Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9273956 www.bgdnes.bg

Народната певица Дияна Василева, втората българка в култовия филм: Не подозирах, че записвам за "Борат"

Записахме музиката много бързо, стана много бързо 

Когато ме потърсиха да записвам вокали за филм, дори не подозирах, че става въпрос за такава мащабна продукция като "Борат 2".

Това призна пред "България Днес" народната изпълнителка Дияна Василева, която е втората българка след Мария Бакалова, която взима участието в холивудската сатира, предизвикала чутовни скандали зад океана. В лентата е замесен личният адвокат на сегашния президент Доналд Тръмп Руди Джулиани, който си бърка в панталоните и опипва гениталиите си, докато до него е Бакалова, която се представя за журналистка. Кадрите са заснети със скрита камера.

Реклама

Българската народна певица е потърсена от продукцията, след като са направили селекция от артисти от България и Балканите, които да отговарят на нуждите на филма. "Имам доста клипове в мрежата. Работих с брата на Саша Барън Коен. Записите станаха чрез Скайп, трябваше да записваме 3 дни, но накрая го направихме за 5 часа, затова отменихме останалите дни на работа. Екипът остана много очарован и пращаха допълнителни материали. Освен в саундтрака вътре във филма има много сцени, на които звучи гласът ми. Няма как да не се разпознае българският фолклор. Всичко мина много бързо и нямахме никакви спънки и пречки по време на работата", разказа Василева за работния процес по филма.

Българката признава, че след като я намират и тя се съгласява да записва за филм, не знае точно за кой филм става въпрос, а по-късно разбира заглавието му.

"Подписах договор с композитора и с "Амазон прайм", които държат правата за разпространение на филма. Също беше замесено името на режисьора Джейсън Уолинер и имах някакви подозрения, но след това чак разбрах за кой филм съм записвала. Имах договор, че не трябва да разкривам на никой заглавието, докато не излезе. Това беше. Всичко се случи много бързо, 4 седмици преди да излезе филмът на екран", допълва изпълнителката, която е част от "Мистерия на българските гласове".

Разкрива, че всички около нея - семейство и приятели, се радват на това огромно признание в кариерата й.

"Радват се и одобряват участието ми", казва Дияна и допълва, че се чувства горда, след като за пръв път гледа филма.

"Лентата може да се тълкува по много начини. Страхотно е, аз се чувствам горда, че моят глас е избран да представя държавата и фолклора ми. Факт е, че филмът не е за всеки, представя много действителни неща. За жалост истината боли и затова хората може би не го възприемат и го отричат", откровена е изпълнителката.

Реклама

Добавя, че е горда и от представянето на другата българка и главно действащо лице в "Борат 2" Мария Бакалова, въпреки че не я познава лично.

"Тя е страхотна, въпреки че не се познаваме лично. Надявам се да се срещнем и запознаем, когато се прибере в България. Абсолютно заслужава номинация за "Оскар", а и победа. Перфектна е", казва Дияна за сънародничката ни.

Категорична е, че участието й в такъв мащабен проект със сигурност ще й донесе допълнителен тласък в кариерата.

"Вече имам и други предложения за музика към игри и др. неща. Продължавам и с моя проект "Планинско момиче" като част от "Мистерията на българските гласове" и концертирам с Лиза Джерард, изпълнителката от "Гладиатор".

В момента Дияна работи над проекта си и подготвя албум, който ще е достъпен съвсем скоро. Добавя и че пандемията е повлияла добре на творчеството й.

"Миналата година концертирах в чужбина с всички състави, в които участвах. Имах период от 4 месеца, в който не се прибирах в България. Карантината пролетта ми се отрази добре, защото всеки човек има нужда да обърне внимание на себе си", категорична е даровитата певица, родом от Перник.

Освен с музика тя отскоро преподава народно пеене на деца в детски градини.

За своите 27 години талантливата певица има завидна биография зад гърба си.

От малка закърмена с граовската песен, бъдещата изпълнителка започва да посещава частни уроци по народно пеене, когато е във втори клас. Завършва Националното училище по фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел. По време на обучението си печели множество награди на местно и международно ниво. Още през първата година влиза в представителния хор на училището и с него концертира по света. През същата 2016 г., при втория си опит, се присъединява към "Мистерията на българските гласове" и веднага се включва в създаването на новия албум на състава "БууЧииМиш". Чувайки за първи път нейното пеене, Лиса Джерард възкликва: Mountain girl (планинско момиче - б.а.). Това определение я кара да създаде собствена песен, наречена "Планинско момиче", а творбата е базирана на теми от българския фолклор с вплетени модерни бийтбокс ритми.

Гласът на талантливата Дияна звучи и в предаването "Фермата".

    Изпълнителката:

Чужденците се прекланят пред фолклора ни 

- Г-жо Василева, народна певица сте, но и преподавате фоклорно пеене на деца в детски градини. Как виждате ситуацията в момента и повторното затваряне на училища и градини?

- Онлайн сме, така че и на мен ми е интересно как ще се случат нещата. Онлайн обучение е една тенденция, с която целият свят се движи. Разбира се, че живата връзка е по-добра, но мисля, че музиката може да се случи и дистанционно. Знам, защото аз имам доста учители извън България и съумяваме да се справяме.

- Случвало ли ви се е преди да ви търсят за толкова голяма филмова продукция като "Борат 2"?

- Толкова голяма продукция - не. Като цяло съм пътуващ артист, миналата година обиколих цяла Европа, стигала съм до 3 континента с изпълненията ми на българска народна музика и в толкова мащабен проект не бях участвала досега.

- Как гледат чужденците на българския фолклор?

- Много повече ценят фолклора ни и дори се прекланят пред него и таланта, който притежават истинските български гласове.

Реклама
Реклама
Реклама