Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Приятел
Автор: Симеон Демирев

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Не бях гледал "Фермата" преди участието ми в шоуто

Кой е той

Шеф Илиан Кустев напусна "Фермата" няколко седмици преди финала. Кулинарят замени тигана и черпака с брадвата и триона, за да спечели голямата награда от 100 хиляди лева. Парите са жизненоважни за Кустев, който иска да спаси ресторанта си.

Пред "България Днес" Кустев разкри за живота във "Фермата", с какво се хранят най-големи световни знаменитости и как попада в кухнята.

- Шеф Кустев, напуснахте "Фермата" няколко седмици преди големия финал. Отърсихте ли се от емоцията от участието в шоуто?

- Не, емоцията ще продължи много дълго време. Може би до края на живота ми. Следя предаването и след напускате ми. Любопитно ми е да разбера какво се случва. "Фермата" бе най-уникалното преживяване в живота ми. Изобщо не съжалявам, че съм участвал.

- Съжалявате ли, че отпаднахте на крачка от финала?

- Не. Аз съм си виновен, че загубих от Стоян. Не си подредих битките правилно. Бях и контузен. По време на едно състезание по канадска борба си ударих ръката. На двубоя със Стоян отново усетих болка. Докторът ме намаза с кремове. Би ми инжекция да ме отпусне. Лекарят заби спринцовката в задните ми части, а от това почти не си чувствах краката. Но не обвинявам никого. Както казах, сам съм си виновен.

- На какво ви научи "Фермата"?

- Да си затварям повече устата.

- Как попаднахте в предаването?

- Нямах никаква представа какво е "Фермата", преди да вляза в нея. Не бях изгледал и един епизод от шоуто в предните сезони. Това е така, защото по времето, когато се излъчва шоуто, аз работя. Когато разбрах за "Фермата", ми стана любопитно. Нямах идея, че е толкова готино и забавно. Проучих по-задълбочено нещата и реших да се пробвам. Не крия - влязох вътре само за голямата награда. Не спечелих парите и сега ще трябва да си ги изработя.

- Как гледаха на вас другите участници в началото? Вие бяхте най-популярният сред фермерите.

- В началото всички ме гледаха малко странно. Когато се запознавам с нови хора, те изпитват някакъв страх. Може би аз изглеждам малко надут. Но това не е така. Първото впечатление лъже.

- С кои участници бяхте най-близък?

- С Мария. Тя е моят женски образ. Много я обичам. С нея ще останем приятели до края на живота ми. Много се забавлявахме с нея. От мъжете с повечето съм приятел, но най-близък съм с Ангел. Той е човекът с най-голямо сърце. Винаги може да се разчита на него. Когато кажа някоя обида, той знаеше, че го правя само за да се забавляваме. Никога не се е засягал от изразите ми. В реалния живот не бих станал приятел с тези хора. Поне така си мисля.

- Кой е вашият фаворит?

- От мъжете Боби и Калоян. Ваня също не е за подценяване. За нея е много важно, че не пуши. Цигарите много пречат. За това тя има много голям шанс за победата. Разбира се, стискам палци за Мария.

- Какво научиха фермерите от вас в кухнята?

- Как се готви ориз, боб и леща (смее се). Просто това имаше. Който е бил около мен, се е научил. На никого не съм отказал. Дори и на Милена, която бе основният дразнител в шоуто. Всяка сутрин, когато тя бе в кухнята, идваше при мен да ме разпитва за рецепти и как трябва да се случат нещата. Научих Даяна Ханджиева да реже с нож като професионалист.

- Кое най-много ви липсваше във "Фермата"?

- Дъщеря ми. Беше ми много трудно да не я виждам над два месеца. След като излязох от шоуто, наваксахме за пропуснатото време. С малката имаме много специална връзка, въпреки че тя живее при майка си.

- Как станахте готвач?

- Изобщо не ми е било мечта. Исках да стана футболист, но ме хвана корупцията и се отказах. А бях много добър. Треньорът искаше да купя екипи, топки, за да продължа към мъжкия отбор. Когато завърших училище, трябваше да работя нещо. Започнах в автомивката на Маргарита Хранова. Изкарах там една година. Майка ми ме натисна да запиша кулинарен курс. Завърших. Заминах за Холандия, баща ми работеше там. В кухнята ми хареса. Никога не си гладен, глезиш се.

- Вие се учите на кулинария от един от най-популярните готвачи в България - шеф Андре Токев. Как попаднахте в неговия ресторант?

- Работих срещу сградата, в който трябваше да бъде ресторантът му. Още се строеше, но вече имаше кастинг за готвачи. Явих се на интервю. Бях на 21 години. Взе ме заради дисциплината ми. Горд съм, че бях част от най-добрия екип, работил някога в България.

- Готвил сте за всякакви световни величия като Брад Пит, Реджеп Ердоган, Маргарет Тачър и за куп други персони.

- Голям късметлия съм (смее се). Когато работих в Англия, готвих за Брад Пит. Бях готвач в един хотел. Идва поръчка за рум сървиз. Когато е за известна личност, ти казват за кого е. Казват, че трябва да се приготви ястие за Брад Пит. Искаше омлет. Трябва да е само от белтъци, не трябва да е прегорен, защото протеините ще заминат. Събраха се всички около мен - заместник главни готвачи, шефът. Пробват се, но им залепна. Само моят се получи. След половин час пиколото дойде при мен и ми даде 50 паунда. Това ми бе бакшишът от Брад Пит. Готвил съм за братя Барклис. Те са най-богатите англичани. На тях всеки ден готвих с пожизнения готвач на "Риц". Ядяха много трюфели. Имаха специална програма, бяха на строги режими. За Ердоган съм готвил в България. Имаше официален обяд по времето на Станишев. Направих шестстепенно меню за 140 човека - депутати, министри. На този обяд Ердоган нещо не беше гладен. Хапна малко от салатата и остави приборите. Повика един от хората си и му каза нещо. Този след минутка дойде при мен и ми съобщи, че Ердоган иска една ябълка. Дадохме му ябълка. Отряза едно парче, хапна го и каза на Станишев: "Хайде да говорим горе в стаята, тук не искам". А по протокол, щом Ердоган и Станишев станат, всички трябва да го направят. И така целият обяд остана, никой не го опита. Ердоган беше много интересен. Идва ми листът със закуската му. Гледам и не вярвам какво пише. Искаше фреш от картоф. Помислих, че е грешка. Попитах този, който му следи храната, дали няма грешка. Каза, че няма. Направих му, но какво е правил с него, не знам.

- Имали сте страхотен живот в чужбина. Как решихте да се завърнете в България?

- Защото съм глупав (смее се). Върнах се, защото се запознах с бившата ми съпруга. Работих в Лондон, но исках да се преместя в Манчестър. Стандартът в този град е по-нисък, щях да взимам и повече пари. Не започнах работата, защото не ми дадоха виза. Още не бяхме в Европейския съюз. Трябваше да изчакам да ни приемат. Имаше няколко месеца. Прибрах се, докато стане време да замина. През това време подписах с бившата ми съпруга. Отидохме в Банско на почивка. Случайно се запознах с Данчо Каназирев. Той ми предложи да работя за него. Обявих условия, по-добри от тези в Англия. Той взе, че ми ги изпълни. Моето виждане за кулинарията е, че до 30 години трябва да си главен готвач. И така останах в България. После се завъртя колелото и сега не съжалявам чак толкова много, че съм тук.

Актрисата Деси Бакърджиева след убийството й в сериала: Напуснах "Откраднат живот", за да гледам болните си родители

Актрисата Деси Бакърджиева след убийството й в сериала: Напуснах "Откраднат живот", за да гледам болните си родители

Аз също имам здравословен проблем и искам всички да сме заедно, казва чаровната актриса "Ролята ми в "Откраднат живот" ме научи да ценя и уважавам лекарите. Разбрах каква саможертва правят. Участието ми в сериала ме промени изключително много. Осъзнах колко е тежка лекарската професия, особено в тези времена. Научих много за тяхната работа

Фенове пощуряха по България след пост на Мария Бакалова

Фенове пощуряха по България след пост на Мария Бакалова

Нашето момиче в Холивуд разказва за Епопеята на Шипка Трябва да се снима филм за тази битка, категорични са киноманите Фенове от цял свят пощуряха по България след публикация на Мария Бакалова за националния празник Трети март! Нашето момиче в Холивуд разказва в социалните мрежи за Епопеята на Шипка и събужда любопитството на хилядите си

Зайнеб сключи брак с милионера Стоян Балевски

Зайнеб сключи брак с милионера Стоян Балевски

Семейството му ме приема, нямам никакъв проблем с тях, казва бившата репортерка на Гала Зайнеб Маджурова и милионерът Стоян Балевски официално са семейство. Двойката е сключила тайно брак преди няколко месеца. Церемонията е била в тесен кръг заради пандемията от коронавирус. За това призна бившата репортерка на Гала

Внучката на Тато стана бижутер

Внучката на Тато стана бижутер

Красавицата пусна и онлайн платформа за социални дискусии Елизабет Живкова продава медальони в Милано, шие екодрехи Надя Панкова Креативността е в кръвта на жените от семейство Живкови. Това освен дизайнерката Евгения Живкова доказва и най-новото поприще на внучката на Тодор Живков - Елизабет. Красавицата, която живее в Милано

Кралят на бисерите Пената атакува парламента 

(Ето и най-големите изцепки на Стратега)

Кралят на бисерите Пената атакува парламента (Ето и най-големите изцепки на Стратега)

Номинацията на футболната легенда Димитър Пенев за депутат от листата на коалицията Валери Симеонов-Веселин Марешки изненада мнозина. Стратегът от Мировяне е прочут с футболните си успехи като ръководител на националите по време на САЩ' 94, но и като един от най-големите творци на футболни бисери. Вестник "България Днес" припомня някои от

Половинката на Ибрахимович: Не искам да се женя!

Половинката на Ибрахимович: Не искам да се женя!

Бракът може да развали всичко, така ни е добре, признава Хелена Сегер Половинката на футболната звезда Златан Ибрахимович не иска да се жени! 50-годишната бизнес дама Хелена Сегер проговори за личните си взаимоотношения с 11 години по-младия от нея нападател на "Милан". Двамата са заедно от цели 18 години

Актуално

Софи Маринова избухва в ново парче: Свалим ли маските, ще се разцепим!

Софи Маринова избухва в ново парче: Свалим ли маските, ще се разцепим!

На ромската перла й омръзна от коронавируса С нетърпение очаква края на маските Софи Маринова. Ромската перла се надява ситуацията с коронавируса по-бързо да се оправи. Софка реши да възпее какво ще се случи, когато всичко приключи и си върнем живота по старому. Маринова направи дует със сина си Лоренцо. Парчето носи името "Маски долу"

Зайнеб сключи брак с милионера Стоян Балевски

Зайнеб сключи брак с милионера Стоян Балевски

Семейството му ме приема, нямам никакъв проблем с тях, казва бившата репортерка на Гала Зайнеб Маджурова и милионерът Стоян Балевски официално са семейство. Двойката е сключила тайно брак преди няколко месеца. Церемонията е била в тесен кръг заради пандемията от коронавирус. За това призна бившата репортерка на Гала

Криско стана татко за втори път

Криско стана татко за втори път

В обедните часове днес рапърът Криско гушна втората си рожба. Малко повече от година, след като се роди първородната му щерка Амая, изпълнителят отново се впуска в приключенията и вълненията, които носи появата на бебе у дома. Минути след раждането рапърът се похвали в социалните мрежи, че с любимата му Цвети са станали родители за втори път

1426 новозаразени с COVID-19, 584 са излекувани

1426 новозаразени с COVID-19, 584 са излекувани

1426 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 1578 случая по-малко от вчера. За последното денонощие са направени общо 10 473 теста, oт които 6780 са PCR, а 3693 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 259

Прозрачен сутиен закопча Мартина

Прозрачен сутиен закопча Мартина

С прозрачно бельо се показа доведената дъщеря на богаташа Добромир Гущеров. Мартина, която дари вратаря на ЦСКА-София Димитър Евтимов с дъщеричка преди година, е секси мамче. По принцип тя рядко се разголва, но сега реши да провокира със сутиен, който не прикрива много от гърдите й. Любопитното е, че кадърът изчезна от профила на Мартина в

Не пропускай

Тита шашка фенове

Тита шашка фенове

С неузнаваема физиономия Тита шашна феновете си. Певицата пусна снимка, на която ясно си личи, че или е прекалила с филтрите, или просто е легнала под скалпела. Силистренската изпълнителка не признава какво й се е случило с лицето. Почитателите й я критикуват, като изтъкват, че кариерата на Тита не върви, докато тя се грижи основно за визията си

Половинката на Ибрахимович: Не искам да се женя!

Половинката на Ибрахимович: Не искам да се женя!

Бракът може да развали всичко, така ни е добре, признава Хелена Сегер Половинката на футболната звезда Златан Ибрахимович не иска да се жени! 50-годишната бизнес дама Хелена Сегер проговори за личните си взаимоотношения с 11 години по-младия от нея нападател на "Милан". Двамата са заедно от цели 18 години

И Бебо се боцна

И Бебо се боцна

С песен на уста Бебо Халваджиян си постави ваксина срещу коронавирус. "Баба Марта бързала, ваксинка боцнала. Да започнем месеца подобаващо с 5G чипиране от Бил Гейтс и други илюминати", написа синът на Маги в своя профил в социалната мрежа. Постът му предизвика полемики по темата кой и как се дорежда до заветната ваксина

Адел и съпругът й Саймън се разведоха

Адел и съпругът й Саймън се разведоха

Британската певица Адел и съпругът й Саймън Конеки вече са разведени, две години, след като се разделиха, съобщи електронното издание на "Дейли мейл", цитирано от БТА. Съдия е подписал споразумението за подялба на имуществото, постигнато със съдействието на медиатори. Адел, на 32 години, и съпругът й Саймън, на 46 г

Внучката на Адама не я свърта у дома

Внучката на Адама не я свърта у дома

Само на открито, само на слънце, само на въздух и пролетен ветрец - това иска и търси Теодора Кулева, внучката на Адама. Макар още официално да не е пролет, блондинката и невръстната й щерка правят кръгчета около църквата "Света Неделя" и ЦУМ, а когато се изморят, сядат на пейка за по едно