната област и се развива исхемия - нарушаване на кръвоснабдяването на тъканите. Впоследствие може да настъпи дори некроза -локална смърт на група от клетки, тъкани или органи в организма. Друг много популярен метод на корекция на нос през последните месеци е инжектирането на кортикостероидни продукти. Това е изключително опасно, защото може да доведе до атрофия и разрушаване на хрущяла на обонятелния ни органи. Затова в никакъв случай не го препоръчвам. Хубаво е, когато пациентите се обръщат с молба за неоперативна корекция, да попитат за всички възможни усложнения, защото те наистина са доста често в тази област. Да попитат и за използваната техника. Приложението на филър канюла е доста по-безопасно, отколкото, ако се поставя с игла. Но въпреки това остава рискът от външно притискане на съд. Канюлата е игла със заоблен връх, която няма възможност да пробие кръвоносен съд или възможността е минимална.
- Има ли други зони от тялото, за които трябва да сме внимателни?
- Също толкова опасна е зоната на глабелата, т.нар. гневна бръчка. Кръвоносните съдове често минават точно под самата бръчка, така че инжектирането на филър в тази зона е изключително опасно.
- Промяната на носа се извършва по неоперативен път. Трябва ли процедурата да се повтаря, за да не се върне в старата си нежелана форма?
- Да, трябва да се повтаря през определен период на време. Филърите имат различна продължителност на ефекта си - обикновено между 9 и 12 месеца. Понеже носът е нединамична и неподвижна зона, филърите стоят от 10 месеца до година, но така или иначе, с разграждането на самия продукт формата се връща в изходното положение и процедурата трябва да се повтори.
- Кой метод повече се предпочита - операцията или поставянето на филъри, които временно оправят положението?
- Неоперативният метод нашумя през последните години, но е доста по-неинвазивен от самата ринопластика. Напоследък популярни стават и ултразвуковите ринопластики, при които възстановителният период буквално е съкратен до минимум. И пациентката много бързо може да се върне към нормалния си начин на живот. Корекцията с филър отнема половин час с нанасянето на обезболяващия крем и упойката. Доста е бързо и лесно, но пак повтарям - доста рисковано.
- По ваши професионални наблюдения намалява ли възрастта, при която момичета прибягват до подобни корекции?
- Да, спада възрастта. Естетиката винаги е била най-разпространена сред младите момичета. Но ми прави впечатление, че поне напоследък изчакват да навършат 18 години. Аз например не правя процедури на непълнолетни момичета. Може единствено ако трябва да се коригира вроден или придобит ефект, и то в присъствието на поне единия родител.
- Има ли родители, които искат непълнолетните им деца да се подложат на естетични интервенции?
- Да, питат. Обикновено е свързано с някакво събитие, най-често абитуриентските балове. Тогава се повишава търсенето на естетични процедури. И също по коледните и новогодишните празници.
- Какви други процедури са най-желани сред младите момичета?
- Особено популярни са процедурите за контуриране на лице. Тоест контуриране на долната челюст, линията и ъгъла на челюстта и брадичката. Отново се случва чрез филъри с хиалуронова киселина. След нанасянето профилът изглежда много по-хармоничен. Филър се поставя и в брадичката, за да се придаде лек обем.
- Уголемяването на устните продължава ли да е сред най-правените интервенции?
- Това е естетична процедура, при която няма динамика, и търсенето при нея не се променя през годините. Въпреки че става по-популярна, търсенето не се е променило. Безспорно това е най-желаната процедура. Хубавото е, че жените все повече желаят естествени корекции. Тоест леко подчертаване на контурите с нормален обем, т.е. корекциите да бъдат незабележими или ненатрапчиви. Когато една пациенти е прекалила с уголемяването, може се инжектира ензим, който буквално стапя, разтваря и разгражда хиалуроновата киселина. И устните се връщат в първоначалния си вид. Това е подходящо не само при огромни устни, но и при недобре направени или с лошо продукт. Има случаи, в които има топчета и буци и устните изглеждат неравни и подпухнали. Или има миграция на хиалурон в горната устна - т.нар. хиалуронов мустак. Тогава устните трябва да бъдат изцяло разградени, след което се изчаква две седмици и може да се направи нова корекция. Резултатът обикновено е в пъти по-добър.
- Какво е положението при мъжете? Имат ли интерес към корекциите?
- Млади момчета рядко се срещат. Зрели мъже имат желание за корекция на бръчките на челото. Това е, което най-често ги дразни. Там бръчките са мимически вследствие на съкращението на мускула, те нямат връзка със загуба на обем или хидратация, а с активността на мускула. Ботулиновият токсин буквално парализира мускула и не му позволява съкращението му и формирането на бръчки. Друг интерес на зрелите мъже е към неоперативната липосукция на двойна брадичка. Тя се извършва с един апарат и локална упойка, а възстановителният период е кратък - около 3-4 дни, с леко оток и синини от самата процедура, която може да се прави максимум два пъти.
- Вече сме в студените месеци на годината. Какво да правят хората, за да може кожата им да се чувства добре?
- Лятото и зимата са неблагоприятни за кожата ни, защото тя страда от атмосферните условия толкова, колкото и от начина на живот - вредни навици и продукти, които прилагаме. Важно е през зимата да налагаме защитни кремове на откритите части на тялото, за да предпазим кожата от сухотата. Да не забравяме да ползваме и фотозащита, особено ако сме на открито - снегът има голяма отразителна способност и лесно можем да изгорим.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама