Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9253540 www.bgdnes.bg

Хиперинверторен климатик – отлична инвестиция за дома advertorial icon

През последната година се налага да изкарваме повече време у дома. За много от нас, апартаментът се превърна в работно място, училище и място за срещи (онлайн), а разходите по транспорт и храна извън дома се прехвърлиха в по-високи битови сметки.

Вероятно това е една от причините, хипермаркетите за електроника и специализираните фирми да отчитат по-голямо търсене на климатици с висока енергийна ефективност – така наречените хиперинверторни модели.

В действителност наименованието хиперинвертор е запазена марка на един от японските производители на климатици, но бързо се превръща в нарицателно за моделите климатици от най-висок енергиен клас. Това са модели с енергиен клас А+++ и голям диапазон на отопление до -20°С. Ако искате най-икономичното отопление с високо ниво на комфорт, експертите ще ви насочат да изберете хиперинверторен климатик. При тези модели стойността на първоначална покупка е по-висока в сравнение с инверторните модели, но инвестицията се компенсира от ниския разход на електроенергия.

Как да изберем хиперинверторен климатик?

Най-важният показател при избора на климатична система е подбора на правилната мощност.

Приблизителното изчисление предполага използването на 1 kW мощност (в режим охлаждане) за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление, трябва да предвидите 1.5 kW мощност за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра.

Най-лесно може да следвате правило:

Помещение до 20 кв.м и височина до 3 м – климатик 9 000 BTU

Помещение от 21 до 27 кв.м и височина до 3 м – климатик 12 000 BTU

Помещение от 28 до 32 кв.м и височина до 3 м – климатик 15 000 BTU

Помещение от 32 до 38 кв.м и височина до 3 м – климатик 18 000 BTU

Помещение от 39 до 50 кв.м и височина до 3 м – климатик 24 000 BTU

Помещение над 50 кв.м и височина 3 м или повече – консултация със специалист

Колко струва отоплението с хиперинверторен климатик?

Високата ефективност води до голямата икономия на енергия, а именно това е причината да се насочим към този тип климатици. Попитахме експерта Емил Георгиев, каква е консумираната енергия от климатик използван за отопление на помещение 20 кв.м и стандартна височина 2.80 м. За помещение с обем 56 куб.м е необходим хиперинвертор с мощност 9,000 BTU. Моделите А+++ консумират под 600 вата/час ел.енергия или по цени за битови клиенти около 13 стотинки на час. Така направената калкулация доказва, че отоплението с хиперинверторен климатик може да ни струва под 1 лв на ден. Наистина икономично.

Допълнителни функции, които ще подобрят живота?

Високата ефективност не е единственото предимство на тези климатици. Тъй като това е най-високият клас климатици на пазара, производителите вграждат най-новите технологии в тях. Избирайки хиперинверторен модел ще се възползвате от филтри или цялостна система за пречистване на въздуха, управление с допълнителни функции през смартфон, изключително тиха работа, предварително зададени комфортни настройки за насочване на въздуха.

Ако решите да се насочите към най-технологичните хиперинверторни климатици, направете проучване и не се доверявайте на първия срещнат търговец или на големия хипермаркет. Изберете уред от специализиран магазин. Това ще ви спести пари, време и ще ви донесе максимален комфорт.

Реклама
Реклама
Реклама