Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9259910 www.bgdnes.bg

20 млн. инвестира фирма до Брендо

Баровски затворен комплекс в София вдига близко до Кокаиновия крал дружество

Свръхлуксозен затворен комплекс в София е започнала да строи фирма, близка до издирвания от Интерпол Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Инвестицията според експерти се оценява на минимум 20 млн. лева. Срещу парите в полите на Витоша трябва да се появи на практика нов град. Според плановете върху гигантския парцел в близките години ще се построят десетки нискоетажни блокове и еднофамилни къщи. Като бонус в околностите на сградите е предвиден парк за разходки и множество атракциони, като площадка за домашни любимци, басейн и тенис кортове.
Впечатляващата сума се влага от фирма с капитал от 5000 лв. До старта на проекта тя работи основно като агенция за продажба на недвижими имоти. Любопитно е, че почти всички от предлаганите оферти се свързват с Евелин Банев-Брендо. Агенцията дори наскоро започна да търси наематели за баровския палат на наркобоса в София.
Дружеството строител от своя страна е собственост на "Пропърти груп България", което се сочи за част от бизнес империята на Брендо. В нея от своя страна 85 процента от акциите държи дизайнерката Яна Хадам. За нея се твърди, че е сред най-доверените хора на Банев у нас след принудителното му бягство от България заради присъда за пране на пари. Податки за това има и в биографията на младата дама. Дълги години тя работи като дизайнер в модната къща на съпругата на Брендо, а впоследствие в ръцете й преминава собствеността на близки до наркобоса фирми. Останалите 15 процента от акциите във фирма "Пропърти груп България", която държи строителя на затворения комплекс, са на бизнесмена Георги Велев-Палачинката. В множество публикации Велев е сочен за кум на Брендо. Евелин Банев от своя страна е обявен за кръстник на едно от децата на Палачинката.
Притежаваната от Палачинката и Яна Хадам фирма е собственик и на столичния хотел "Рила", чиито контрол също се свързва с Брендо. Десететажният хотел в топцентъра на София е вдигнат през 1962 г. и до падането на Тодор Живков се ползва със статут на резиденция на ЦК на БКП. Там се настаняват подбрани отговорни кадри от страната и чужбина, а в кухнята ежедневно се подготвя храната за Тато и останалите комунистически величия. През ноември 2017 г. срещу 10 млн. евро Васил Божков продава емблематичната сграда на близката до Брендо фирма "Рила Център", която е собственост на "Пропърти груп България" на Палачинката и Яна Хадам.


Преди няколко месеца стана ясно, че другарите на Брендо имат намерение да бутнат хотела. На мястото на знаковата соцпостройка трябва да бъде изградена нова 11-етажна сграда с апартаменти, става ясно от внесеното в Столична община инвестиционно намерение. Според експерти инвестицията със събарянето и новия строеж гарантирано ще надхвърли няколко милиона евро.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама