Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9251058 www.bgdnes.bg

Българка защитава Pussy Riot

Имаме своите шансове. Делото не е лесно, но се надявам да спечелим!
Това коментира пред "България Днес" адвокат Наташа Добрева, която в Европейския съд по правата на човека води дело срещу Русия от името на скандалната руска пънк банда Pussy Riot. Става въпрос за нападение от членове на параполицейско формирование, когато музикантите заснемат клипа за песента си "Путин научит тебя любить родину" ("Путин ще те научи да обичаш родината" - превод от руски), по време на зимната олимпиада в Сочи. Добрева опитва да докаже, че атакуващите са свързани с властта в Русия.


Жалбата е подадена от Надя Толоконникова, Мария Альохина и Пьотр Верзилов от Pussy Riot, активиста Алексей Некрасов и краснодарския художник Лусин Джанян. Всичко се случва на 18 февруари 2014 г. в Сочи. Ден по-рано Надежда Толоконникова и Мария Альохина са задържани от полицията, като официалното обяснение е, че са разпитвани като свидетели за кражба в хотела им. Самият инцидент, който сега ще разглежда съдът в Страсбург, става, когато на фона на олимпийските кръгове пънкарите правят клип, нахлузили на главите си типичните за тях цветни маски. Докато снимат, внезапно са атакувани от млади мъже, облечени в униформи на казаци. Още на следващия ден песента и видеото към нея са качени в платформата YouTube и бързо събират няколкостотин хиляди гледания, които до днес стигат 1,6 млн. В клипа са включени сцени от сблъсъка с казаците. На кадрите се вижда как нападателите изтръгват китари, пръскат музикантите със спрей и ги налагат с камшик. Подаден е сигнал в милицията. Два дни по-късно един от казахите е глобен за нарушаване на обществения ред, въпреки че според съобщение на вестник "Ведомости" всички са били идентифицирани. Органите на досъдебното производство отказват да образуват разследване, като мотивите са, че всеки от пострадалите е ударен по веднъж с камшик и това не може да се квалифицира като побой, както и че телесните повреди са леки.

Реклама


Впоследствие е подадена жалба до Европейския съд в Страсбург. Мотивите са, че има нарушаване на свободата на словото, отказ от справедлив процес, както и че мъжете всъщност са на държавна служба и са представители на правоприлагащите органи, използвани от властта, за да бият активисти, критикуващи Кремъл.
"Това е широкоразпространена практика, когато срещу опозицията се използва политически мотивирано насилие и то остава безнаказано, казва след инцидента Павел Чиков, ръководител на правозащитното сдружение "Агора". Като негов член българката Наташа Добрева поема случая. Пред вестника тя коментира, че от една страна, трябва да докаже, че казахите настина са били на държавна служба. Атакува и отказа за правосъдие и това, че на пострадалите не е помогнато по никакъв начин.
Преди години друг български адвокат, Йонко Грозев, защитава Pussy Riot в Страсбург. По-късно той става съдия, а пънкарите в крайна сметка спечелват делото. То е заради прочутото скандално изпълнение на песен срещу Владимир Путин в Московската катедрала. После са арестувани, подведени под отговорност за хулиганство, мотивирано от религиозна омраза, и осъдени на затвор.


Пънкарите надяват маски в София

Пънкарите от Pussy Riot преди време се замесват и в скандал у нас. През 2015 година те са в България, за да участват в документален филм за историята на бандата. Тогава слагат типичните за групата маски върху главите на фигурите на войници на Паметника на Съветската армия. След акцията Надежда Толоконникова дава интервюта пред медиите, гушнала плюшено прасе.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама