Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9171844 www.bgdnes.bg

Щангистите блъскат без цел

Националите нямат състезания, но остават на лагер

Националният отбор по вдигане на тежести продължава да тренира, въпреки че не е ясно кога ще бъдат следващите състезания. Възпитаниците на олимпийския шампион Иван Иванов се готвеха за европейското първенство в Москва (Рус). Състезанието беше отменено заради коронавируса.
"Всичко отложиха - обясни друг олимпийски шампион Борислав Гидиков, който доскоро беше генерален секретар на федерацията. - Щангистите остават на лагер, но никой не знае закъде да се готвят. Не са мотивирани. Правят резултати на тренировки, но все още няма яснота кога ще бъдат състезанията."


Квалификационният цикъл за олимпиадата в Токио все още не е приключил. Очаква се на предстоящия конгрес на Международната федерация да обявят къде ще бъдат останалите състезания за покриване на квоти. На практика Божидар Андреев има осигурено място. Той дори може да избира в коя категория да се състезава - 73 или 81 кг. В добри позиции са Ангел Русев (55 кг), Стилиян Гроздев (61 кг) и Христо Христов (109 кг).
Тежкоатлетите ще имат тест на родна земя. По календар те ще участват на държавния шампионат между 1 и 5 декември. Той ще се проведе на базата "Спортпалас" във Варна, ако дотогава не бъдат забранени всички спортни прояви заради коронавируса.
Борислав Гидиков разкри как е напуснал федерацията по собствено желание. Той беше освободен на Общото събрание. На негово място ще работи президентът на клуба в Стара Загора Димитър Димитров.
"Още през 2019-а казах, че ще остана до олимпиадата в Токио - добави Гидиков. - Има начало и край. С президента Неделчо Колев нямаме никакви проблеми. Дори от сутринта сме се чули пет пъти."
Гидиков ще остане да помага със своя опит, но все още не се знае каква ще бъде неговата функция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама