Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9266225 www.bgdnes.bg

Обвиняват 6-има наши за убийството на богаташка

Дънки издават един от нападателите

Българите дават показания от испански затвори

Обвиненията срещу шестима българи, заподозрени за убийството на испанска богаташка, са финализирани през изминаващата седмица. Тези дни нашенците са разпитвани с видеоконферентни връзки от затворите, в които са задържани.

Испанските прокурори ще поискат от съдебните заседатели да признаят българите за виновни за грабеж с насилие и убийство, включително убийство, извършено от престъпна група, съобщава изданието "Ел Норте де Кастилия". Ако това стане, се очаква наказанията за смъртта на 73-годишната Мария Агуня да са доста сурови. Шестимата българи, двама от които адаши с името Габриел, и един испанец са разпитвани с видеоконферентна връзка от ръководителя на съда във Валядолид. Те са включвани от местата, в които са задържани. Заподозрените вече даваха показания и на живо, преди началото на коронавирусната пандемия. През седмицата двете дъщери и синът на Доня Мария също са разпитвани дистанционно в качеството им на свидетели.

Реклама

Богатата вдовица Мария Агуня издъхва в просторното си жилище на централен площад на Валядолид. Това става на 17 октомври 2018 година. Тялото й е открито на другия ден от едната й дъщеря, когато отива да я потърси, защото майка й не отговаря на телефонните позвънявания. Тя намира жилището в пълен безпорядък, а в една от стаите било проснато тялото на мъртвата доня Мария. Ужасената щерка веднага вика полиция. Отначало патоанатомите не успяват да установят причината за смъртта, но в местната съдебна медицина е установено, че тя е починала от задушаване, вероятно от лепенка, поставена на устата й. При претърсването в къщата криминалистите намират първо 1200 евро в тайник, а по-късно и други 75 000, скрити в килер. Сейфът, натъпкан с 223 000 евро и изключително скъпи бижута, не е отворен. Ключът на жената е намерен в джоба на пеньоар и явно не е открит от нападателите.

Започва разследване, кръстено "Мария", което отначало не дава никакъв резултат и обществеността настръхва, че убийците са на свобода. Ченгетата започват систематично да преглеждат записи от камери от града. Откриват, че едно "Рено Сценик" на няколко пъти в седмиците преди смъртта на вдовицата се върти из квартала. Филтрират само изображенията на този модел кола и така установяват, че по време на убийството автомобилът спира на близката уличка "Бенито Перес Галдос". Колата е на испанец, но е в процес на продажба и застраховката е на името на българин. Той е роднина на един от трима други наши сънародници, които на един от видеозаписите се вижда да слизат от автомобила. Самоличността им става известна след дълбоко ровене в различни бази данни. За разследването ключов се оказва фейсбук. Криминалистите проследяват връзките на заподозрените помежду им. В социалната мрежа дори откриват снимки на българите с дрехи, с които са по време на нападението. Само кройката на дънките на единия го издава, че точно той е заснет от камера близо до дома на доня Мария.

Паралелно с това ченгетата разпитват всички близки на Мария Агуня. Усъмняват се в показанията на 34-годишен зъболекар, който въпреки голямата разлика във възрастта бил доверен познат на възрастната жена. След като събират улики, са задържани стоматологът и четирима българи. Притиснат до стената, един от арестуваните "пропява". Става ясно, че те научават от стоматолога, че доня Мария държи поне 200 бона в сейфа си. Решават да се вмъкнат в къщата и да я оберат. Освен зъболекаря и първоначално арестуваните четирима мъже по-късно са задържани още двама българи, единият от които в Чехия.

   Ролите на седмината

Според държавното обвинение испанецът е подбудителят, двама от нашенците са следели района по време на престъплението, един е бил шофьорът на реното, с което се придвижвали бандитите, а трима са нахлулите в дома на богатата испанка. Те измъчвали Мария Агуня, за да каже къде е ключът от сейфа. На устата й сложили лепенка, за да не вика. Тормозът продължил двайсетина минути, но възрастната жена не издържала без въздух и се задушила.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама