Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9173185 www.bgdnes.bg

Откриха гъба чудовище

5-килограмова пърхутка намерена в гора край Разград 

Мислеха я за тиква, казва късметлията Недко Дочев 

Рекордна 5-килограмова пърхутка откри 33-годишният Недко Дочев. Огромната гъба той намира в гориста местност край Разград.
"От 18 години обикалям по горите, но за пръв път попадам на толкова голям екземпляр. От много далеч я видях, въпреки че беше скрита в копривата - имам орлов поглед и такива неща не ми убягват. Когато се разрових наоколо, открих още няколко гиганта - всичките бяха над 3 килограма", разказа пред "България Днес" Дочев. Той се запалва по гъбарството от своя дядо Симеон, който го обучава как да различава отделните видове и да отсява опасните отровни двойници.


Гъбарят не издава точното място на откритието си, но признава, че излетите му в местностите около Разград включват изминаването на 10-15 километра пеша.

Реклама


Недко така и не успява да опита гигантската пърхутка, защото скоро след намирането й я продава.
"За пръв път в живота си отидох на пазара като продавач. Предизвиках огромен интерес. Хората не можеха да повярват на очите си какви гиганти бях изложил. На няколко пъти ме питаха за колко продавам тиквите. Толкова са едри, че ги мислеха за тикви. И се наложи да сложа табела, която изрично да казва, че това са гъби", казва през смях Дочев. За рекордно кратко време той пласира продукцията си. А освен купувачи има и хора, които си правят снимки за спомен с гигантите.


В личната си класация за открития младият мъж има още гигантски сърнели и печурки. "Намирането на такива екземпляри е не само опит и интуиция, но и късмет. Последната пърхутка я приемам като дар от Бога. Сигурно има нещо в мен - избран съм да попадам на големи гъби", каза още пред вестника Дочев.


Мъжът по професия е механизатор, тракторист комбайнер. Хобито си да ходи за гъби практикува сам, рядко прави излети в компанията с приятели. Тишината и чистият въздух са другите неща, които го привличат към разходките сред природата.
Недко може да търси гъби сам, но често споделя находките си с приятели, като ги приготвя по различни рецепти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама