Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9242840 www.bgdnes.bg

Тикнаха в пандиза семейство адвокатки

В Сливенският затвор са пратени врачанската адвокатка Румяна Тодорова и дъщеря й Деница, която също се представя за юрист. Двете дами получават 2 години и 6 месеца и 2 години и 10 месеца след сключено споразумение с прокуратурата. В замяна на леките присъди те признават вината си, че са участвали и ръководели организирана група за документни измами.

Бандата на майката и дъщерята юристки бе разбита през пролетта след акция на ГДБОП. Заедно с тях бяха задържани и двамата им помагачи Ивайло Иванов и Ивайло Тодоров. При обиски в апартаменти и офиси са открити камари с улики. Сред тях фалшиви печати на Специализираната прокуратура, Министерството на правосъдието, общината и полицията във Враца, както и на нотариуси и търговски дружества.

Реклама

Формален повод за акцията става оперативна информация, че двете дами и техните съучастници подготвят бомбен атентат срещу местен съдия. Източниците на полицията твърдят, че майката и дъщерята са поръчали поставянето на адската машина под колата на магистрата. В потвърждение на информацията при обиските си спецченгетата намират и огнестрелни оръжия, боеприпаси и наркотици в офис, ползван от един от групата. В друго помещение, ползвано от измамниците, са открити фреза за изработка на матрици за неистински монети с номинал 1 лев и самоделно взривно устройство от 400 г тротил с дистанционно управление и магнит. Последвалата експертиза доказва, че бомбата е била предназначена за поставяне под автомобил.

Покрай атентата са събрани и улики и за участието на задържаните в мощна схема за измами. От прокуратурата обясниха, че нелегалната дейност е свързана с уреждане на дипломи за университети, фалшифициране на документи, настаняване на възрастни хора в старчески домове и др. Участниците в групата намирали хора и ги уверявали, че срещу заплащане могат да им уредят всякакви услуги, които така и не извършвали.

Член на бандата изумява криминалистите с многоликите образи, в които се превъплъщава, признават разследващите. "Единият участник от групата се преобразявал в различни роли - на студент, директор от старчески дом, преподавател в университет, асистент, прокурор. Участниците в групата казвали на пострадалите лица, че могат да уредят всякакви услуги и съответно искали пари за това, след което не извършвали обещаното", съобщи след акцията говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По време на мерките им за неотклонение Румяна Тодорова и дъщеря й Деница отрекоха да са извършили нещо нередно и нарекоха твърденията на разследващите помия. В крайна сметка майката и дъщерята бяха пуснати под гаранция от апелативния спецсъд.

"Нямам никакво участие в престъпна група! Всичко, което съм правила, съм го правила добросъвестно! За 10 години имам само трима недоволни клиенти!" Това сподели пред "България Днес" веднага след излизането си от ареста Румяна Тодорова.

Няколко месеца по-късно тя очевидно е размислила, коментираха магистрати. Изправени пред угрозата за дълъг престой в пандиза, тя и дъщеря й признават вина и сключват споразумение с прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама