Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9273919 www.bgdnes.bg

Мата Хари - коварство и любов

Нежната страна на шпионажа 

Изгрява през Първата световна война, разстреляна е, никой не знае къде са тленните й останки

"Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: "Идваш ли? Чакам те". Аз й казвам: "Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути". Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари".

Реклама

Това заяви българският премиер Бойко Борисов в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" по повод снимките от спалнята му. И допълни, че сега не иска дори да вижда жени.

На коя всъщност е Мата Хари и защо има такъв величествен ореол около образа й...

Истинското й име е Маргарета Гертруда Зеле, родена на 7 август 1876 година в Леуварден (Нидерландия), а по време на Първата световна война ще се превърна в една от най-известните в историята стриптийзьорка, куртизанка и шпионка.

Но преди да стане Мата Хари, също има доста необичаен живот.

От ранно детство Маргарета се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи, докато повечето нейни връстници са светлокоси и синеоки. Също така впечатлява с високия си ръст и артистичния си талант. Несполуките на семейството започват, когато Маргарета е 13-годишна. Баща й Адам банкрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район и той заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4 деца. Това се оказва непосилна за нея задача, тя се разболява и умира, когато Маргарета Гертруда Зеле е на 15 години. За кратко време след смъртта на майка си е принудена да живее с дядо си.

На 18 години бъдещата шпионка се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф Маклеод. Младоженците имат 2 деца - момче и момиче, които впоследствие биват натровени. Така и не се разбира от кого, но остават съмнения, че е дело на гувернантката. Синът й Норман Джон умира едва 2-годишен, но дъщеря Жан Луиз успява да оцелее. Маргарета Зеле задълго изпада в депресия. След развода с Рудолф през 1903 г. дъщеря й остава да живее с баща си.

Маргарета се омъжва повторно за Теодор Уотсън и има дъщеря Флора, която умира от непозната болест. И вторият брак завършва с развод.

И тук някъде започва трансформацията на Маргарета в Мата Хари.

Реклама

През 1905 г. тя дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. На индонезийски и малайски език това означава "слънце" (буквално "Окото на деня"). Тя започва да издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Има гастроли в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. По това време също така има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава множество скъпи подаръци от тях. Кариерата й на танцьорка приключва през 1912 г. На сцената започват да се появяват все по-млади и по-красиви момичета, като междувременно интересът към нея прогресивно намалява. И тя решава, че през леглото на влиятелни и богати мъже може да си осигури луксозен живот. Така се среща и с немски офицери.

Начинът на вербуването на Мата Хари остава загадка. Някои историци считат, че тя завършва германска разузнавателна школа в Антверпен в Белгия, но няма официални документи, които да го потвърдят.

Считана е за двоен агент, като според някои източници е лавирала между французите и германците. Други изследователи посочват, че вината й е силно преувеличена и че Франция, губейки войната, се нуждае от изкупителна жертва.

Тъй като Нидерландия остава неутрална по време на войната, Мата Хари като нидерландка може свободно да се придвижва между Франция и Нидерландия и пътят й минава през Испания и Великобритания. Следят я известно време и за да потвърдят опасенията си, французите я изпращат на мисия в Мадрид, като по време на престоя й прихващат военно съобщение от германското посолство в Мадрид до Берлин, в което се говори за френски агент H-21. На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската й стая и макар да не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за германците.

Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. По време на един от разпитите холандката споделя, че веднъж немски дипломат й е предложил 20 000 франка, за да му предаде информация от френска страна. Но тя категорично отказала.

Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври 1917 година. Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото й, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 г., които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.

Мата Космата я изигра като маймуна

Мата Космата надмина по популярност Мата Хари у нас. През 80-те години в България се появи сериалът "Мата Космата и бандата на Кратунковците".

Мата е момичето на агента под прикритие Ланс Линк, заедно с когото се борят против престъпниците. Сериалът е запомнящ се с това, че изпълнителите на всички роли са дресирани шимпанзета - с костюми, перуки и грим. Персонажът на Мата Космата е изграден по подобие на Мата Хари, а маймуната се казва Деби.

Реклама
Реклама
Реклама