Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/9250705 www.bgdnes.bg

Адмирала отплува

COVID-19 взе свидна жертва от българския футбол, отнасяйки завинаги в спокойните селения Никола Спасов от последния пристан в треньорската му кариера "Монтана".

Спечелилият си прозвището Адмирала, когато бе треньор на "Черно море", Спасов почина в болницата в Монтана. 61-годишният спец бе диагностициран с коронавирус и в продължение на три седмици се лекуваше в пулмологията от двойна бронхопневмония. Той се разболя в началото на месеца, след което състоянието му влоши и постъпи в лечебното заведение. Миналата седмица състоянието му се бе подобрило и се очакваше вчера да бъде изписан, но изведнъж нещата се влошили рязко, което се оказа фатално.

Реклама

Най-големите успехи в треньорската си кариера Адмирала постигна начело именно на "моряците". През май 2015 година печели Купата на България след паметна победа с 2:1 над "Левски" във финала. Триумфът в Бургас бе постигнат след продължение и обрат. При това пред 15 000 фенове на "сините", които водят до 90-ата минута и имат числено предимство на терена цял мач.

Само месеци по-късно Спасов изведе отбора от Варна, отново на стадион "Лазур" в Бургас, и до Суперкупата, като победи с 1:0 шампиона "Лудогорец". По-рано, през 2009 г., "Черно море" стигна и до бронзовите медали в шампионата.

Екипът на "България Днес" изказва съболезнованията си на близките на Никола Спасов.

Шампион с "Локо" (Сф)

Никола Спасов става шампион със столичния "Локомотив" през 1978 г. Тогава отборът е воден от треньора Васил Методиев-Шпайдела, а в състава са превърналите се вече в легенди Атанас Михайлов, Румен Горанов, Бойчо Величков, Ради Здравков, Боко Димитров, Йордан Стойков-Бумбо и други.

Освен червено-черния екип Спасов е носил и тези на "Дунав" (Рс), "Черно море" и "Левски". Следва португалският му период с "Фейренсе", "Салгейрош", "Пасош Ферейра", "Бейра Мар" и "Рио Аве". На Иберийския полуостров започва и треньорската му кариера през 90-те години на миналия век, преди през 2004 г. да се завърне в родината като помощник на Вили Вуцов в "Марек". В "Черно море" също започва като помощник, този път на Илиан Илиев, а от 2007 г. е и старши треньор на тима, с който спечели уважението на колеги, футболисти и фенове.

Лекували го като кмета

Треньорът на "Монтана" Никола Спасов е бил лекуван по същия начин и със същите лекарства от COVID-19, както и кметът на града Златко Живков. Това призна президентът на футболния клуб Румен Панайотов пред "Блиц".

"На 3 ноември всички си направихме тестове за коронавирус. Имаше положителни резултати в отбора, сред тях беше и треньорът.

Първоначално той вдигаше много висока температура. Минаваха дни, а бате Кольо не се подобряваше. Спортният министър Красен Кралев и кметът Златко Живков съдействаха Спасов да влезе в болница. Той постъпи в клиниката в Монтана на 13 или 14 ноември. Оказа се, че има двустранна бронхопневмония. Чувах се с него редовно, също и с лекарите. Казваха, че е добре, и вчера трябваше да му направят последни прегледи и евентуално да го изпишат", просълзен казва Панайотов.

Реклама
Реклама
Реклама