Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9228690 www.bgdnes.bg

Братът на фараонката Ружа я топи още 6 месеца

Още шест месеца братът на изчезналата криптофараонка Ружа Игнатова ще я топи пред властите в САЩ, става ясно от решение на съда в Ню Йорк.
Константин Игнатов се съгласи да сътрудничи с информация на разследването и бе включен в програмата за защита на свидетелите през миналото лято. Оттогава той е скрит на тайно място в САЩ заедно с жена си и малкото им дете.
Изтеклото досега време не е стигнало на разследването да получи от Игнатов всички необходими сведения за разкриване не световната финансова афера, чрез която в създадената от Ружа пирамида OneCoin потънаха над 4,5 млрд. долара
По тази причина ангажираните със случая агенти са поискали от съда в Ню Йорк продължаване на защитата спрямо Константин Игнатов. Той самият е подсъдим за измама и пране на пари, за което го грози присъда до 90 години затвор. Магистратите трябваше се се произнесат с решение преди няколко дни. Това не се случи, защото междувременно в съда пристигнало искане този акт да бъде отложен с шест месеца - до средата на май 2021 г..


"Тъй като сътрудничеството на обвиняемия все още не е завършено, правителството с уважение изисква датата за контрол на присъдата да се отложи приблизително за шест месеца", пише в искането до съдия Едуардо Рамос, който води делото срещу Игнатов и останалите подсъдими по аферата. Съдия Рамос уважава искането за отсрочка по присъдата на Игнатов. Магистратът определя дата за произнасяне на наказанието - 14 май в 15,30 ч. Така до средата на май братът на Ружа ще продължи да прави разкрития за измамната схема, в която са потънали спестяванията на стотици хиляди хора по целия свят.
Според наблюдатели на процеса много е възможно след изтичането на този срок да бъде искано ново продължаване с мотива, че разследването още има нужда от сътрудничеството на Константин. Той самият се признава за виновен, но това не означава, че ще се спаси от затвора. Дали изобщо ще бъде тикнат зад решетките, зависи от стойността на неговите показания и доколко те ще бъдат полезни за уличаване и осъждане на другите босове от пирамидата и най-вече на самата Ружа. До този момент дадените от Константин сведения за местонахождението на изчезналата му преди три години сестра не са дали резултат за нейното издирване и задържане. За сметка на това показанията на Игнатов са разкрили изключително много подробности около дейността на финансовата пирамида, както и за замесените в нея лица. Очаква се Константин да хвърли светлина и за участие в нея на български подземни босове, които понастоящем се изживяват като мастити бизнесмени.

Реклама


Реален резултат от показанията на Константин Игнатов до момента е осъдителната присъда на адвоката Марк Скот, който е помогнал за изпирането на стотици милиони долари на Ружа Игнатова. Размерът на наказанието на Скот все още не е произнесен, а той го чака под домашен арест. Това трябваше да стане преди дни, но бе отложено за средата на февруари 2021 г. Причината е искане на адвокатите на Скот, на който му трябвало време, за да се погрижи за здравето си, тъй като имал проблеми. Наказанието, което грози Скот, е 50 години затвор и глоба до 1 млн. долара.
Въпреки че все още няма определена присъда за Марк Скот, спрямо него върви процедура за конфискация на колосалната сума от 400 млн. долара. Според материали по делото Министерството на правосъдието иска да замрази активите на Скот, докато не му бъде конфискувана сумата от близо 400 милиона долара, която е изпрал за OneCoin. От подсъдимия ще бъде иззето и друго имущество - няколко морски вили, спортни коли, бижута, часовници и яхта, която е купил с пари от OneCoin.

Майката става шефка на пирамидата

Майката на аферистите Ружа и Константин Игнатови бе обявена за шефка на финансовата пирамида, която продължава да действа под ново име в много страни по света. Веска Игнатова се показа публично за първи път в Румъния през август. Това стана на сбирка на компанията, която организаторите определиха като събитието на годината за възраждане на компанията. Веска Игнатова бе водещ оратор и корпоративен представител - позиция, която е свободна след ареста на сина й Константин и изчезването на дъщеря й Ружа.
Наблюдатели на сагата One Coin не изключват самата Веска също да бъде закопчана. В показанията си нейният син посочил, че тя също е знаела за измамите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама