Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9236013 www.bgdnes.bg

Война за гъби вкарва Златето в пандиза

Тихомълком с двама виновни и един оправдан приключва на първа инстанция гъбената война в Кърджали. За нея пред Темида са изправени босът на охранителна фирма и бивш полицай Златко Каменов-Златето, служителят му Виктор Маджаров и момчилградчанинът Николай Милчев, който е рехабилитатор в медицинско заведение.
Милчев е единственият, който се отървава засега от битката с правосъдието. Наскоро съдия Пламен Панайотов го оневинява за участие в групата на Златето и за държане на оръжие. По-рано самият тартор и служителят му Виктор сключват споразумения и се признават за виновни. Така се отървават с минимални наказания от по 8 месеца затвор в общежитие от открит тип при общ режим, потвърждават за "България Днес" от Специализирания наказателен съд.
Златето и Виктор признават, че са действали като организирана престъпна група в периода септември 2016 - май 2017 г. Като стари познати в добри отношения те постигнали съгласие да създадат група, която чрез използване на сила и внушаване на страх да сключва сделки за покупко-продажба на диворастящи гъби на територията на Кърджали и страната, описва престъпната дейност прокурорът по делото Камен Господинов. Така чрез принуда започнали да изкупуват гъбите от свидетелите, които по-късно заемат ролята на пострадали лица в процеса.
Златко и Виктор отговаряли за сплашването на Тургай Мустафа. Името съвпада с това на уважаван местен лекар, който се оказва агент на ДС. Виктор притиснал Радостин Хаджиев и Йордан Караджов, а с помощта на Николай принудили Юри Хаджиев, става ясно от обвинителния акт. По делото фигурират 21 явни свидетели и двама защитени.
Златето е бивш служител на МВР, който минава от другата страна на закона. Преди да бъде закопчан, той се подвизава като регионален мениджър на голяма охранителна фирма. ГДБОП и прокурори обискират няколко адреса в Кърджали, но не и офиса, в който заподозреният работи. Престъпната дейност на Каменов няма общо с охранителната фирма, чийто офис е ръководил, категорични са разследващите.


Освен работата като мениджър Златето развива и свой бизнес. Той е и спортен деятел - председател е на голям фитнес клуб в града. Има добри контакти с представители на местната власт и дори е отличен с грамота за принос на церемонията "Спортист на годината" на Община Кърджали. През февруари м.г. спецченгета отново го заключват като част от банда за изнудване, рекет и сплашване на хора.
През пролетта на т.г. бандитите в Кърджали изтръпват при поредната акция. Ченгетата закопчават лихвари, известни с баснословните горници, които слагат върху дадените кредити. Освен това някои от тях прилагат и жесток тормоз на длъжниците.
Някои от обвиняемите се споразумяват с прокуратурата. Първо е разбит фамилен "банкерски"бизнес". Трима мъже с родствена връзка са прибрани в ареста. Двама са криминално проявени и осъждани за изнудване и кражби. Веднага след акцията е обявено, че родата е оказвала натиск върху длъжниците със заплахи и побои, а върху лихвата е добавяна и допълнителна наказателна лихва при всяко забавяне. При обиските са открити около 30 бона суха пара, документи за преводи на различни суми, златни накити. Групата взимала по 50% лихва, а някои от длъжниците си принудили да заминат за чужбина, за да работят и да върнат заемите, разкриват криминалисти.
Само два дни по-късно друг кърджалиец е задържан и става клиент на прокуратурата. Официално безработният раздавал пари на нуждаещите се, като сумата за връщане била по 4-5 пъти по-голяма от това, което е отпуснал официално, издават разследващите. При закъснение с погасяването на дълга лихварите отправяли сериозни закани. В един случай жена е предупредена, че ще се случи нещо на дъщеря й, ако не поеме дълг от 15 бона, въпреки че преди това била взела далеч по-скромен заем. В друг, но за по-малка сума, лихвата минала 3800 процента. Безработният се договаря за споразумение и получава условна присъда - 3 години затвор, отложени за 4 години изпитателен срок. Отнася и тлъста глоба от 4800 лева.
Негов колега се отървава с две и половина години затвор, но също условно. Глобата му е 4500 лева, след като и той признава вината. А според обвинителния акт той е заплашвал мъж, че ще изнасили съпругата му и ще отвлече едно от децата му, ако не вземе заем от близо 10 бона. За наполовина по-ниска сума предупредил жена, че ще я направи проститутка и ще трябва да предлага тялото си, докато не му изкара сумата. А при друг случай срещу заем от 400 лева прибрал 17 800 лева от лихви.
През август още трима се озовават в ареста в Кърджали. Един от групата, на 63 години, се сдобива с обвинение за лихварство, а други двама здравеняци на по трийсетина години отговарят за изнудване. Те все още са клиенти на Темида.


35 бона обезщетение

Бившият полицай Златето е задържан отново и през 2010 г. при специализираната акция "Мутрите 2". Тогава той е закопчан в местното заведение "Марая", арестувани са още няколко души, сред които и действащ полицай. Обвиненията тогава също са за рекет, но и за наркоразпространение и склоняване към проституция. Шумната акция не дава резултат и тежките обвинения не издържат в съда. Осем години след злополучната операция задържаният разузнавач от полицейския участък в Перперек П.З. успява да осъди държавата за 35 хил. лв. Той се оплаква пред съда, че изпуснал бала на сина си и от стреса му опадали зъбите.
През 2011 г. Златко Каменов отново е на мушката. Разследват го за укриване на данъци, като според криминалистите заедно с бизнес партньора му Динко Йорданов не платили 30 хил. лв. налози, дължими от общата им фирма, на която сложили за управител подставено лице. По-късно обвиненията за Златето са свалени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама