Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9169954 www.bgdnes.bg

Взимат апартамента на Александър Томов

Заради дълг и забавено с три дни обжалване

Адвокат става съсобственик с бившата му жена

Бившият шеф на ЦСКА Александър Томов остана без дела си от апартамент на столичната улица "Енос". Неговата част е продадена от съдия-изпълнител, защото Томов станал съдлъжник с тима от Борисовата градина, когато беше шеф на футболния отбор. Другата половина от жилището, което е почти 153 квадрата, е на бившата съпруга на политика Елена Томова и си остава нейна. След публичен търг частта на Томов е купена от известен адвокат. От този месец юристът вече е вписан в Имотния регистър.
Историята започва през 2015-а, когато са образувани две изпълнителни дела заради неплащането на дълг, по който съдлъжници са съвместно Томов и ПФК "ЦСКА" АД. Наложена е възбрана на частта от жилището, която е на Томов. Другата половина е на съпругата му Елена, с която по това време се развеждат. По-късно съдия-изпълнител слага на тезгяха частта на Томов и тя е продадена.
Политикът и бившата му жена обжалват резултатите от търга и е заведено дело. Според Елена Томова дългът е неправилно изчислен, а имотът е несеквестируем като единствено жилище. Тя посочва, че публичната продан е неправилна, защото по изпълнителното дело регулярно постъпвали парични суми.
Жалба пуска и самият Александър Томов, който също е категоричен, че дългът е неправилно сметнат, и се мотивира, че в него са включени лихви още от 2015-а, които трябва да са погасени по давност. Той отбелязва също, че до търг изобщо не е трябвало да се стига, защото ежемесечно по изпълнителното дело "постъпвали суми в значителен размер". Двамата бивши съпрузи настояват за отмяна на публичната продан.
Магистратите оставят жалбата на Томов без разглеждане. Мотивират се, че той е уведомен лично за продажбата на 16 май миналата година. Според Гражданско-процесуалния кодекс имал срок до 23 май да подаде жалба. Денят се пада в четвъртък, но Томов закъснява с три дни и я подава пред Софийския градски съд след изтичане на срока - на 27 май, понеделник.
Същия ден подава жалба и Елена Томова. Нейната също е оставена без разглеждане, защото към този момент тя вече е бивша жена на Томов. Тя не е длъжник, нейните идеални части не се продават и затова съдът отчита, че макар жилището й да е единствено, тя остава собственик на нейната половина.


Макар и без успех, опитахме да се свържем с Александър Томов, за да разкаже за обструкциите си срещу публичната продан, които така и не са разгледани от съда заради по-късно подадената жалба. Репортер на вестника го потърси по телефона, изпрати съобщение във фейсбук и имейл, но отговор не последва.


Плаща 1000 лв. месечна издръжка

Към жалбите срещу продажбата на апартамента се представя и бракоразводното дело на бившия шеф на ЦСКА и Елена Томова. То е от 2015 година и решението е на Районния съд в Сливница. От него става ясно, че след 36 години брак спорният по-късно апартамент на улица "Енос" е предоставен за ползване на Томова и съпругът й няма претенции към него. Тя получава официално 1/2 идеални части от него. Данъчната оценка по това време е за над 210 бона. Томов си запазва друго разширение на сграда, което включва помещение за охрана от 60 квадрата, гараж и 95 квадратни метра басейн. Елена остава да носи фамилното име от брака Томова, а мъжът й трябва да й плаща всеки месец издръжка от 1000 лв. Срокът е 10-годишен, тоест до 2025 година. Движимите вещи двамата разделили извънсъдебно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама