Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9248193 www.bgdnes.bg

Полфрийман след решението, че може да заминава: Шоуто с мен може да продължава

Животът ми все още е прецакан, казва Джок

Шоуто, което в продължение на година разиграваха с мен, може и да продължава. Това, че трябва да бъда изваден от забранителния списък за пътуване зад граница, все още не означава нищо. Ако отида на летището, може да ме арестуват за опит за незаконно преминаване на границата.

Това сподели пред "България Днес" Джок Полфрийман, след като състав на Върховния административен съд окончателно постанови, че името на австралиеца трябва да отпадне от забранителните списъци за напускане на страната. И се обосновава:

Реклама

"Когато през миналата година бях условно предсрочно освободен, всички ми казваха "свърши се". После ме държаха ден повече в затвора, след което трима човека ме откараха в Бусманци. Дори отначало не знаех къде ме карат. После казаха, че нямам паспорт. Извадих си паспорт и щях да пътувам. Нямал съм билет за самолета. Купих си, но с него изгорях, защото не ме пуснаха. После ми взеха паспорта, февруари ми го върнаха. Пак хората около мен смятаха, че всичко е приключило. Но от тогава пак не ме пускат да пътувам. Хората около мен ми казаха, че ще си замина, когато мине и делото на Върховен касационен съд (през май е постановен отказ за разглеждане искането на главния прокурор за преразглеждане на делото за условно предсрочно освобождаване). И това не стана. Как да знам, че сега няма да измислят някой член или алинея и още година да водя дела."

Думите на австралиеца идват след решението на тричленката на Върховния административен съд, която потвърждава това на Административен съд София-град за отмяна на заповедта на директора на Дирекция "Миграция" при МВР от 2011 г. С нея на Полфрийман е наложена административна мярка - временна забрана за напускане на България. Делото беше образувано по касационната жалба на директора на Дирекция "Миграция".

Върховните съдии посочват в решението си, че съгласно Закона за чужденците в Република България забрана за напускане на страната се налага на чужденец, който е осъден с влязла в сила присъда и не е изтърпял наложеното наказание затвор. Той обаче вече изтърпя наказанието си.

Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2011 година, но през 2019 година Софийският апелативен съд го освободи предсрочно. Той трябваше да плати и 450 000 лв. кръвнина, но по думите му с лихвите тя е станала вече милион.

"Животът ми продължава да е прецакан. Откъде да намеря тази сума? Нито имам имот, нито банкова сметка. Единствено ако тръгна да водя и да печеля дела в Страсбург, сумите ще отиват за близките на Андрей Монов", обяснява Полфрийман. Той искаше делото за убийство да се гледа отново с надеждата да бъде оправдан. Мотивът е видео от фаталната вечер, на което се вижда, че по него са хвърляни камъни от групата, с която влиза в конфликт. Вече обаче е получил официален отказ за ново разглеждане.

Засега австралиецът не е решил дали ще пробва да замине за родината си, защото се притеснява, че може отново да бъде спрян на границата.

Бащата на убития:

Той е затворена страница

Джок Полфрийман е затворена страница за мен.

Това заявява психологът Христо Монов, баща на убития през 2017 година студент Андрей.

Той отказва да коментира решението на Върховния административен съд, като само добавя: "Оставям всичко това на съвестта на хората, които го освободиха. Ако пак убие човек, тогава ще говорим".

Реклама
Реклама
Реклама