Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9244560 www.bgdnes.bg

Първият сняг - слаб и за кратко

От сряда започва сезонът на мъглите

Ще вали в Северозападна България, няма да остане трайна покривка 

Първият сняг идва днес!

Валежите ще са слаби и кратки, като няма да образуват трайна снежна покрива, прогнозира пред "България Днес" климатологът Петър Янков.

"Снеговалежите няма да са сериозни, но зимата ще ни даде сериозна заявка, че идва, а есента ще ни покаже, че си отива. Най-много ще вали в Северозападна България, но бързо ще се стопи, а на моменти снегът ще се смесва с дъжд. Падналият сняг няма да образува трайна покривка и няма да попречи на нормалния обществен живот", поясни Янков.

Реклама

Той посочи, че очакваните валежи ще бъдат между 5 и 7 литра на квадратен метър, като ще бъдат по-осезаеми сутринта, а следобед окончателно ще спрат. "В Добруджа също да се подготвят за слаб сняг, а в Южна България и по Черноморието - за дъжд", добави климатологът.

По негови думи първият сняг за тази година ще има сериозно значение за времето, тъй като след него температурите ще започнат рязко да падат и в сутрешните часове ще бъдат между -4 и 2 градуса, което повече прилича на зима, отколкото на есен. В неделя валежите окончателно ще спрат в цялата страна, като тази тенденция ще се запази и през следващата седмица, като единствено във вторник в района на Добруджа има възможност да приръми.

Друга голяма метеорологична беда започва от сряда - сезонът на мъглите. "Те ще са предимно сутрин, като едва в следобедните часове слънцето ще се показва. Шофьорите трябва да бъдат особено внимателни, като зимните гуми са задължителни и не може повече да се прави компромис. Зимата е радост за децата, но за водачите е изпитание и трябва да се следи прогнозата, преди да се тръгне на път", предупреди метеорологът.

За следващия почивник Янков посочи да се приготвим за облачно време в цялата страна, но само по Черноморието може да превали, и то дъжд. А истински сериозният сняг тепърва предстои да застигне страната ни.

Неяснота за Коледа

Твърде рано е да се говори за времето по коледните и новогодишните празници, категорични са метеоролози.

Дотогава има около 40 дни и е трудно да се прогнозира дали ще вали сняг, каквато е голямата мечта на много малчугани, а и възрастни. Поне стотина пъти ще се сменят дотогава предположенията за времето по Коледа, обясняват на достъпен език синоптиците.

По-голяма категоричност може да има едва към средата на декември.

Реклама
Реклама
Реклама