Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9225627 www.bgdnes.bg

267 бона глоба по европроект за авер на Брендо

Над 267 хиляди лева глоба ще трябва да плати близък авер на наркобоса Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Колосалната сума подлежи на връщане от фирмата на някогашния съученик на Брендо и настоящ треньор по борба Георги Караманлиев. Самият Караманлиев през годините е проверяван за участие в нелегалните схеми на Банев и дори е сред ключовите свидетели срещу него по дело за пране на пари.
Това става ясно от решение на Административния съд в Ямбол. Самото дело е част от избухналият преди около година скандал "Къщи за гости". Той се разрази, след като медийни разследвания показаха, че десетки политици, бизнесмени и популярни личности са се възползвали от възможността да си построят туристически обекти с пари от ЕС.


Според правилата на европрограмата пет години след вдигането на постройката тя задължително трябва да работи целогодишно като къща за гости, а туристите да се обслужват от наети на пълен работен ден безработни хора. В немалко случаи се оказа, че баровските постройки се ползват за лични резиденции от влиятелните си собственици. Сред уличените бе и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Избухналият скандал доведе и до проверката от фонд Земеделие". След констатирани нарушения в над 90 процента от проектите от фонда заведоха дела за връщане на парите под угрозата за налагане на огромни санкции от Евросъюза към България.
Сред уличените в нарушения проекти бе и този на Георги Караманлиев. Чрез фирма "Интервал Инвест" той и бившият президент на Международната федерация по борба Рафаел Мартинети вдигат китен палат в тополовградското село Сакарци. Кокетната сграда с един апартамент, десет стаи и ресторант според проекта струва 319 680 лв., от които 267 655 лв. и 38 стотинки са безвъзмездна помощ от ЕС.
Любопитно е, че самият проект е спечелен и реализиран по време, когато Караманлиев е проверяван в Швейцария за съпричастност към банда за наркотрафик и пране на пари. За шеф на групата е сочен Брендо. Повод за разследването е обща фирма за недвижими имоти. Разплитането на схемата започва през 2008 г. Тогава при обиск в дома на Караманлиев швейцарските ченгета откриват в компютъра му копия от сключени договори между Брендо, авера му Ивайло Хаселбърт и офшорка, чрез която Брендо пере наркомилионите си. Швейцарските власти така и не доказват вината на Караманлиев. След като събраните там улики са изпратени у нас, той е призован като свидетел по тукашното дело срещу Брендо за пране на пари.
Докато върви процесът, Георги Караманлиев успява да вдигне и къща за гости с пари от ЕС.

Реклама


След избухването на скандала проектът на Караманлиев също е проверен от фонд "Земеделие". Както и в много други подобни случаи, събраната информация поставя под съмнение дали къщата за гости се ползва по предназначение. От издадения акт става ясно, че приятелят на Брендо е нарушил сериозно правилата на европрограмата. Според бизнес плана на фирмата срещу субсидията той се задължава къщата за гости да работи целогодишно и реализира солидни приходи. За 2016 г. сумата трябва да е поне 165 хил., за 2017 г. - 195 000 лв., и за 2018 г. - 257 500 лв. В същия момент през всяка от трите години приходите не надвишават 2500 лв. Няма и данни за броя на туристите, които са отсядали в обекта, става ясно от съдебното решение.
Отделно не е изпълнено и изискването да бъдат назначени на постоянен трудов договор седем безработни. Изготвената експертиза показва, че за 2016 г. в къщата за гости са работили двама, година по-късно назначеният е само един, а през 2018 г. отново са двама. Това според експерти подсказва, че и тук вероятно постройката е ползвана предимно като частна резиденция, както в много от другите случаи, разкрити от медийните разследвания, довели до избухването на скандала.
След като признава за доказани нарушенията, Административен съд – Ямбол, потвърждава наложената санкция на Караманлиев.

Санкции за 43 млн.

Над 90 процента от проектите за къщи за гости са неизрядни показа проверка на Фонд "Земеделие" след избухването на скандала. От проверени 288 постройки нередности лъснаха при 253, стана ясно от официална информация. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100 процента за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Сред проверените бяха и роднини на депутати, кметове и общински съветници от различни партии. Както при Георги Караманлиев, най-честите нарушения са, че къщите не се използват по предназначение или не са назначени обещаното количество персонал.
В списъка на нарушителите се появи дори името на фолклегендата Милко Калайджиев. Той от своя страна категорично отрече да е извършил нещо нередно.
На какъв етап са делата за връщане на парите, до момента официална информация няма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама