Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/9171883 www.bgdnes.bg

Мария Оряшкова: Трудно е без състезания

5-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова се готви за атака на нова титла. 32-годишната звезда заминава следващата седмица за първенството в сръбския град Нови Сад (5-8 ноември). Специално за читателите на "България Днес" тя сподели какви са нейните очаквания.

- Мария, готова ли сте за шеста световна титла?
- Няма как да кажа, че ще отида и ще смачкам съперничките. Всички мачове на подобно ниво са на кантар. От доста време нямаме състезания и е трудно. Всичко беше в застой с пандемията.
- Как премина подготовката и доволна ли сте от вашето състояние?
- Направих 3 лагера на Белмекен. Те ми помогнаха да се отделя от всичко, което се случва. Бях на вълна борба, но самбото ме дърпа, защото това е първият ми спорт. Обърнах внимание на грешките, които правя. Физически съм по-силна, но технически е доста по-различно.
- Имате ли информация колко от вашите конкурентки ще дойдат?
- Трудно е да се разбере. Организаторите са отказали участие на състезатели от Индия, които дори са си купили самолетни билети и са резервирали хотели. Няма да бъдат допуснати заради епидемичната обстановка. Сигурна съм, че силните държави ще бъдат там.
- Гоните олимпийска квота в борбата. Как оценявате вашето ниво там?
- Спечелих държавния шампионат. Сега чакаме да видим дали ще има световно първенство по борба в Белград. Ще се реши на 6 ноември. Борбата е доста по-различна. Всеки ден научавам по нещо ново. Направих стъпка напред, но нямам достатъчно опит. Квалификациите ще бъдат много важни. В моята категория е по-трудно със спаринг партньорите, защото останалите са с 10 кг по-леки. Но треньорите си вършат добре работата. Боря се с тях.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама